Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ευρώπη: Δισεκατομμύρια… χρόνια μπροστά!

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα παίρνουν τον κατήφορο στην Ελλάδα, μετά και τις νέες προτάσεις της ΕΡΤ στις ΠΑΕ, αλλά στην Ευρώπη βρέχει κυριολεκτικά δισεκατομμύρια. Διαβάστε στο SDNA για τι ποσά μιλάμε και κρατηθείτε.
Το καλοκαίρι του 2018 έσπασε και επίσημα η κεντρική διαχείριση της Superleague, καθώς το συμβόλαιο του συνεταιρισμού με τη Nova έληξε. Από ‘κει και ύστερα άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, αφού τον προηγούμενο χρόνο χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΡΤ στο παρά πέντε για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ενώ φέτος όλα είναι στον αέρα, αφού οι συμφωνίες των ομάδων με τη Δημόσια Τηλεόραση επηρεάστηκαν λόγω κυβερνητικών αλλαγών.
Εν πάση περιπτώσει το σπάσιμο της κεντρικής διαχείρισης δίνει το δικαίωμα σε κάθε ομάδα να διαπραγματεύεται μόνη της τα τηλεοπτικά δικαιώματα της, με αποτέλεσμα κάποιες ομάδες χωρίς ισχυρό brandname να μην έχουν τη δύναμη να αποκτήσουν το συμβόλαιο που επιδιώκουν.
Κάπως έτσι έχει διαμορφωθεί εν ολίγοις το τοπίο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Τι συμβαίνει όμως στην Ευρώπη και τα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου, όπου η κεντρική διαχείριση θεωρείται κάτι δεδομένο;
Premier League
H Premier League είναι το πρωτάθλημα με την μεγαλύτερη συμφωνία στον χώρο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η αγγλική Λίγκα έχει υπογράψει συμφωνία με τo Sky Sports, το Bt Sports και το Amazon Prime, η οποία θα έχει ισχύ από το 2019 έως το 2022. Το ποσό που λαμβάνει η Premier League κάθε χρόνο είναι 1,575 δισ. λίρες, κάτι που σημαίνει ότι η συνολική αξία του συμβολαίου αγγίζει τις 6,3 δισ. λίρες, ένα αστρονομικό ποσό που βοηθά στην περαιτέρω ανάπτυξη του- κατά πολλούς- καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Σε αυτά τα ποσά έρχονται να προστεθούν και εκείνα από τα συμβόλαιο με κανάλια εκτός Αγγλίας.
Το 2018/2019 μοιράστηκαν στις ομάδες περίπου 2,5 δισ. λίρες, ενώ υπάρχουν μηχανισμοί κατανομής προκειμένου να προστατεύονται και οι λιγότερο δυνατές ομάδες (π.χ. ισόποση κατανομή των διεθνών τηλεοπτικών δικαιωμάτων).
Bundesliga
To γερμανικό πρωτάθλημα προσπαθεί να ανταγωνιστεί την Premier League. Αρμόδια για να τρέξει τις τηλεοπτικές συμφωνίες είναι η DFL, η οποία είναι υπεύθυνη όχι μονάχα για την Bundesliga, αλλά και για τη Bundesliga 2. Σε εγχώριο επίπεδο, το συμβόλαιο της γερμανικής λίγκας βρίσκεται ήδη σε ισχύ από το 2017 έως το 2022. Κάθε χρόνο οι ομάδες της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας μοιράζονται το ποσό των 1,16 δισ. ευρώ.
Τα παιχνίδια προβάλλονται από το Sky Bundesliga, το Eurosport, αλλά και από το ελεύθερο ZDF.
Ligue 1
Υψηλό είναι και το συμβόλαιο του γαλλικού πρωταθλήματος. Συγκεκριμένα η Ligue 1 έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο με την Mediapro και την BeIN Sports που θα είναι σε ισχύ από το 2020 έως το 2024. Το ποσό που θα λαμβάνει η γαλλική λίγα ανέρχεται 1,15 δισ. ευρώ ετησίως. Φυσικά, όπλο του πρωταθλήματος είναι η Παρί Σεν Ζερμέν και το μεγάλο brandname που κατέχει. Στη νέα συμφωνία η LFP (Ένωση επαγγελματικού ποδοσφαίρου Γαλλίας) κυνήγησε περισσότερα χρήματα αναφορικά με τα διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα.
Serie A
Το συμβόλαιο της Seria A με το Sky Sport και το διαδικτυακό DAZN βρίσκεται ήδη σε ισχύ από το 2018 και λήγει το 2021. Βάσει της συμφωνίας οι ιταλικές ομάδες της πρώτης κατηγορίας μοιράζονται το ποσό των 973 εκατομμύρια ευρώ. Η Γιουβέντους λαμβάνει περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ με τους υπολοίπους να ακολουθούν. Η συνεργασία του Sky Sport με την Seria A αναμένεται, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, να συνεχίσει και μετά το 2021.
La Liga
Τέλος, η La Liga διανύει τον τελευταίο χρόνο του τηλεοπτικού της συμβολαίου, το οποίο υπέγραψε με την Movistar, την BeIN Sports και τη GOL το 2016. Η συμφωνία αναφερόταν σε 833 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ συμπεριλαμβάνει και τη La Liga 2. Τα έσοδα φυσικά ξεπερνούσαν ανά χρόνο το 1 δισ., αφού έρχονταν να προστεθούν και οι συμφωνίες από τα διεθνή τηλεοπτικά δικαιώματα.
H La Liga ήρθε σε συμφωνία με την Telefonica και την Mediapro από το 2019 έως το 2022 με το ποσό που θα μοιράζονται οι ομάδες της Ισπανίας να ανέρχεται στο 1,14 δισ. ευρώ.
 
Κώστας Αυγουστάκης
Πηγή: sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: