Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Αθώος ο κήρυκας του μίσους

Αθώος ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος με μια πρωτοφανή δικαστική απόφαση! Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο στο Αίγιο ανέτρεψε κάθε κανόνα απονομής δικαίου, μετατρέποντας τους θύτες σε θύματα. Αντί να δικάσει τον ανώτατο ρασοφόρο, επέτρεψε να μεταβληθεί η δίκη σε ιερά εξέταση για την ομοφυλοφιλία.
Το δικαστήριο ανέχτηκε ο μητροπολίτης και οι συνήγοροι υπεράσπισης να μετατρέψουν τη δικαστική αίθουσα σε αρένα μίσους. Το χειρότερο όμως είναι πως έστειλε σε κάθε κατεύθυνση το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα κράτος που θρησκεύεται, αλλά πως τείνει να γίνει θρησκευτικό κράτος. Θυμίζουμε ότι σε ανάλογες δίκες οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί.
Ο μητροπολίτης αθωώθηκε έστω και αν στην απολογία του όχι μόνο δεν εμφανίστηκε μεταμελημένος, αλλά συνέχισε να προκαλεί. Το «φτύστε τους» που είχε διακηρύξει δεν του αρκούσε, γι' αυτό δήλωσε μέσα στη δικαστική αίθουσα: «Αν είχα όπλο και μπορούσα από τον νόμο, θα το χρησιμοποιούσα να τελειώνουμε». Ο «άγριος» Καλαβρύτων κατάφερε το αδιανόητο για ένα κοσμικό κράτος: να αθωωθεί για όλα όσα είπε, επειδή τάχα κηρύττει τον λόγο του Θεού.
Διαψεύστηκαν, λοιπόν, πανηγυρικά οι συνήγοροι των εναγόντων όταν έλεγαν πως «το Αίγιο δεν είναι μια πόλη δίπλα στην Τεχεράνη» ή όταν ισχυρίζονταν ότι «δεν υπάρχει θεοκρατία εδώ» ή ότι «δεν είμαστε ιεροδικείο». Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την ανοχή της έδρας στο τερατώδες «αν παρόμοια φρασεολογία χρησιμοποιούσαν οι ναζί, τότε μπράβο», που εκστόμισε ο μητροπολίτης, κλείνοντας το μάτι στο ακροδεξιό ακροατήριό του εκτός, αλλά και εντός της αίθουσας.
Το δικαστήριο, αθωώνοντας το μίσος, έβαλε σε δοκιμασία την κοινή λογική. Μια ανάσα χωρίζει από χτες το Αίγιο από τις πόλεις όπου κυριαρχούν οι φανατικοί. Επειδή εδώ και χρόνια κάποιοι ισχυρίζονται πως μια ανάσα χωρίζει την Ελλάδα του 2018 από τη Γερμανία του 1930, η χτεσινή δικαστική απόφαση τους επιβεβαιώνει.
Ωστόσο, η απόσταση που χωρίζει τη δικαστική απόφαση από την κοινωνία είναι τεράστια κι αυτό είναι το ελπιδοφόρο: δεκάδες υποστηρικτές από την τοπική κοινωνία είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από το δικαστήριο και ακόμα περισσότεροι ενώνουν τη φωνή τους με όσους μάχονται σθεναρά τον ρατσισμό, τον φασισμό και την ομοφοβία.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: