Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

«Πέρασε» η τροπολογία - σκάνδαλο για τον διοικητή της ΕΥΠ

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τους τίτλους σπουδών του νέου διοικητή της ΕΥΠ, η κυβέρνηση κατάθεσε τροπολογία που επανακαθορίζει τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει κάποιος προκειμένου να ηγηθεί της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Η τροπολογία της κυβέρνησης κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και μεταξύ άλλων προβλέπει τη «δυνατότητα επιλογής προσώπου με αυξημένη επαγγελματική εμπειρία για τη θέση αυτή. Ειδικότερα με την προτεινόμενη διάταξη ως απαιτούμενα προσόντα για την επιλογή Διοικητή της ΕΥΠ ορίζονται η κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή η δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση».
Ουσιαστικά, «κλειδώνει» η θέση του νέου διοικητή της ΕΥΠ (Παν. Κοντολέων) στον εκλεκτό του πρωθυπουργού, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τελικά, η επίμαχη τροπολογία έγινε δεκτή στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ψήφους μόνο από τη Νέα Δημοκρατία.
Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 220 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 150 βουλευτές, ενώ 70 βουλευτές την καταψήφισαν. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., ενώ την καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης. Από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
«Κανένα νόμο δεν πρόκειται να αλλάξουμε κ. Τσίπρα»
Σημειώνεται ότι στην αρχή αυτού του μήνα -και πιο συγκεκριμένα, στις 6 Αυγούστου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα (αλλά και τον ελληνικό λαό) πως «κανένα νόμο δεν πρόκειται να αλλάξουμε» αναφερόμενος στο ζήτημα της ΕΥΠ.
Ωστόσο, πριν κλείσει μήνας, ο πρωθυπουργός λησμόνησε την υπόσχεση που έδωσε από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου για να βολέψει τον εκλεκτό του στην ΕΥΠ.
Οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»
Το θέμα ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών» από τις 2 Αυγούστου (Δημήτρης Τερζής, Διοικητής της ΕΥΠ με παρελθόν). Τέσσερις μέρες μετά η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα το βιογραφικό του Π. Κοντολέοντος, δημιουργώντας νέα ερωτήματα για την επιστημονική επάρκεια και τους πανεπιστημιακούς τίτλους του νέου διοικητή (Δ. Τερζής, Μήπως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είναι μουσικός;).
Το θέμα απασχόλησε και τη Βουλή στις 6 Αυγούστου, όταν ο Κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε επί της ουσίας στα ερωτήματα του Αλ. Τσίπρα, ενώ ίδια στάση κράτησε την ίδια μέρα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο οποίος σε ερώτηση της Εφ.Συν.» παρέπεμψε στην ανακοίνωση της κυβέρνησης και ανέφερε αόριστα ότι «όλο το επιτελείο που ασχολείται με τα θέματα εθνικής ασφάλειας έχει τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα για να επιτελέσει το καθήκον του» (Δ. Τερζής, Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη για τον... μουσικό της ΕΥΠ)
«Πρωθυπουργικό σκάνδαλο»
Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Ραγκούση. Ο πρώην υπουργός που κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, μιλά για «πρωθυπουργικό σκάνδαλο», χαρακτηρίζει την τροπολογία «όνειδος» και απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη υπογραμμίζει πως «αντί να αλλάξει τον παράνομο Διοικητή της ΕΥΠ που διόρισε, τελικά αλλάζει -εκ των υστέρων- για χάρη του το Νόμο!» Ο Γ. Ραγκούσης κλείνει με μια αιχμή προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού: «Επιτέλους,ποιος τον αναγκάζει, ποιος τον ''κρατάει";» αναρωτιέται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποχώρησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ., καταγγέλλοντας την κυβέρνηση
Το Κίνημα Αλλαγής, μέσω του Γιώργου Καμίνη (υπεύθυνου Κ.Ο. ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την πολιτική προστασία) υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να ευτελίσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας όσων εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή».
Καταρχάς, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται η πρακτική κατάθεσης τροπολογιών της τελευταίας στιγμής «και μάλιστα άσχετων προς το υπό συζήτηση νομοσχέδιο». Όπως συμπλήρωσε, «είναι εξίσου προβληματικός ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η αποδυνάμωση των τυπικών προσόντων μίας τόσο κρίσιμης για τα εθνικά θέματα θέσης όπως είναι αυτή του διοικητή της ΕΥΠ».
Τόνισε πως με τη σημερινή τροπολογία «επιχειρείται να εξισωθούν δύο στοιχεία που εξ ορισμού δεν θα μπορεί να είναι εναλλάξιμα στη διαδικασία επιλογής του προσώπου που θα καταλάβει ένα τόσο σημαντικό αξίωμα. Η υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή κατάρτιση οφείλει να είναι εξίσου σημαντική με την εργασιακή και διοικητική εμπειρία. Τα δύο αυτά στοιχεία καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και είναι απαραίτητα προσόντα για κάθε κρίσιμη θέση του κρατικού μηχανισμού».
Ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, όμως η άρνηση της κυβέρνησης να προβεί σε αυτήν την ενέργεια «αναγκάζει» το Κίνημα Αλλαγής να αποχωρήσει από τη συζήτηση, «ως ελάχιστη πράξη διαφύλαξης της αξιοπιστίας του Κοινοβουλίου στα μάτια του ελληνικού λαού».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: