Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Ζουν σε παράλληλο σύμπαν

Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1980 ως Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού. Οι φετινοί εορτασμοί... συμπίπτουν με το μεγάλο «κανόνι» της Thomas Cook με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις οικονομίες των χωρών που έχουν μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό. Μία από αυτές είναι η Ελλάδα κι αυτό το γνωρίζουν ακόμη και τα νήπια. Την ώρα, λοιπόν, που ξενοδόχοι, προμηθευτές, εστιάτορες, εργαζόμενοι και όλοι όσοι απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό μετρούν τις πληγές τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα, το υπουργείο Τουρισμού στέλνει δελτίο Τύπου με τίτλο «Η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού» και μας ενημερώνει ότι η χώρα μας συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, η οποία φέτος έχει θέμα «Τουρισμός και Εργασία: Ενα καλύτερο μέλλον για όλους» και «ο ρόλος του τουρισμού στη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι σημαντικός. Δημιουργεί το 10% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας, ενώ στην Ελλάδα η συνολική συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στην απασχόληση αγγίζει το 25,9%».
Και σκέφτεσαι ότι στη επόμενη παράγραφο θα λέει κάτι όπως: με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την αβεβαιότητα επιχειρήσεων, εργαζομένων κ.λπ., κ.λπ. το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν μέτρα στήριξης της απασχόλησης. Αλλά η πραγματικότητα σε διαψεύδει και πάμε αμέσως στο... εορταστικό πρόγραμμα:
«Με αφορμή αυτή τη μέρα γιορτής το Υπουργείο Τουρισμού έχει φροντίσει [σ.σ.: αυτά τα «κατόπιν ενεργειών μας» τα λατρεύω] να υπάρχει ελεύθερη είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής. Επίσης, από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης».
Αλλά έχει και συνέχεια γιατί «Υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ διοργανώνουν εκδήλωση από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ στην Πλατεία Συντάγματος με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό. Θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό, μπλουζάκια, καπελάκια και τσάντες, ενώ όσοι περάσουν από το Σύνταγμα θα μπορούν να συμμετέχουν σε κλήρωση για 2 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια εντός της Επικράτειας».
Και ο Χρήστος Σταϊκούρας από το γραφείο του, στον 6ο όροφο της οδού Νίκης, θα υπολογίζει τις επιπτώσεις από το «τσουνάμι Τhomas Cook» σε ΑΕΠ, απασχόληση, φορολογικά έσοδα.
ΥΓ. Αρχικά πίστεψα (ευχόμουν) ότι έχει σταλεί κατά λάθος το περσινό δελτίο Τύπου. Αμ δε...
 
Άρτεμις Σπηλιώτη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: