Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Η κανονικότητα του Βαγγέλη Μαρινάκη

Η προχθεσινή ήταν μια βραδιά ποδοσφαιρικής περηφάνιας για τον Ολυμπιακό, καθώς με μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση αντιμετώπισε στα ίσα τη φιναλίστ του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ Τότεναμ, αποσπώντας ισοπαλία.
Επειτα από χρόνια αλλεπάλληλων διοικητικών αστοχιών (17 αλλαγές προπονητή σε 8 χρόνια), τον τελευταίο ένα χρόνο η διοίκηση έχει επιστρέψει στην αθλητική «κανονικότητα», εμπιστευόμενη έναν προπονητή για περισσότερο από ένα χρόνο.
Πριν από έξι χρόνια, ένα τέτοιο βράδυ ο Ολυμπιακός έχανε 4-1 από την Παρί Σεν Ζερμέν. Το ίδιο βράδυ, ένας αντιφασίστας μουσικός, οπαδός του Ολυμπιακού κατά σύμπτωση, δολοφονείται από οργανωμένη επίθεση χρυσαυγίτικου τάγματος εφόδου στο Κερατσίνι.
Αυτή τη μέρα, έξι χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα, ο... No Politica μεγαλομέτοχος της ομάδας, Βαγγέλης Μαρινάκης, επέλεξε να κάνει πολιτική προπαγάνδα, να απειλήσει με αποχώρηση της ομάδας από τη Super League, κάνοντας λόγο για το περσινό «πρωτάθλημα των Πρεσπών», το οποίο δεν μπορεί να επαναληφθεί γιατί η χώρα «έχει επιστρέψει στην κανονικότητα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος πρόεδρος ΠΑΕ, ύστερα από ένα θετικό αποτέλεσμα της ομάδας του κάνει δηλώσεις έπαρσης, αλαζονείας και επίδειξης ισχύος.
Ούτε προκαλεί εντύπωση πως ο γνωστός εφοπλιστής, μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, καναλάρχης, ιδιοκτήτης εφημερίδων, ιδιοκτήτης του μονοπώλιου διανομής του Τύπου, υποψήφιος αγοραστής μετοχών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών και βέβαια δημοτικός σύμβουλος Πειραιά κάνει ευθεία παρέμβαση στην πολιτική ζωή του τόπου.
Ο ίδιος, τον Ιούνιο του 2018, είχε μιλήσει σε εκδήλωση για τη «χούντα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πέφτει», με τον τραγουδιστή Α. Ρέμο από κάτω να χτυπάει παλαμάκια.
Προχθές το βράδυ ο ηγέτης του Ολυμπιακού έκανε δηλώσεις περιφρονώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ και βέβαια την προηγούμενη κυβέρνηση. Ούτε ένας αθλητικός δημοσιογράφος δεν τόλμησε να του απευθύνει σχετική ερώτηση.
Ποιος θα το έκανε όμως; Ο συνάδελφος από το One Channel; Κάποιος από τον «Γαύρο», τα «Νέα», τα «Παραπολιτικά», τον ΣΚΑΪ, το «Πρώτο Θέμα» ή τον «Φιλελεύθερο»; Στη νέα κανονικότητα του Βαγγέλη Μαρινάκη οι δημοσιογράφοι ρωτούν αυτά που πρέπει.
Χθες, ακολουθώντας την ίδια γραμμή, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου στον ΣΚΑΪ είπε σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Εσείς να κοιτάξετε το πρωτάθλημα των Πρεσπών». Εναν ηγέτη, εξάλλου, πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν αυτοί που αυτός θέλει. Αλλά κυρίως να τον ακούν αυτοί που πρέπει.
Γιατί ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός προχθές δεν απευθυνόταν στον Αλέξη Τσίπρα, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο υποστήριξε προεκλογικά με κάθε τρόπο.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η εταιρεία Alter Ego, συµφερόντων του ιδίου, κατέθεσε επίσηµη προσφορά για την αγορά των µετοχών της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Forthnet, που έχει πια περιέλθει υπό τον έλεγχο τραπεζών έπειτα από µετοχοποιήσεις χρεών και αναδιαρθρώσεις δανείων.
Η προσφορά αποσκοπεί στη συνδρομητική Nova, η οποία έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώµατα των περισσότερων οµάδων της SuperLeague, μεταξύ των οποίων και του Ολυμπιακού. Μένει να αποφανθεί ως προς την ισονομία του πρωταθλήματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπό τη νέα της διοίκηση, διορισμένη από τη νέα κυβέρνηση.
Πάντως χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις Μαρινάκη, υποτιμώντας την αξία του θέματος.
Στη νέα (παλιά) κανονικότητα οι δημοσιογράφοι αυτολογοκρίνονται και οι οπαδοί διχάζονται. Πώς να ένιωθε άραγε προχθές κάποιος ΠΑΟΚτζής που ψήφισε Μητσοτάκη ώστε να φύγει η «χούντα του Τσίπρα» ακούγοντας τον Βαγγέλη Μαρινάκη να κάνει λόγο για το «πρωτάθλημα Πρεσπών»;
Το μόνο σίγουρο είναι πως «το πρωτάθλημα των Πρεσπών» είναι σαν την ομώνυμη Συμφωνία. Στο τέλος την αποδέχονται όλοι.
 
Κώστας Ζαφειρόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: