Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Σκάνδαλο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

Μεταφορικές υπηρεσίες για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) σε ειδική προσφορά με... καπέλο 5.000%! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της υπόθεσης που έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους η εισαγγελέας Αρείου Πάγου και το ΣΔΟΕ.
Σκανδαλώδεις παραποιήσεις παραστατικών και χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής με αποτέλεσμα τη ζημία μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου εντόπισε κατά την έρευνά του κλιμάκιο του Τμήματος Επιθεώρησης και Ελέγχου του ΤΑΠ, με τα αποτελέσματα της έρευνας να έχουν σταλεί στις παραπάνω Αρχές.
Για το θέμα έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής.
Όλα ξεκίνησαν όταν προ λίγων μηνών η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠ, Αθηνά Χατζηπέτρου, αξιολογώντας ορισμένες άτυπες ενδείξεις, έδωσε εντολή να ελεγχθεί η σύμβαση που είχε το Ταμείο με εταιρεία για τη μεταφορά προϊόντων του ΤΑΠ (κυρίως φυλλάδια, βιβλία κ.λπ.) σε πωλητήριά του ανά τη χώρα.
Ο έλεγχος ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου. Τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου έδειξαν συστηματικές και εκτενείς αποκλίσεις ανάμεσα στα ποσά που αναγράφονταν στα φορολογικά παραστατικά πραγματικής μετακίνησης και σε αυτά που επισυνάπτονταν στα εντάλματα πληρωμής (αντίγραφα).
Χαρακτηριστικές ήταν περιπτώσεις αποκλίσεων που, σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΤΑΠ, έφταναν ακόμα και 50 ή και 100 φορές επιπλέον του πραγματικού κόστους, δηλαδή τα εντάλματα ήταν φουσκωμένα σε ποσοστό που αγγίζει το 5.000%.
Πόσο συστηματική ήταν η αλλοίωση των παραστατικών; «Σε δείγμα 77 παραστατικών, μόνο 7 δεν ήταν παραποιημένα. Ποσοστό παραποίησης 90%!», αναφέρεται σε έγγραφο της Διοίκησης του ΤΑΠ που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές.
Έχοντας ήδη δώσει εντολή να ξεκινήσει ο έλεγχος από το Τμήμα Επιθεώρησης του ΤΑΠ, η Διοίκηση του Ταμείου αποφάσισε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και την κατάθεση του πλήρους φακέλου της υπόθεσης στο ΣΔΟΕ.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για το μέγεθος της παραποίησης επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τα πορίσματα των ελεγκτών του Τμήματος Επιθεώρησης του ΤΑΠ (βρίσκονται στην κατοχή της «Εφ.Συν.») οι υπερβάσεις σε σύγκριση με την πραγματική αξία κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στο 758,2%, με βάση δειγματοληπτικό έλεγχο ενταλμάτων της περιόδου 2014 - 2018 (πρώτο τρίμηνο). Ή αλλιώς, το 83,99% των ποσών που εμφανίζεται να έχει καταβάλει το ΤΑΠ στη μεταφορική εταιρεία, ήταν πλασματικό.
Οι ελεγκτές εκτιμούν ότι η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο στη διάρκεια τεσσάρων και πλέον χρόνων, ανέρχεται ενδεικτικά σε 351.082 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ΤΑΠ, σύμφωνα με τη σημερινή Διοίκηση -που ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2017- συνεργάζεται για 7 και πλέον έτη με την ίδια μεταφορική εταιρεία «η οποία μειοδοτεί σε κάθε τύπου διαγωνιστική διαδικασία».
Τα τιμολόγια του 2018 δεν πληρώθηκαν λόγω έναρξης του ελέγχου.
Αυθαίρετες χρεώσεις
Σύμφωνα με τους ελεγκτές, το «φούσκωμα» των δαπανών οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε αλλοίωση των παραστατικών, αλλά και σε αυθαίρετες χρεώσεις τεμαχίων βιβλίων ή φυλλαδίων σε κιβώτια (θεωρείται, π.χ., ότι ένα κιβώτιο αντιστοιχεί σε 2.500 φυλλάδια) ή κιβωτίων σε παλέτες (θεωρείται ότι μια παλέτα αντιστοιχεί σε 20 κιβώτια).
Εντοπίστηκαν δελτία αποστολής που ήταν αθεώρητα και δεν ανέγραφαν αναλυτικά το προς μεταφορά είδος, ενώ σε πολλά δελτία αποστολής υπήρχε διαφορετική ημερομηνία από την πραγματική -ή δεν υπήρχε καθόλου- σε σχέση με τα δελτία που προσκομίζονταν στην υπηρεσία.
Σε δικαιολογητικά πληρωμής των ενταλμάτων υπήρχε πρακτικό επιτροπής με έδρα τα γραφεία του ΤΑΠ και όχι της αρμόδιας επιτροπής με έδρα τις αποθήκες του Ρέντη, ενώ ακόμη υπήρχε έντυπο με αναγραφόμενους τους αριθμούς των δελτίων αποστολής υπογεγραμμένο από αποθηκάριους του ΤΑΠ.
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση ελέγχου, δύο αποθηκάριοι απάντησαν ότι δεν έχουν δει ποτέ τα εν λόγω έντυπα, καθώς και ότι οι υπογραφές που φέρουν δεν είναι δικές τους, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεσή τους να απευθυνθούν στην Δικαιοσύνη.
Για την υπόθεση, η διοίκηση του ΤΑΠ έχει ανακαλέσει από τα καθήκοντά της μία αναπληρώτρια προϊσταμένη και έχει αποδεχτεί την παραίτηση μιας άλλης προϊσταμένης.
Στη μηνυτήρια αναφορά του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο υφυπουργός Πολιτισμού καταγγέλλει εξαπάτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠ και καλεί για ταχεία και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου για μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
 
Συντάκτης:Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: