Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Αυτοί και Εμείς

Αυτοί και εμείς…
Αυτοί έρχονται. Έρχονται κατά κύματα. Πάνω από 7.000 μετανάστες από την Ονδούρα (φώτο) διασχίζουν με πορεία όλο το Μεξικό για να φτάσουν στις ΗΠΑ και συγκλονίζουν όλο τον κόσμο. Και όχι μόνο. Μετανάστες διασχίζουν καθημερινά τη Μεσόγειο με σαπιοκάραβα για να φτάσουν στην Ευρώπη και ας ξέρουν ότι μπορεί να πνιγούν, ότι μπορεί να μη φτάσουν ποτέ. Για αυτούς η Μεσόγειος είναι ένα βήμα δρόμος. Διανύουμε πλέον τον αιώνα που τα μεταναστευτικά ρεύματα ίσως δημιουργήσουν νέα ιστορικά δεδομένα.
Άνθρωποι απελπισμένοι που δεν υπολογίζουν τίποτα. Που κανείς δεν τους φοβίζει, γιατί δεν έχουν να χάσουν, άρα ούτε και να φοβηθούν τίποτα. Αυτά τα μεταναστευτικά ρεύματα δεν διαφέρουν και πολύ από τα (αντικειμενικά) φυσικά φαινόμενα και τον τρόμο που αυτά προκαλούν στην αμήχανη ανθρωπότητα. Γιατί και τα μεταναστευτικά ρεύματα δεν προσδιορίζονται από κάποιες υποκειμενικές διαθέσεις, αλλά από αντικειμενικές ανάγκες.
Εμείς; Ο αναπτυγμένος κόσμος; Εμείς νομίζουμε ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Οι Δυτικές κοινωνίες υψώνουν συρματοπλέγματα. Τους κλείνουν τα σύνορα. Νομίζουν ότι μπορούν να τους εμποδίσουν. Οι εκρήξεις όμως που προκαλούν τα φυσικά φαινόμενα και οι ανάγκες αυτού του κόσμου είναι αδύνατον να περιοριστούν. Οι εκρήξεις τους είναι αναπόφευκτες ως εκτόνωση της συσσωρευμένης ενέργειας που ψάχνει τυφλά διέξοδο.
Αυτοί και εμείς…
Αυτοί; Αυτοί που αρνούνται να τους δεχτούν είναι και οι δημιουργοί της φτώχειας τους. Η δικιά τους οικονομική δράση έφερε την αντίδραση της φτώχειας. Και η δράση η δική τους όμως είναι το ίδιο τυφλή, εκδηλώνεται και αυτή με την ίδια αντικειμενικότητα όπως τα φυσικά φαινόμενα. Η ανισόμετρη οικονομική ανάπτυξη των κεφαλαιοκρατικών κοινωνιών δεν αποτελεί μια συνειδητή πράξει των υποκειμένων, αλλά αντικειμενικό οικονομικό νόμο του ίδιου του τρόπου παραγωγής τους. Για να υπάρξουν πλούσιοι πρέπει αναγκαστικά να υπάρξουν και φτωχοί. Όχι μόνο στην κοινωνική διαστρωμάτωση, αλλά και σε γεωγραφικές περιοχές και σε χώρες ολόκληρες. Άλλο, για παράδειγμα, ο πλούσιος Βορράς και άλλο ο φτωχός Νότος, στις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ευρώπη κ.λπ. Άλλο ο αναπτυγμένος κόσμος, άλλο ο φτωχός και άλλο ο εξαθλιωμένος. Η (παγκόσμια) οικονομία είναι μία κλεψύδρα που για να γεμίσει το ένα μέρος πρέπει υποχρεωτικά να αδειάσει το άλλο. Η ανισόμετρη ανάπτυξη αποτελεί ένα αντικειμενικό δεδομένο που προσαρμόζεσαι εσύ σε αυτό και όχι το αντίθετο.
Εμείς; Εμείς αποτελούμε τις παρενέργειες αυτού του οικονομικού νόμου. Αποτελούμε μέρος αυτού του μεταναστευτικού ρεύματος, ανεξάρτητα από το πόσο το έχουμε συνειδητοποιήσει. Διαχρονικά ως άτομα αποτελούμε τις σταγόνες αυτού του μεταναστευτικού ποταμού. Οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας, τα παιδιά μας, οι γείτονές μας, εμείς οι ίδιοι. Διασχίζουμε και τώρα το Μεξικό για να φτάσουμε στις ΗΠΑ.
Αυτοί και εμείς…
Από την αντικειμενικότητα αυτών των φαινομένων καθόλου δεν απαλλάσσεται η υποκειμενική επιλογή. Αυτοί και εμείς…
 
Κώστας Νάκος
Πηγή: nostimonimar.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: