Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Φουντώνει η οργή κατά της Εκκλησίας

Μετά την παραίτηση του Ρουμάνου πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα και της κυβέρνησης του στην σκιά σκανδάλων διαφθοράς και μετά την τραγωδία με τους 30 και πλέον νεκρούς σε νυκτερινό κέντρο, χιλιάδες έστρεψαν τον θυμό τους μαζικά κατά της ισχυρής και πάμπλουτης Εκκλησίας της χώρας τους.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια με την Εκκλησία βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ μετά την αποτυχία της να αντιδράσει στο σοκ και το πένθος της κοινωνίας για τα νεαρά θύματα της φωτιάς. Και οι πιέσεις αυξάνονται για την αναθεώρηση των προνομίων που διαθέτει. 
«Θέλουμε νοσοκομεία και όχι εκκλησίες» φώναξαν δεκάδες χιλιάδες στην χθεσινή διαδήλωση στο Βουκουρέστι, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν: «Η διαφθορά σκοτώνει» και «η Εκκλησία ξεπλένει μυαλά και δημόσιο χρήμα».
Οι διαδηλωτές ζήτησαν να καταργηθεί το καθεστώς των γενναιόδωρων επιχορηγήσεων προς την Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην οποία ανήκει το 85% του πληθυσμού, απαιτώντας να αρχίσει πλέον να πληρώνει και φόρους.
Σύμφωνα με υπολογισμούς η Ρουμανία έχει 18.300 ναούς σε σύγκριση με 4.700 σχολεία και 425 νοσοκομεία.
Πολλοί από τους ναούς αυτούς κτίστηκαν μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Το 2014, χρονιά εκλογών, η κυβέρνηση διέθεσε 12 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση της ανέγερσης του «Καθεδρικού της Σωτηρίας του Λαού«, μια τεράστια εκκλησία στο Βουκουρέστι και άλλα 30 εκατομμύρια για την ανέγερση ή την επισκευή άλλων ναών.
Οι πολιτικοί διστάζουν να προκαλέσουν την Εκκλησία, που διαθέτει μεγάλη επιρροή και ισχύ στην χώρα, και στην οποία πολλοί εξ αυτών επαφίενται στην στήριξη της Εκκλησίας για να διατηρήσουν τα αξιώματα τους.
Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι πιστοί που παρακολουθούν τα πέντε βασικά ετήσια προσκυνήματα- που αφήνουν μεγάλα κέρδη- και η Εκκλησία έχει το μονοπώλιο στην παραγωγή κεριών από μέλισσες.
Οι πιστοί πρέπει να πληρώνουν για τις κηδείες, τους γάμους και τις βαπτίσεις.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: