Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

«Παλινόρθωση διεφθαρμένων μηχανισμών στο υπουργείο Πολιτισμού...»

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων
Εντονότατες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη ρύθμιση του συνόλου των διατάξεων για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και επαναφέροντας ως πρόεδρό της την Ειρήνη Σταματούδη, πρώην διευθύντρια του ΟΠΙ.
Λίγο πριν ξεκινήσει η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΠΙ, χθες το μεσημέρι, με σκληρή ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «παλινόρθωση διεφθαρμένων μηχανισμών στο υπουργείο Πολισμού» ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τα τεκτενόμενα και καλεί το υπουργείο Πολιτισμού «να συμμορφωθεί άμεσα με τη νομιμότητα, ανακαλώντας τη σύσταση της επιτροπής, να προβεί στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την αδειοδότηση της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) και να εφαρμόσει τον νόμο για τη μεταβίβαση της δραστηριότητας της ΕΥΕΔ στον νέο αυτοδιαχειριζόμενο φορέα των δημιουργών».
«Η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για την τήρηση της νομιμότητας και προβαίνει σε κατάφορα παράνομες ενέργειες» σημειώνει για την παράκαμψη του «θεσμικά αρμόδιου φορέα» ΟΠΙ, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «προκαλούνται έντονες ανησυχίες για το περιεχόμενο των αλλαγών που δρομολογούνται, κυρίως στον πρόσφατα ψηφισμένο Νόμο 4481/2017. Είναι εξάλλου νωπές ακόμη οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα πρωθυπουργού, ότι οι χρήστες μουσικής πρέπει να καταβάλλουν συμβολικό τίμημα για τη χρήση των έργων των δημιουργών». Σημειώνει επίσης το γεγονός ότι ενώ «ο ΟΠΙ έχει εισηγηθεί θετικά στην υπουργό για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ από τις αρχές Αυγούστου, ωστόσο η κ. Μενδώνη ακόμα δεν έχει προβεί στην έκδοση της απόφασης» και διερωτάται «μήπως υπάρχουν άλλες σκέψεις σε σχέση με την παράδοση της συλλογικής διαχείρισης σε ιδιώτες, όπως εξάλλου επέτρεπε τα προηγούμενα χρόνια το νομοθετικό πλαίσιο πριν την ψήφιση του Νόμου 4481/2017».
Υπογραμμίζει ότι προκύπτουν «σοβαρά ερωτήματα» με την τοποθέτηση ως προέδρου της νομοπαρασκευάστικής επιτροπής της πρώην διευθύντριας του ΟΠΙ, καθώς «τα πορίσματα δε των ελέγχων που έγιναν τόσο στην ΑΕΠΙ όσο και στην Αυτοδιαχείριση αποδεικνύουν περίτρανα την αποτυχία της πρώην διευθύντριας του ΟΠΙ να ασκήσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά της, δηλαδή την εποπτεία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης», ενώ «εγκαινίασε μάλιστα τη θέση της ως πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στέλνοντας εξώδικο στον βουλευτή και τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο».
Καταλήγοντας, το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει αυτές τις εξελίξεις «απότοκα των κυβερνητικών επιλογών με στόχο την επιστροφή στην ‘κανονικότητα’ της διαφθοράς και των σκανδάλων», συνδέοντάς τες με την τοποθέτηση, «με τις ευλογίες της υπουργού», γνωστού συνδικαλιστή ελεγχόμενου «δικαστικά και πειθαρχικά» για τα έργα και ημέρες του στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, που επί χρόνια υπήρξε πρόεδρός του, ως εκπροσώπου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ στην ομάδα εργασίας που συστάθηκε για την ασφάλεια και τις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΥΠΠΟΑ.
Αλλά και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5"σημείωσε ότι ουσιαστικά παρακάμπτεται η νομοθεσία και «είναι πρωτοφανής επιχείρηση ιδιωτικοποίησης» και «παράκαμψης κάθε έννοιας διοικητικής νομιμότητας» και «προφανώς και υπάρχει θέμα συνταγματικότητας» και δεν είναι το μόνο αυτό το περιστατικό.
Λάβροι εξακολουθούν να είναι οι Έλληνες δημιουργοί εναντίον της υπουργού Πολιτισμού και απαντούν σκληρά στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ για την επαναφορά της Ε. Σταματούδη. Σε ανακοίνωσή του το σωματείο «Άσμα 450 διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι »όλο το ελληνικό τραγούδι ενωμένο« επιθυμεί την άμεση αδειοδότηση του νέου αυτοδιαχειριζόμενου φορέα ΕΔΕΜ, ενώ χαρακτηρίζει »απαράδεκτο« το γεγονός »το υπουργείο Πολιτισμού της χώρας μας να ρίχνει τη συζήτηση στο επίπεδο της κομματικής αντιπαράθεσης«. Και η »Υπέρβαση« σε ανακοίνωσή της ζητάει την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, ενώ για την επιτροπή και την τοποθέτηση της Ε. Σταματούδη ως προέδρου της επισημαίνει ότι »η στοιχειώδης δεοντολογία υπαγορεύει στην ορισθείσα πρόεδρο της επιτροπής την αποχή της από τα καθήκοντα αυτά ή στην κ. υπουργό την αντικατάστασή της ενόψει των όσων έχουν προηγηθεί και έχουν επιφέρει έναν ισχυρό κλονισμό της αμεροληψίας και της εμπιστοσύνης που απαιτείται. Και τούτο, αφού είναι γνωστό ότι, παρά τον εποπτικό ρόλο που της είχε ανατεθεί στο παρελθόν, εξελίχθηκε σκανδαλωδώς για εμάς και την έννομη τάξη η υπόθεση ΑΕΠΙ Α.Ε. Επιπροσθέτως, τίθεται θέμα ηθικού τουλάχιστον ασυμβίβαστου εξαιτίας της ιδιότητας που επιγενομένως προσέλαβε στις τάξεις οργανισμού που ανταγωνίζεται το εγχείρημα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων δημιουργών αλλά και του μεγαλύτερου μέρους του ξένου ρεπερτορίου".
Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού, εξελίξεις πλέον αναμένονται από Τετάρτη, οπότε επιστρέφει η υπουργός στο γραφείο της από την Νέα Υόρκη όπου μαζί με την Ά. Παναγιωταρέα συμμετέχει στην αποστολή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Π.Κρ.
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: