Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Κυρώθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017. Στην ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ του Σαββάτου «152» βουλευτές ψήφισαν «ναι» 146 «όχι» ενώ υπήρχαν και δύο απουσίες. Από κυβερνητικής πλευράς απουσίαζε ο βουλευτής Χίου Αντρέας Μιχαηλίδης, για λόγους υγείας. Σε χαμηλότερους τόνους από το αναμενόμενο, η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.
Προϋπολογισμός 2017
Το πολιτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Την αυλαία της συζήτησης έκλεισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Είχε προηγηθεί η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών καθώς και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσκαλώτου.
Η κυβέρνηση έλαβε 152 θετικές ψήφους καθώς απουσίαζε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Αντρέας Μιχαηλίδης για λόγους Υγείας. Όπως έκανε γνωστό ο βουλευτής με επιστολή στο Προεδρείο, έστειλε θετική ψήφο σε όλο τον προϋπολογισμό (δεν καταμετρήθηκε).
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Χ.Α., ΔΗ.ΣΥ., ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, καταψήφισαν τον προϋπολογισμό (146 ψήφοι).
Εκτός του Ανδρέα Μιχαηλίδη απουσίαζε και η βουλευτής της ΝΔ, 'Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία δια επιστολής έκανε γνωστό πως καταψηφίζει (δεν καταμετρήθηκε).
Η συζήτηση επικεντρώθηκε όπως αναμενόταν στο πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού για τους συνταξιούχους και στις αποφάσεις του Eurogroup. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για κενού περιεχομένου παροχολογία και λαϊκισμό, ενώ η κυβερνητική πτέρυγα απάντησε υπογραμμίζοντας τη συνέπεια πολιτικών θέσεων και κυβερνητικών εξαγγελιών.
Θετικά έκριναν τα κυβερνητικά στελέχη την απόφαση του Eurogroup για ελάφρυνση του ελληνικού χρέος. Αντίθετη άποψη είχε η αντιπολίτευση.
5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
Στη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε στο Σώμα πως η Βουλή εξοικονόμησε από τον προϋπολογισμό του 2016 πέντε εκατομμύρια ευρώ και αυτό το ποσό θα το διαθέσει για κοινωνικές δράσεις.
Για να γίνει πιο συγκεκριμένος λέγοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ώστε το ποσό να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: