Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Οταν η Ν.Δ. εκμεταλλευόταν πολιτικά τους νεκρούς

«Η φωτιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα και με μεγάλη δριμύτητα και το τυχόν σχέδιο εκκένωσης της περιοχής δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει», διαπίστωσε ο ειδικός των ειδικών στο θέμα των δασικών πυρκαγιών, καθηγητής Γκολντάμερ, αλλά η Πειραιώς δεν σταμάτησε την τυμβωρυχία
Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από έναν χρόνο είχε ζητήσει από τον κορυφαίο, παγκοσμίως, καθηγητή σε θέματα πυρκαγιών και κλιματικής αλλαγής στο φημισμένο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, Γιόχαν Γκέοργκ Γκολντάμερ, να μελετήσει τι ακριβώς έγινε στο Μάτι και να εκπονήσει ένα πόρισμα, η Ν.Δ. και τα φιλικά προς αυτήν μέσα ενημέρωσης είχαν επιδοθεί σε διαρκή και ανελέητο αγώνα τυμβωρυχίας των νεκρών της καταστροφής.
Εννοείται πως ο Γερμανός ειδικός στο πόρισμά του ανέδειξε τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού συστήματος (άναρχη δόμηση, έλλειψη συντονισμού των Αρχών κ.λπ.), ωστόσο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ όσα είχε βρει αποτυπώθηκε σε συνέντευξή του, τότε, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου μεταξύ άλλων είχε κάνει λόγο ότι τέτοιου είδους πυρκαγιές είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής.
«Ολοι, όχι μόνο οι Ελληνες, πρέπει να προσανατολιστούμε προς τις μεταβολές που φέρνει η κλιματική αλλαγή», είχε πει χαρακτηριστικά, ενώ στο ερώτημα για το αν υπήρχε χρόνος να εκκενωθεί το Μάτι, η απάντησή του ήταν κάθετη: «Οχι, σε αυτές τις συνθήκες το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει», με δεδομένο ότι «η φωτιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα και με μεγάλη δριμύτητα».
Ακολουθεί ένα απόσπασμα από εκείνη τη συνέντευξη:
«Ερ.: Στο Μάτι έπνεαν ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα έως 120 χλμ. την ώρα. Είναι δυνατή η κατάσβεση μιας πυρκαγιάς υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες;
Απ.: Ουσιαστικά όχι. Δείτε την Καλιφόρνια, η οποία είναι μια συγκρίσιμη περιοχή, διότι έχει βλάστηση ανάλογη της Μεσογείου. Ακόμα και οι Αμερικανοί, οι οποίοι είναι οι καλύτερα εξοπλισμένοι και οργανωμένοι παγκοσμίως στην αντιμετώπιση εκρηκτικού είδους πυρκαγιών, ούτε καν αυτοί δεν το καταφέρνουν. Την κατάσταση στην Ελλάδα θα πρέπει να την αξιολογήσει κανείς κάνοντας αυτήν τη σύγκριση. Κρίνοντας κανείς εντελώς ουδέτερα, και χωρίς να θέλει να κατηγορήσει κάποιον, θα πρέπει απλώς να πει πως τέτοιου είδους καταστάσεις δεν είναι αντιμετωπίσιμες. Να κάνει κανείς κάτι πριν ώστε να καταπολεμήσει τις αιτίες, αυτό ναι, μπορεί να γίνει. Στη δεδομένη όμως κατάσταση στο Μάτι, με τον συνδυασμό κατοικιών ανάμεσα σε εύφλεκτα δέντρα, με πανικόβλητους οδηγούς αυτοκινήτων οι οποίοι μπλοκάρουν τους δρόμους, οι άνθρωποι παγιδεύτηκαν. Οι παραλληλισμοί με την Πορτογαλία και τους δεκάδες νεκρούς είναι οφθαλμοφανείς».
Ο καθηγητής Γκολντάμερ είχε την ευκαιρία να εξηγήσει όλα τα ανωτέρω στον κ. Μητσοτάκη, στη συνάντηση που είχαν στις 7 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ευχαριστήσει τον καθηγητή και τους υπόλοιπους επιστήμονες για το πόρισμα της Επιτροπής, για το οποίο δήλωσε ότι αποτελεί το προσχέδιο για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Στις δηλώσεις που είχε κάνει τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει πως «τώρα πια γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, και μένει να προχωρήσουμε γρήγορα στην εφαρμογή», προσθέτοντας βέβαια ότι... «η κυβέρνηση φέρει την ευθύνη στο ακέραιο για την πυρκαγιά αυτή, αλλά έχει και την ευθύνη για την αντιπυρική προετοιμασία της χώρας για το καλοκαίρι που έρχεται». Σαν να μην άκουσε, δηλαδή, ή έκανε πως δεν άκουσε...
Ιδια γραμμή κρατούσε τότε και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με tweet του ειρωνευόταν την κλιματική αλλαγή, μέχρι τουλάχιστον προχθές, που την έφερε στην επικαιρότητα και πάλι ο αρχηγός του.
Εγραφε στις 14 Αυγούστου ο υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης: «Η κλιματική αλλαγή και τα αυθαίρετα δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην ανικανότητα των υπευθύνων εκείνης της ημέρας. Από τη λάθος διασπορά δυνάμεων, τους δρόμους που δεν έκλεισαν, την εκκένωση που δεν έκαναν κ.λπ. μια Καλόγρια και ο Δήμος Αθηναίων αντιμετώπισαν με επιτυχία την πρόκληση».
Εκεί όμως που εκτίθεται ανεπανόρθωτα η Ν.Δ. και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, είναι η ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 8 Μαρτίου 2019 όταν έγινε γνωστό το πόρισμα της Εισαγγελίας για το Μάτι.
Στα επιχειρήματα κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή κυβέρνηση... ειρωνευόταν την κλιματική αλλαγή και την απέδιδε στην... κυβερνητική προπαγάνδα. Ειδικότερα ανέφερε: «Διαψεύδει (το πόρισμα) ότι κύρια αιτία της τραγωδίας ήταν η άναρχη δόμηση ή ακόμη και η… κλιματική αλλαγή, όπως έσπευσαν όλοι οι μηχανισμοί της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή να προπαγανδίσουν». Εξι μήνες μετά, ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Ν.Δ. αναγνώριζε ενώπιον της ειδικής συνέλευσης του ΟΗΕ για το κλίμα τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής στην καταστροφή της ανατολικής Αττικής.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: