Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

368 δισ. ευρώ κέρδισε η Γερμανία

Χρόνια τώρα, διά στόματος είτε του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είτε του προέδρου της κεντρικής της τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, είτε μέσω κάποιου άλλου αξιωματούχου, η Γερμανία διαμαρτύρεται για τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μεταξύ άλλων, οι Γερμανοί έχουν υποστηρίξει μάλιστα ότι η επιλογή της ΕΚΤ ευνοεί σκανδαλωδώς τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ παράλληλα ζημιώνει τις αποδόσεις των καταθέσεών τους.
Όπως αποκαλύπτει όμως πρόσφατη μελέτη της ίδιας της Bundesbank, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, αφού η Γερμανία είναι η μεγάλη κερδισμένη των χαμηλών επιτοκίων και της μείωσης που πρόσφεραν αυτά στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.
Χάρη στα χαμηλά επιτόκια, από το 2008 όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, η Γερμανία εξοικονόμησε συγκεκριμένα περίπου 368 δισ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το 10% του ΑΕΠ της. Το 2017 μόνο, το ομοσπονδιακό κράτος, τα κρατίδια, οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας πλήρωσαν 55 δισ. λιγότερα σε τόκους σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή.
Η Γερμανία δεν ήταν βέβαια η μόνη χώρα της ευρωζώνης που ωφελήθηκε τόσο πολύ από τη μείωση των επιτοκίων. Οι Γάλλοι γλίτωσαν 350 δισ. ευρώ σε τόκους, ενώ η Ιταλία 262 δισ. ευρώ και συνολικά οι χώρες της ευρωζώνης 1,42 τρισ. ευρώ.

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: