Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Τι περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα αποδεσμεύσουν την υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε χθες ότι «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα», ενώ το σχετικό πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τέλη κυκλοφορίας.
Σήμερα θα ενημερωθεί και το Euro Working Group για την επίτευξη της συμφωνίας και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Τι περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο
♦ ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση καταργείται και αντικαθίσταται με άλλα ισοδύναμα μέτρα, με βασικότερο την επιβολή ειδικού τέλους 0,05 ευρώ ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ. Το κουαρτέτο των θεσμών ζήτησε πρόσθετα στοιχεία για την ελληνική πρόταση, καθώς αμφισβήτησε την αποδοτικότητα του προτεινόμενου μέτρου εκτιμώντας ότι τα 540 εκατ. ευρώ «δεν είναι σίγουρα» και λείπουν 100 εκατ. ευρώ.
Προέβαλαν ως επιχείρημα την πτώση του τζίρου και κατά συνέπεια τη μείωση των εσόδων. Την ίδια άποψη διατύπωσαν και οι εκπρόσωποι των πρακτόρων του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη.
♦ Ρύθμιση 100 δόσεων
Με νέα διάταξη αυστηροποιούνται οι όροι για τους οφειλέτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Σήμερα ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση σε περίπτωση που δεν εξοφλήσει ή δεν ρυθμίσει σε δόσεις μια νέα τρέχουσα ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα που θα του κοινοποιηθεί η σχετική ειδοποίηση. Η νέα διάταξη θα προβλέπει τη μείωση της προθεσμίας των 30 ημερών στις 15-20 ημέρες από τον Ιούνιο του 2016 και στις 10 μέρες από τον Ιανουάριο του 2017.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της προθεσμίας, δηλαδή αυτή να αρχίζει να «τρέχει» από την πρώτη ημέρα που η νέα οφειλή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη, ενώ εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη μια φορά στο εξάμηνο να καθυστερήσει την πληρωμή μιας δόσης για διάστημα 30 ημερών.
 Ρύθμιση 12 δόσεων
Θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους οφείλουν στο Δημόσιο χρέη που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμα να τα ρυθμίσουν με την πάγια ρύθμιση σε 12 μηνιαίες δόσεις υποβάλλοντας ηλεκτρονικά την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση για το ύψος του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματος και των μηνιαίων δαπανών.
Δηλαδή όποιος οφειλέτης είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων και ταυτόχρονα έχει νέα οφειλή (π.χ. φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ) θα μπορεί να εντάξει το χρέος αυτό στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση.
♦ Τέλη κυκλοφορίας του 2016 
Μειώσεις για τα μεγάλης ηλικίας αυτοκίνητα και αυξήσεις για τα νεότερα (2006-2010) προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας που θα πληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2016. Ειδικότερα:
■ Αυξήσεις από 15 έως 60 ευρώ ή 4,55% έως 6,67% στα τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού παλαιότητας 5 έως 10 ετών. Πρόκειται για αυτοκίνητα 1.358 κυβικών εκατοστών και άνω που ταξινομήθηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 2006 μέχρι 30/10/2010.
■ Μειώσεις από 30 έως 60 ευρώ ή 4,55% στα τέλη κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω που ταξινομήθηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 2001 έως το 2005.
■ Μειώσεις από 15 έως 90 ευρώ ή 5,66%-6,82% στα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα 1.359 κυβικών εκατοστών και άνω που ταξινομήθηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα πριν από το 2001.
■ Κατάργηση της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας για περίπου 97.000 αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που ταξινομήθηκαν μετά την 30ή Οκτωβρίου 2010 και εκπέμπουν ρύπους από 90 έως και 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Τα αυτοκίνητα αυτά θα επιβαρυνθούν με τέλη που θα κυμαίνονται από 81 έως και 90 ευρώ.
■ Αύξηση από 10 έως και 50 ευρώ των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά στην Ελλάδα και εκπέμπουν ρύπους άνω των 100 μικρογραμμαρίων διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: