Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Τα «βουβάλια» της Fraport

Ο... αυλός του «βουβαλιού» τρυπάει αεροπλάνο! Πέντε υπερσύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα τύπου Rosenbauer - ARFF Buffalo που διαθέτουν κίνηση και στους έξι τροχούς και με τα οποία θα ενισχύσει την ασφάλεια των περιφερειακών αεροδρομίων παρουσίασε χθες η Fraport στη Θεσσαλονίκη.
Οπως τόνισαν υπεύθυνοι της γερμανικών συμφερόντων εταιρείας, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που σε πυροσβεστικό υπάρχει ένας νέος «αυλός», ικανός να τρυπήσει την άτρακτο του αεροσκάφους και όχι μόνο!
Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου θα μείνει ένα από τα πέντε αυτά ειδικά πυροσβεστικά οχήματα, επέλεξε η Fraport για να παρουσιάσει την «αναβάθμιση υπηρεσιών με προτεραιότητα την ασφάλεια επιβατών», όπως ανακοίνωσε.
Μετά, λοιπόν, τα 10 πυροσβεστικά οχήματα που αγόρασε το 2018, προχώρησε στην περαιτέρω ενίσχυση του πυροσβεστικού στόλου της με την αγορά πέντε νέων ειδικών οχημάτων τύπου Buffalo 7000/860/250.
Πέρα από την κύρια επιχειρησιακή αποστολή τους, που είναι η πυρόσβεση και διάσωση σε περίπτωση αεροπορικού συμβάντος, τα πυροσβεστικά αυτά οχήματα φέρονται κατάλληλα εξοπλισμένα για αντιμετώπιση πυρκαγιών στα κτίρια των αερολιμένων αλλά και για την αντιμετώπιση άλλων περιστατικών, όπως πλημμύρες, καθώς διαθέτουν και εξοπλισμό άντλησης.
Στην καμπίνα βρίσκεται όλος ο απαραίτητος ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, όπως αναπνευστικές συσκευές, ατομικοί φακοί αντιεκρηκτικού τύπου, ακόμη και φορητή θερμική κάμερα
Τα νέα πυροσβεστικά διαθέτουν κινητήρα τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας υψηλών επιδόσεων με δεξαμενές 7.000 λίτρων νερού, 860 λίτρων αφρού, 250 κιλών σκόνης, με διπλή καμπίνα επιβατών και δυνατότητα μεταφοράς πέντε πυροσβεστών.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Fraport, εντός της καμπίνας βρίσκεται όλος ο απαραίτητος ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός, όπως αναπνευστικές συσκευές, ατομικοί φακοί αντιεκρηκτικού τύπου, ακόμη και φορητή θερμική κάμερα. Επίσης, από την καμπίνα πραγματοποιείται ο χειρισμός των κανονιών ύδατος τα οποία χρησιμοποιούνται για την αρχική και κύρια καταστολή τυχόν πυρκαγιάς εξωτερικά του αεροσκάφους.
Τα οχήματα είναι εφοδιασμένα με σύστημα LCS με δύο οθόνες αφής, μία εντός της καμπίνας επιβατών και μία στο πίσω μέρος, στον χώρο της αντλίας νερού. Το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου όλων των συστημάτων του πυροσβεστικού οχήματος ηλεκτρονικά.
Οι παροχές αντλίας και κανονιών μπορούν να αδειάσουν τα κατασβεστικά υλικά μέσα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα και με την παράδοση του νέου πυροσβεστικού σταθμού που βρίσκεται υπό κατασκευή οι αντλίες θα επαναγεμίζουν στον ίδιο χρόνο (δηλαδή σε μόλις ένα λεπτό).
Τεχνολογίες ασφαλείας
Ο χειρισμός των δύο «κανονιών» νερού γίνεται ψηφιακά με joystick μέσα από την καμπίνα
Για πρώτη φορά σε πυροσβεστικό όχημα στην Ελλάδα υπάρχει ένας νέος «αυλός» ικανός να τρυπήσει την άτρακτο του αεροσκάφους, και όχι μόνο, και να εφαρμόσει κατασβεστικά υλικά εντός της καμπίνας των επιβατών.
Ο φωτισμός της σκηνής του συμβάντος επιτυγχάνεται με έναν υπερσύγχρονο τελευταίας τεχνολογίας τηλεχειριζόμενο πύργο φωτισμού LED με περιστροφή 360°, ενώ υπάρχει ξεχωριστή παροχή αέρα για την τροφοδοσία του συστήματος πέδησης, έτσι ώστε το όχημα να είναι πάντα σε ετοιμότητα σε οποιοδήποτε περιβάλλον επιχειρεί.
Τα εν λόγω πυροσβεστικά έχουν ισχυρή επιτάχυνση (0-80 χλμ. σε 28’’) και τελική ταχύτητα 120 χλμ./ώρα με φορτίο 27 τόνων, ενώ μπορούν να κινηθούν με πλήρες φορτίο και μεγάλη ταχύτητα σε κάθε είδους ελιγμό, προκειμένου να φτάσουν εγκαίρως στον τόπο του ατυχήματος και έχουν τη δυνατότητα να διανύσουν απόσταση πάνω από 4 χιλιόμετρα σε λιγότερο από τρία λεπτά, που στην περίπτωση του αεροδρομίου «Μακεδονία» είναι η απόσταση από τον Πυροσβεστικό Σταθμό μέχρι το τέλος του αεροδιαδρόμου. Καθένα τους έχει κόστος 700.000 ευρώ.
Τα πέντε νέα ειδικά πυροσβεστικά οχήματα θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές ανάγκες στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κω, Ρόδου, Κέρκυρας και Ζακύνθου, ενώ θα υπηρετούνται από ειδικά εκπαιδευμένους πυροσβέστες τους οποίους θα «προετοιμάσει» η Fraport.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport, Αλεξάντερ Ζίνελ, δήλωσε υπερήφανος για τη συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστεί η «εξαιρετική», όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία των τελευταίων δύο ετών και στο μέλλον.
 
Νίκος Φωτόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: