Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Θα τις ενημερώνουν με... γραπτό μήνυμα για το διαζύγιο

Το καθεστώς του Ριάντ έχει αποδείξει πολλάκις πως δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των γυναικών, όμως μία νέα ρύθμιση στη νομοθεσία περί διαζυγίων θεωρείται ως βήμα εκσυγχρονισμού για την αραβική χώρα.
Από σήμερα τίθεται σε ισχύ νέα νομοθεσία η οποία επιβάλλει στα δικαστήρια να ειδοποιούν με... γραπτό μήνυμα τις γυναίκες όταν οι σύζυγοί τους βγάζουν δικαστική απόφαση για διαζύγιο.
Η ρύθμιση αναμένεται να βάλει τέλος στο φαινόμενο των «κρυφών διαζυγίων», την πρακτική, δηλαδή, οι σύζυγοι να βγάζουν διαζύγιο χωρίς να ενημερώνουν τις γυναίκες τους.
Μπορεί η είδηση να μην εντυπωσιάζει με το εκσυγχρονιστικό της πνεύμα, όμως δικηγόρος από τη Σ. Αραβία δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg ότι το νέο σύστημα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των διαζευγμένων γυναικών, ιδιαίτερα αναφορικά με τη διατροφή που τους οφείλεται.
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν, ακόμη, ότι, μετά το διαζύγιο, οι άνδρες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους λογαριασμούς των γυναικών, ούτε να λαμβάνουν οικονομικές αποφάσεις για τον τραπεζικό λογαριασμό των πρώην.
Υπάρχει, φυσικά, πολλή δουλειά ακόμη, καθώς τη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες υπόκεινται ακόμη σε τρομακτικούς περιορισμούς, όπως, για παράδειγμα, η απαγόρευση να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να βγάλουν διαβατήριο, να παντρετούν ή να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό χωρίς τη συναίνεση του άνδρα κηδεμόνα τους.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: