Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

«Βόμβες» Βαλυράκη για το πολιτικό σύστημα και τη Siemens

Εταιρεία που στην εσωτερική  δομή της  λειτουργούσε εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε μαύρο χρήμα, χαρακτήρισε τη Siemens  ο κ.  Σήφης Βαλυράκης, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που είχε ερευνήσει το σκάνδαλο της Siemens, μιλώντας σήμερα στη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας,  ενώ αποκάλυψε ότι από την έρευνα της τότε  Εξεταστικής Επιτροπής προέκυψε ότι:
  • Οι μίζες ανέρχονταν σε ποσοστό 10 % επί των συμβάσεων. Ποσό που καταμεριζόταν κατά 8% σε κρατικούς υπαλλήλους και  σε κρατικούς  αξιωματούχους  του δημοσίου και των ΔΕΚΟ ενώ ποσοστό  2% πήγαινε σε κόμματα.
  • Η ζημιά που δημοσίου, από την προνομιακή και δεσπόζουσα θέση της Siemens στην ελληνική αγορά υπολογίστηκε σε 2 δις  ευρώ.
Η αίσθηση του κ. Βαλυράκη, από την όλη διαδικασία της έρευνας αλλά και την κατάληξη του πορίσματος της Εξεταστικής, όπως ο ίδιος είπε  ,ήταν πώς <η Siemens απολάμβανε μία ιδιότυπη ασυλία από ολόκληρο το σύστημα>. Εντυπωσιακή και καταγγελτική ήταν η διαπίστωση του ότι <ένα σκάνδαλο διαφθοράς εξελίχθηκε σε μεγαλύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης>.  
Αποκάλυψε ότι αν και  είχε εντοπισθεί η ροή μαύρου χρήματος από τη Siemens  και είχε συσχετισθεί με συγκεκριμένες πολιτικές και υπουργικές αποφάσεις η έρευνα  διεκόπτετο γιατί προσέκρουε σε παρένθετα πρόσωπα.  Οι δε διαδικασίες ανοίγματος των λογαριασμών ήταν χρονοβόρες.
Ακόμη ο κ. Βαλυράκης αποκάλυψε ότι δεν υιοθετήθηκαν από το πολιτικό σύστημα οι προτάσεις  επιτροπής όπως:
  • άσκηση  αγωγών  για τη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο και ΔΕΚΟ από τις υπερκοστολογημένες συμβάσεις, 
  • κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων  κατά περιουσιακών στοιχείων παρένθετων, μεταξύ Siemens και κυβερνητικών,  προσώπων που είχαν εντοπισθεί.
Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε ήδη από προηγούμενη συνεδρίαση καθορίσει το πλαίσιο των εργασιών της επιχειρήθηκε από την κ. Ολγα Κεφαλογιάννη να εμφανίσει τη συνεδρίαση χωρίς περιεχόμενο.
Ο κ. Μπάμπης Αθανασίου προέβη σε δύο επισημάνσεις που έχουν  τη σημασία τους καθώς η μία αφορά το εύρος της έρευνας που θα διεξαχθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας . Ο κ. Αθανασίου επεσήμανε ότι ενδεχόμενες ευθύνες μελών της κυβέρνηση δεν μπορεί να ερευνηθούν καθώς οι πράξεις είναι παραγραμμένες σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος. Επίσης υποστήριξε ότι η επιτροπή θα έπρεπε να έχει νέα στοιχεία για να ξεκινήσει μία νέα έρευνα και τέλος συμφώνησε απολύτως -  και με ικανοποίηση -  όταν ο κ. Βαλυράκης ανέφερε ότι η υπόθεση Siemens πρέπει να αντιμετωπισθεί πολιτικά.  
Τα μέλη της επιτροπής θα υποβάλλουν ερωτήσεις στον κ. Βαλυράκη την επόμενη εβδομάδα.
Πηγή: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: