Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Υπ. Πολιτισμού εκτός ψηφιακής εποχής;

Στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης η υπουργός Πολιτισμού επιμένει στο… χαρτί.
Ένα από τα πράγματα στα οποία επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η μετάβαση της διακυβέρνησης και του κράτους στην ψηφιακή εποχή.
Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι θέλει να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τα βήματα που είχαν ξεκινήσει, με μεγάλη καθυστέρηση, για την ψηφιακή διακυβέρνηση.
Ένα από αυτά ήταν το γεγονός ότι πλέον στα υπουργεία έχει καθιερωθεί το ηλεκτρονικό, πρωτόκολλο. η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και η ηλεκτρονική υπογραφή.
Αυτό πέραν του να επιταχύνει την όλη διαδικασία και να διαμορφώνει και ένα αποτελεσματικότερο ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, έχει και ένα θετικό οικολογικό αποτύπωμα, αφού περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη χρήση του χαρτιού.
Όμως, φαίνεται πως η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν βλέπει με ιδιαίτερη συμπάθεια τις πρακτικές της ψηφιακής διακυβέρνησης.
Δεν εξηγείται αλλιώς έγγραφο που έστειλε ο διευθυντής του γραφείου υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προς τους προϊσταμένους των γενικών διευθύνσεων με το οποίο ζητά παράλληλα με το σύστημα της ψηφιακής διακίνησης εγγράφων να αποστέλλονται στα ιδιαίτερα γραφεία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού καθώς και του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού τα σχέδια αποφάσεων σε φυσική μορφή μαζί με τα αναγκαία συνοδευτικά έγγραφα αυτών και το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα. Ζητά, δηλαδή, να αποστέλλονται κανονικά οι φάκελοι στην παραδοσιακή φυσική μορφή.
Όμως, όλη η ουσία της ψηφιακή διακυβέρνησης είναι ακριβώς να διακινούνται όλα αυτά ψηφιακά και να μην χρειάζεται να εκτυπώνονται έγγραφα και συνοδευτικό υλικό και να διακινούνται φάκελοι σε φυσική μορφή.
Μήπως ήρθε η ώρα να φτάσει η ψηφιακή εποχή και στο υπουργείο Πολιτισμού;
 
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: