Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Κίνηση ματ για το «αμαρτωλό» Ταμείο του Υπουργείου Πολιτισμού

Κίνηση ματ έκαναν η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο νέος υφυπουργός Κωνσταντίνος Στρατής, σε σχέση με το φλέγον θέμα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.
Άνοιξαν τις πόρτες του υπουργείου στους εργαζομένους και τους γονείς των παιδιών που κάνουν χρήση του βρεφονηπιακού σταθμού, ο οποίος ήταν κλειστός την Τετάρτη λόγω των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού) και τους εξήγησαν ποιοι ευθύνονται για την ομηρία τόσο των παιδιών όσο και των εργαζομένων δείχνοντας την ηγεσία της ομοσπονδίας.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΠΕ που αποτελούν την πρώην διοίκηση του ταμείου που ελέγχεται μετά το πόρισμα, να έρθουν ξανά αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των συναδέλφων τους. Η πρώτη αντίδραση ήρθε με την ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, που έγραφε ρητά πως διαφωνεί με την κατάληψη του κτίριου καθώς αυτή η κίνηση έχει σαν αποτέλεσμα, να ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι και να ανακόπτεται η εξυγίανση του Ταμείου. Αποτέλεσμα της κίνησης «όλα στο φως» από την πλευρά της ηγεσίας του ΥΠΠΟ, ήταν τελικά και η συμφωνία με την Ομοσπονδία, πως θα λήξει την κατάληψη μετά από γραπτή διαβεβαίωση του υπουργείου, πως θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι του ταμείου στο υπουργείο με τον όρο να αφήσει η ομοσπονδία επιτέλους το νέο ΔΣ να κάνει τη δουλειά του. Οι δεσμεύσεις που επανέλαβε το υπουργείο γραπτώς ήταν οι εξής:
  • Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα παρουσιαστεί σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα αντιμετωπίζει συνολικά τα ζητήματα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και του Βρεφονηπιακού Σταθμού με βάση τους εξής άξονες, που βρήκαν σύμφωνη την Ομοσπονδία.
  • Ένταξη του βρεφονηπιακού σταθμού στην υπηρεσιακή δομή του Υπουργείου, όπως προβλέπεται στον Οργανισμό που πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ.
  • Διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.
  • Νέο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, σύμφωνα με ανάλογα παραδείγματα άλλων Υπουργείων.
Κ. Στρατής: Η μετάβαση θα γίνει με τρόπο νόμιμο
Ωστόσο η ένταση δεν αποφεύχθηκε πριν τη συμφωνία. Το πρωί της Τετάρτης στην Μπουμπουλίνας, γίναμε μάρτυρες διαξιφισμών ανάμεσα στα μέλη της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού) και σε εργαζόμενους που πήγαν να ακούσουν τι είχε να πει η πολιτική ηγεσία σε σχέση με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κορύφωση των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας.
Από τη μία μεριά μέλη της διοίκησης της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, δηλαδή μέλη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που ελέγχονται με βάση το πόρισμα που έγινε για τα πεπραγμένα του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ και από την άλλη οι εργαζόμενοι του υπουργείου, που βρέθηκαν με κλειστό τον παιδικό σταθμό, εξαιτίας των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας. «Κάνετε τις συναντήσεις σας με την υπουργό κεκλεισμένων των θυρών», «Τι ζητάτε ακριβώς με την κατάληψη στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας;», «Ο βρεφονηπιακός σταθμός είναι κλειστός εξαιτίας σας» ήταν μερικές από τις φράσεις εργαζομένων που έδειξαν για πρώτη φορά τόσο καθαρά την αντίθεσή τους τετ α τετ, στα μέλη της  ομοσπονδίας.
Όλα αυτά συνέβησαν με αφορμή το κάλεσμα από την πλευρά της Υπουργού Λυδίας Κονιόρδου και του νέου υφυπουργού Κώστα Στρατή, σε εργαζομένους και γονείς παιδιών που κάνουν χρήση του βρεφονηπιακού σταθμού, προκειμένου να ξανά κάνουν σαφές, πως δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας, πως ο παιδικός σταθμός θα περάσει στο Υπουργείο και πως οι εργαζόμενοι και τα παιδιά είναι όμηροι των κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας και όχι της πολιτικής ηγεσίας. «Θεωρούμε ότι είναι αυτονόητο ότι θα τους υποστηρίξουμε τις θέσεις εργασίας» είπε η υπουργός.  «Η μετάβαση στη νέα μέρα του ταμείου θα γίνει με βάση 4 άξονες,  με «τρόπο νόμιμο» είπε χαρακτηριστικά ο νέος υφυπουργός, η παρουσία του οποίου στη συνάντηση δηλώνει πως προφανώς τα θέματα του ΤΑΠΑ (Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων) θα τα χειρίζεται ο ίδιος από δω και στο εξής. Ήταν εξάλλου μέλος του ΔΣ του ΤΑΠΑ που καρατομήθηκε το καλοκαίρι. «Γνωρίζω τα θέματα, θέλω όμως λίγο χρόνο» είπε μεταξύ άλλων.
Οι εργαζόμενοι που πήγαν το πρωί , να ακούσουν την ηγεσία του υπουργείου, είδαν τη διοίκηση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ στο προαύλιο να προσπαθεί να τους αποτρέψει να μπουν. Αφού άκουσαν την υπουργό και τον υφυπουργό, ζήτησαν να είναι παρόντες και παρούσες στη συνάντηση με την ΠΟΕ ΥΠΠΟ.  Η υπουργός βγήκε στο προαύλιο να καλέσει στο Αμφιθέατρο τα μέλη της Ομοσπονδίας, αλλά έλαβε την απάντηση «Δεν θα το κάνουμε αρένα». Έτσι τους δέχτηκε στον 5ο σε άλλη μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών.
Θανάσης Στεργίου: «Δεν παραδίδουν τα στοιχεία»
Απαντώντας σε εύλογα ερωτήματα των εργαζομένων, ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Θανάσης Στέργιου, εξήγησε πως το νέο ΔΣ δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του εξαιτίας της κατάληψης του κτίριου του ταμείου. «Δεν μπορούμε να συνεδριάσουμε, άρα και να πάρουμε την οποιαδήποτε απόφαση. Ούτε να πληρώσουμε μισθούς, ούτε να ελέγξουμε στοιχεία, αφού δεν μας τα παραδίδουν. Η παλιά διοίκηση αρνείται να μας παραδώσει τα στοιχεία.» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως λειτούργησε εν κρυπτώ ο πρώην διευθυντής.
Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι που πήραν τον λόγο, εξέφρασαν την αγωνία τους καθώς ο χρόνος περνάει και ο παιδικός σταθμός δεν έχει περάσει ακόμα στο υπουργείο. Ρώτησαν αν υπάρχει νομικό έρισμα σε αυτή την κατάληψη και  γιατί δεν επεμβαίνει εισαγγελέας. Εργαζόμενη του ταμείου που ήταν εκεί, δήλωσε την αντίθεσή της με τις πρακτικές της ομοσπονδίας και μίλησε για εργασιακή ομηρία. Ακούστηκαν επίσης φωνές (Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ) που δήλωσαν πως δεν ειπώθηκε κάτι καινούριο στη συνάντηση αυτή επομένως πρέπει άμεσα οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη.
Στις μομφές κάποιων εργαζομένων για το διαχρονικό σκάνδαλο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ο υφυπουργός Κ. Στρατής απάντησε «Δεν έφτιαξε η κυβέρνηση αυτό το σχήμα που λειτουργεί σαν ΜΚΟ που προσλαμβάνει με δημόσιο χρήμα. Αντιθέτως ήταν η πρώτη που ζήτησε να γίνει έλεγχος».

Φωτεινή Λαμπρίδη
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: