Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Η Πολωνία εκτιμά ότι η Γερμανία της χρωστά 690 δισ. ευρώ

Σε 850 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 690 δισ. ευρώ, υπολογίζει Πολωνός αξιωματούχος τις γερμανικές οφειλές στη χώρα του για ζημιές, που προκάλεσαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Arkadiusz Mularczyk είναι επικεφαλής της αρμόδια ομάδας που αξιώνει πιθανές αποζημιώσεις στην Πολωνία, όπου η Γερμανία σκότωσε 6 εκατομμύρια πολίτες κατά τη σχεδόν εξαετή κατοχή της χώρας.
«Μιλάμε για πολύ μεγάλα, αλλά δικαιολογημένα ποσά αποζημίωσης για εγκλήματα πολέμου, για κατεστραμμένες πόλεις, χωριά και χαμένο δημογραφικό δυναμικό της χώρας μας» δήλωσε ο αξιωματούχος σήμερα στο Polsat News.
Πέρυσι, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δικαιούται πολεμικές αποζημιώσεις και προχώρησε στη σύσταση της ομάδας υπό τον Mularczyk προκειμένου να υπολογίσει το οφειλόμενο, που θα διεκδικήσει.
Όμως, από τη δική της πλευρά η Γερμανία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τους ισχυρισμούς της Πολωνίας.
Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται το μνημείο στη μνήμη του Γιάνους Κόρτσακ, ο οποίος πέθανε σε θάλαμο αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης της Τρεμπλίνκα στη βορειοανατολική Πολωνία το 1942.
Ο Πολωνός παιδίατρος, παιδαγωγός, συγγραφέας, δημοσιογράφος, και αξιωματικός του πολωνικού στρατού θανατώθηκε μαζί με παιδιά, που απεικονίζονται επίσης στο μνημείο. 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: