Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΝΔ: 8 προτάσεις για την υιοθεσία παιδιών

Την παρουσίαση έκαναν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νίκη Κεραμέως.
Για μείζον ζήτημα που αφορά ανθρώπους, οικογένειες και παιδιά, έκανε λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση των προτάσεων της ΝΔ για τη βελτίωση του καθεστώτος εγκαταλελλειμένων παιδιών, υιοθεσίας και αναδοχής τους, υπογραμμίζοντας μέσω αυτής της πρωτοβουλίας το ενδιαφέρον της ΝΔ για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο κ. Χατζηδάκης και η κα. Κεραμέως στην Ελλάδα έχουμε 4 φορές μικρότερο αριθμό υιοθεσιών και αναδοχών εγκαταλελλειμένων παιδιών από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 10 φορές μικρότερος από τις ΗΠΑ. Η μακροχρόνια αναμονή μάλιστα φτάνει ως και τα 10 χρόνια γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά για την υιοθεσία.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μίλησε για «δαιδαλώδεις διαδικασίες και διαφθορά», ενώ από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι οι χρονοβόρες διαδικασίες οδηγούν σε παραίτηση από την διαδικασία τους υποψήφιους γονείς, ενώ παράλληλα «αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από τη δράση παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΝΔ οι υιοθεσίες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειωθεί ως και 50%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2012 στην Ελλάδα υπήρξαν 543 υιοθεσίες ενώ το 2015 έφτασαν μόλις τις 271, κάτι που αποδίδεται εκτός όλων των άλλων και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
«Θέλουμε να φτιάξουμε μια Ελλάδα που θα νοιάζεται και θα εργάζεται για όλους» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική με αφορμή τις προτάσεις της ΝΔ για το ζήτημα των υιοθεσιών των εγκαταλελειμμένων παιδιών. «Η ΝΔ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα κοινωνικής φύσης» ανέφερε από την πλευρά της η Νίκη Κεραμέως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν τα στελέχη της ΝΔ τα βασικότερα προβλήματα που εμφανίζονται κατά την διαδικασία αναδοχής και υιοθεσίας είναι ο κατακερματισμός και η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, η ανυπαρξία συντονισμού των αρμόδιων φορέων, η ανυπαρξία ενιαίας εθνικής λίστας υποψήφιων αναδόχων και γονέων, η ανυπαρξία ενιαίας εθνικής λίστας εγκαταλλελειμένων και προς αναδοχή παιδιών και η περιορισμένη αξιοποίηση του θεσμού της διακρατικής υιοθεσίας.
Οι προτάσεις της ΝΔ
  • Σύσταση πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου και λειτουργία πανελλαδικής τηλεφωνικής γραμμής για την έγκαιρη δήλωση εγκατάλειψης ανηλίκων
  • Λειτουργία τριών ηλεκτρονικών εθνικών μητρώων .Εθνικό μητρώο ανηλίκων προς ανάδοχη και προς υιοθεσία. Μητρώο εγκεκριμένων υποψηφίων αναδόχων και μητρώο υποψηφίων θετών γονέων. Παρακολούθηση και συντονισμό ιδιωτικών υιοθεσιών.
  • Αύξηση αριθμού εισαγγελέων ανηλίκων.
  • Ενίσχυση υπαρχουσών δομών φιλοξενίας παιδιών και κοινωνικών υπηρεσιών με στοχευμένη κινητικότητα.
  • Ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ενίσχυση και υποστήριξη των υπαρχουσών δομών.
  • Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του θεσμού αναδοχής
  • Επιτάχυνση διαδικασίας υιοθεσίας
  • Υιοθέτηση αυστηρότερων ρυθμίσεων για ιδιωτικές υιοθεσίες για την αντιμετώπιση της εμπορίας βρεφών.
Ερωτηθείσα η κα. Κεραμέως τόνισε ότι η ΝΔ τάσσεται κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ενώ τάχθηκε υπέρ της υιοθεσίας από μονογονεϊκές οικογένειες, επισημαίνοντας επίσης ότι η ΝΔ δίνει έμφαση στις διακρατικές υιοθεσίες καθώς αντίθετα με την Ελλάδα στο εξωτερικό είναι λιγότεροι οι διαθέσιμοι γονείς και περισσότερα τα προς υιοθεσία παιδιά.

Θοδωρής Λαπαναΐτης
Πηγή: New247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: