Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Οι Ιάπωνες ανακαλύπτουν τη σιέστα

Οι Γιαπωνέζοι δεν κοιμούνται πολύ τα βράδια και αυτό κοστίζει στην οικονομία και στα αφεντικά τους. Τόσο που να εξωθεί αυξανόμενα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου στη δημιουργία… ήσυχων δωματίων στους εργασιακούς χώρους, στα οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να ρίξουν έναν γρήγορο υπνάκο πριν επανέλθουν στην εργασία τους φρέσκοι και πιο παραγωγικοί.
Πέρυσι η Nextbeat, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, που είδε και απόειδε εξαιτίας της αϋπνίας των υπαλλήλων της, δημιούργησε δύο τέτοιες «κρεβατοκάμαρες» -μία για τους άντρες και μία για τις γυναίκες- στα γραφεία της στο Τόκιο. Τα δύο δωμάτια αρωματίζονται κατάλληλα προκειμένου να διευκολύνεται η υπνηλία.
Στο εσωτερικό τους, συσκευές που μπλοκάρουν τους θορύβους και καναπέδες στους οποίους οι εργαζόμενοι μπορούν να απλωθούν για να έχουν έναν ανενόχλητο υπνάκο. Κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και λάπτοπ απαγορεύονται αυστηρώς.
Η πρωτοπόρος Nextbeat ζητά ακόμη από τους εργαζομένους της να αποχωρούν από την εργασία τους το αργότερο στις… 9 το βράδυ και να αποφεύγουν τις υπερβολικές υπερωρίες.
Οι τελευταίες αποτελούν τη βασική αιτία της επιδημίας karoshi, δηλαδή των θανάτων εργαζομένων στην Ιαπωνία λόγω υπερεργασίας.
Εκατοντάδες θάνατοι -από καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά μέχρι αυτοκτονίες- οφείλονται κάθε χρόνο στην υπερεργασία. Ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων στην Ιαπωνία κάνει περισσότερες από 80 ώρες υπερωρίες τον μήνα, όριο που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή.
Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ήδη από το 2016 ότι το 20% των εργαζόμενων της χώρας κινδυνεύει από την υπερεργασία. Πριν φτάσουν σε αυτό το τελικό στάδιο, αρκετοί Ιάπωνες «συλλαμβάνονται» πάντως να κοιμούνται στη διαδρομή της επιστροφής τους στο σπίτι σε δάπεδα βαγονιών του μετρό, σε λεωφορεία, σε στάσεις, στον δρόμο.
Από την πλευρά τους, αρκετές επιχειρήσεις -που βλέπουν την παραγωγικότητα της εργασίας να συρρικνώνεται- προσπαθούν να πείσουν τους εργαζομένους τους να υιοθετήσουν ένα καλύτερο ισοζύγιο σε εργασία και λοιπό βίο.
Η Crazy, μια εταιρεία σχεδιασμού γάμων, επιβραβεύει όσους υπαλλήλους της κοιμούνται τουλάχιστον 6 ώρες τη νύχτα με πόντους, οι οποίοι μπορούν αργότερα να ανταλλαχθούν με φαγητό στην καφετέρια της εταιρείας.
Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα μια εφαρμογή που ελέγχει τον ύπνο τους, οι εργαζόμενοι της Crazy μπορούν να μαζέψουν πόντους αξίας έως και 500 δολαρίων τον χρόνο.
Περσινή έρευνα μεταξύ 28 χωρών του κόσμου έδειξε ότι οι Ιάπωνες κοιμούνται λιγότερο από οποιονδήποτε άλλο λαό.
Άνδρες και γυναίκες στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου κοιμούνται μόλις 6 ώρες και 35 λεπτά τη νύχτα, 45 λεπτά λιγότερο από τον διεθνή μέσο όρο. Στον αντίποδα, οι Φινλανδές κοιμούνται σχεδόν μία ώρα παραπάνω, κατά μέσο όρο 7 ώρες και 45 λεπτά κάθε βράδυ.
Το συνολικό κόστος αυτής της... αγρύπνιας στην οικονομία αποτιμάται στα 138 δισ. δολάρια ετησίως, σχεδόν δηλαδή όσο το 3% του ΑΕΠ της χώρας.
Διόλου τυχαία το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας συνιστά πλέον όλοι οι ενήλικες πολίτες της χώρας να παίρνουν έναν μικρό -έως 30 λεπτά- υπνάκο νωρίς το μεσημέρι καθημερινά.
Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: