Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τους πρόσφυγες

Η... προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει δράση για να απλωθεί το μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης των βασανισμένων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη μέσα από την πρωτοβουλία «Καλώς τους», που έχει στόχο τη διαμεσολάβηση για επίλυση προβλημάτων του προσφυγικού πληθυσμού, για τον καλύτερο συντονισμό των εθελοντών, αλλά και του κράτους.
«Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ενσωματωθούν και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.
Το «Καλώς τους» είναι ένα κοινωνικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον συντονιστή του, καθηγητή ΕΜΠ, Νίκο Μπελαβίλα, που σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, επισήμανε την ανάγκη ένταξης των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και επίλυσης του στεγαστικού ζητήματος.
«Εχει υπολογιστεί ότι από τους περίπου 57.000 πρόσφυγες που ζουν τώρα στην Ελλάδα, σε 1-2 χρόνια θα έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες περίπου οι μισοί. Οπότε τα παιδιά τους θα πρέπει να πάνε στο σχολείο και οι οικογένειες να μείνουν σε διαμερίσματα γιατί τα μεγάλα camps έγιναν ως λύση πρώτης ανάγκης», εξήγησε, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε «εξαιρετικά μέτρια» την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας.
Νέα πατρίδα
Το «Καλώς τους» συγκροτήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων. Πλέον όλοι οι συμμετέχοντες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν τους προσφυγικούς πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν τη Θεσσαλονίκη ως τη νέα τους πατρίδα.
«Εχουμε μια υποχρέωση σε σχέση με την Ευρώπη, να κρατήσουμε στη χώρα 40.000 ή 50.000 άτομα. Η Θεσσαλονίκη είναι προσφυγομάνα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Δεν μπορούμε να γυρνάμε την πλάτη στους πρόσφυγες, δεν γίνεται», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης, προσθέτοντας:
«Αντί να έρχονται από τα Σκόπια, τη Βουλγαρία, εργάτες με διακρατικές συμφωνίες, να έρθουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι και στα χωράφια θα εγκατασταθούν και θα γίνουν καλοί νοικοκυραίοι κάποια στιγμή. Πρέπει να φροντίσουμε επίσης τις θρησκευτικές τους ανάγκες».
Μίλησε, ακόμα, για το ζήτημα της ταφής προσφύγων σε ελληνικό έδαφος, προτείνοντας να παραχωρηθεί χώρος στο νεκροταφείο της Αναστάσεως του Κυρίου για να διαμορφωθεί χώρος ταφής για μουσουλμάνους. Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει με μια οργανωμένη παρέμβαση, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
«Μέχρι σήμερα η κατάσταση στα camps είναι πάρα πολύ δύσκολη έως και τραγική. Αν πάτε στο camp των Βασιλικών θα δείτε πως η κατάσταση είναι τόσο πιεστική που δεν επιδέχεται να μιλάμε πια μόνο. Η ελπίδα είναι αυτή που καθορίζει τα πράγματα και με βάση αυτή πρέπει να πορευτεί η ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο του κοινωνικού συμβουλίου για τους πρόσφυγες «Καλώς τους» περιλαμβάνει τρία σκέλη:
  • Πρώτη προτεραιότητα είναι τα παιδιά προσφύγων και η ένταξή τους στην εκπαίδευση. Ο αριθμός τους φτάνει τις 21.000, από τις 57.000 που υπάρχουν συνολικά στην Ελλάδα.
  • Δεύτερος στόχος του κοινωνικού συμβουλίου είναι η στέγαση υπό ανθρώπινες συνθήκες. «Θεωρούμε ότι τα μεγάλα camps, όπως είναι το Κουτσόχερο στη Λάρισα, ο Κατσικάς των Ιωαννίνων, ο Σκαραμαγκάς στον Πειραιά, με εξαιρετικά κακές συνθήκες, πρέπει να μειωθούν αμέσως», τόνισε ο κ. Μπελαβίλας.
  • Τρίτο ζήτημα που θέτει σε προτεραιότητα είναι η κοινωνική εργασία για Ελληνες και πρόσφυγες. Στόχος είναι η αναβίωση αγροτικών καλλιεργειών με κοινό όφελος για Ελληνες και πρόσφυγες.
«Εχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά, ακόμη και εμπειρίες, γινόμαστε καλύτεροι. Δεν προσφέρουμε μόνο, παίρνουμε κιόλας, γινόμαστε αλληλέγγυοι και μαθαίνουμε να αγαπάμε τους άλλους», τόνισε η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένη Βελένη, που συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία μαζί με εκπροσώπους άλλων πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης, όπως το ΚΘΒΕ.

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: