Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Αύξηση φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ αντί για ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Mε επιβολή πρόσθετου φόρου σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, και όχι μόνο στο ΚΙΝΟ, θα κλείσει - πλην νέου απροόπτου - η κυβέρνηση το σίριαλ των ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, το τελικό σχέδιο προβλέπει την φορολόγηση όλων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ προς αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από την πρόσθετη αυτή φορολόγηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται περί τα 5 λεπτά ανά στήλη παιχνιδιού, θα μπουν στα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ - ποσό, το οποίο υπερκαλύπτει το δημοσιονομικό όφελος που θα απέφερε η φορολόγηση των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η εφαρμογή του μέτρου είναι σύννομη και δεν αντιβαίνει τη σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με τον ΟΠΑΠ, ενώ κατά πληροφορίες το μέτρο βρίσκει σύμφωνη και την τρόικα.
Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, δόθηκε νέα παράταση έως και τις 16 Νοεμβρίου για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ. Η παράταση δίνει προσωρινή λύση έως ότου κλειδώσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές για τα ισοδύναμα μέτρα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους της τρόικας προκειμένου να κλείσουν, ενδεχομένως ακόμη και αύριο, τα εκκρεμή ζητήματα των προαπαιτούμενων και να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.
Αιχμή στα εκκρεμή αυτά ζητήματα αποτελούν οι πλειστηριασμοί και το ισοδύναμο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, ωστόσο, ούτε η νέα πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και η οποία φέρεται να καλύπτει το 70% των δανειοληπτών φαίνεται να ικανοποιεί τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών που επιμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά αντικειμενικά και εισοδηματικά κριτήρια.
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν, πάντως, ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία απαίτηση που θα θέτει σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία των χαμηλότερων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων και σημείωναν πως, εάν δεν επέλθει απεμπλοκή, θα επιδιωχθεί «πολιτική λύση» στο Eurogroup της Δευτέρας.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: