Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Αλήθειες και ψέματα

Η κ. Αχτσιόγλου, προκειμένου να καθησυχάσει και να ανακόψει το κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη, δηλώνει ότι μόνον αυτές που έγιναν πριν από το 2015 θα ευδοκιμήσουν! Και ισχυρίζεται ότι ο νόμος 4387/2016 Κατρούγκαλου, που τέθηκε σε ισχύ το 2016, εναρμονίστηκε πλήρως με την κρίση του ΣτΕ, δηλαδή έθεσε καινούργιους ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, για όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις!
Είναι αληθές, ο εν λόγω νόμος (4387/2016) επαναφέρει -μερικώς- τη χορήγηση δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος άδειας, αλλά μόνο για όσους έχουν καταβάλει εισφορές για τον λόγο αυτό, ενώ «καταργούνται» και οι παράνομες περικοπές.
Ενώ οι καταβαλλόμενες (παλαιές) συντάξεις εξισώνονται με τις νέες σύμφωνα και με τον νόμο αυτό. Είναι όμως ψέμα ότι εναρμονίστηκε με την κρίση του ΣτΕ, καθώς οι νέες συντάξεις αναλογούν πολύ κάτω από την απόφαση αυτή, ενώ οι παλαιές συντάξεις συνεχίζουν με τα ίδια (παρανόμως) μειωμένα ποσά και χωρίς τον συνυπολογισμό των δώρων!
Για του λόγου το αληθές, οι εν λόγω περικοπές παραμένουν στα εκκαθαριστικά, με την Εισφορά Αλληλεγγύης να υπολογίζεται και επί των παράνομων περικοπών!
Άνισος και αντικοινωνικός ο νέος νόμος. Καταργεί τα κατώτατα όρια, μειώνει στο 50% τις συντάξεις χηρείας, καταρρέουν όλες οι μικρές! Διακρίσεις στις συντάξεις του ΟΓΑ που, παρά τον τριπλασιασμό εισφορών και ενώ εντάχτηκαν στον ΕΦΚΑ, τους χορηγεί διαφορετικές συντάξεις… κατά 100 ευρώ λιγότερα!
Καμία αναλογία εισφορών και συντάξεων, μύθος και η ανταποδοτικότητα καθώς τα συνολικά ποσά των συντάξεων είναι πολύ κάτω και από το 50% των συνολικών καταβαλλόμενων εισφορών! Ανισότητες - αδικίες και στον συνυπολογισμό των εισφορών 13ου-14ου μισθού καθόσον οι μικρές συντάξεις λαμβάνουν μόνο το 20% των επιπλέον εισφορών!

Συντάκτης: Κώστας Νικολάου - Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: