Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Αλχημεία που προκάλεσε αντιδράσεις στη Γ΄ Εθνική

Στη θεωρία οι θεσμικοί φορείς του ποδοσφαίρου είναι αρμόδιοι για την επιτυχή λειτουργικότητα σε όλους τους τομείς. Να διασφαλίσουν συνθήκες ισονομίας για όλους, να φροντίσουν για το γενικό καλό με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσει το κάθε επιμέρους μέρος να πραγματώσει το σύνολο των δυνατοτήτων του σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
H μεγιστοποίηση των ωφελημάτων και ο περιορισμός των παραπόνων είναι μία πολύ καλή στόχευση για όποιον θέλει να κάνει καλά τη δουλειά του με βάση τους καταστατικούς και ηθικούς στόχους... Η Lady Hope, όμως, γνωρίζει πολύ καλά πως ο δρόμος από τη θεωρία στην πράξη δεν είναι εύκολος. Ξέρει, επίσης, πως οι προθέσεις λειτουργούν ορισμένες φορές σα χαλασμένες λάμπες ή σαν λακκούβες στο δρόμο που περιγράφτηκε παραπάνω (από τη θεωρία στην πράξη...).
Αυτές τις μέρες έχει -στην κυριολεξία- ξεσπάσει σάλος από τον καταρτισμό των ομίλων της φετινής Γ΄Εθνικής. Η φημολογία ήταν έντονη καιρό πριν και το μεσημέρι της Πέμπτης απλά επισημοποιήθηκε το «αναπότρεπτο». Και πιο συγκεκριμένα, το γεγονός πως η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ έστειλε στον ίδιο όμιλο τις ομάδες από την Αχαΐα και την Ηλεία με αυτές από την Ανατολική Αττική και τα Δωδεκάνησα. 
Αντί για τη Μεσσηνία, την Αρκαδία και τα νησιά του Ιονίου, όπως θα υπαγόρευε μία πολύ εύλογη προσέγγιση. Φυσικά όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς τα βασικά από τη γεωγραφία της χώρας μας, καταλαβαίνει πως αυτό που έπραξε η ΕΠΟ συνιστά κάτι το (τουλάχιστον...) παράδοξο. Γιατί υπάρχουν κι άλλες λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες για να περιγράψουν τα συμβάντα. 
Αμέσως άρχισε η αναζήτηση των αιτιών. Ποιοι ήθελαν κάτι τέτοιο, για ποιο λόγο, πώς πίεσαν, πώς έφτασαν στην απόκτηση της σχετικής πλειοψηφίας. Αλλά, αυτά όλα είναι μία άλλη υπόθεση...
Πολλές φορές στο βωμό του να γίνει κάτι συγκεκριμένο, επειδή το θέλουν πάλι κάποιοι συγκεκριμένοι (όποιοι κι αν είναι αυτοί...), ορισμένοι δεν διστάζουν να τα βάλουν με την κοινή λογική, να παραβιάσουν το κοινό αίσθημα και να προκαλέσουν αντιδράσεις. Αυτά, όμως, συνιστούν σκιαμαχίες με την ουσία των πραγμάτων, που αργά ή γρήγορα θα επιδράσουν κάνοντας ζημιά. Γιατί αν χαθεί η εμπιστοσύνη, μετά όλοι θα παραμονεύουν στη γωνία, θα δίνονται άλλες διαστάσεις σε κάθε απόφαση και γενικώς θα χαθεί η ευκαιρία για να ισχύσουν στην πράξη όσα υποδεικνύει μία μορφή άτυπης θεωρίας του καλού ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι.
Από το απόγευμα της Πέμπτης, κιόλας, βγήκαν σχετικές ανακοινώσεις ομάδων και τοπικών Ενώσεων, αλλά και καταγράφηκαν κάθε λογής αντιδράσεις από ανθρώπους του χώρου σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και διαδικτυακούς ιστότοπους. Στο σήμερα είναι λίγο δύσκολο να προβλέψει κάποιος με ακρίβεια το τι θα γίνει τελικά. 
Το θέμα είναι πως τα θεμέλια της φετινής διοργάνωσης «υποθηκεύτηκαν» εξαρχής και επειδή έτσι και αλλιώς στο τέλος κάθε χρονιάς οι ευνοημένοι, οι νικητές, αυτοί που κατακτάνε τις προνομιούχες θέσεις είναι λίγοι, έχει πολλές πιθανότητες πλέον η σεζόν 2018-2019 να μνημονεύεται εσαεί. Για αρνητικό λόγο, ενώ μία σειρά κινήσεων πολλών ομάδων μας είχαν προϊδεάσει για μεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον... 
Σε μία χρονιά που και στη Γ Εθνική διακυβεύονται πολλά εξαιτίας της επικείμενης αναδιάρθρωσης των κατηγοριών που προωθεί ο υφυπουργός Γιώργος Βασιλειάδης, κάποιοι φρόντισαν ήδη να «βάλουν μπουρλότο» στα επόμενα... Να μετατρέψουν, μάλιστα, ορισμένους αγώνες σε ειδικές περιστάσεις που θα ξεπεράσουν τον απλό χαρακτήρα μίας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης.
Η Lady Hope πιστεύει πως έτσι και αλλιώς κάθε απόφαση προκαλεί αντιδράσεις, το βασικό θέμα είναι μία απόφαση πρωτίστως να μπορεί να στηριχθεί και στο τυπικό και στο ουσιαστικό της κομμάτι. Κάτι που, δυστυχώς, δεν κατάφερε η αλχημεία του να «ενοποιηθούν» ποδοσφαιρικά η Αχαΐα και η Ηλεία με τα Δωδεκάνησα και την Ανατολική Αττική.
Και μάλιστα -για να το δούμε λίγο σαρκαστικά...- χωρίς κάποια σχετική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αλλά αντιθέτως με έξτρα οικονομική επιβάρυνση των ερασιτεχνικών σωματείων που θα πρέπει να κάνουν τέτοια ταξίδια.

Συντάκτης: Κώστας Μαρούντας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: