Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Ολική επαναφορά του πρώην προέδρου του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας

Ο Γιάννης Τσακοπιάκος, που σε βάρος του εκκρεμούσε Πειθαρχικό για την «επί οκτώ μήνες αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία του», τοποθετήθηκε, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, μέλος Ομάδας Εργασίας για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΥΠΠΟ
Ένα πολύ γνωστό μας όνομα ανιχνεύουμε μεταξύ αυτών των μελών της Ομάδας Εργασίας που συγκρότησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «για τον έλεγχο συνθηκών εργασίας καθώς και των κτηριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού», κοινοποιώντας χθες την απόφασή της στη «Διαύγεια»: Τον Γιάννη Τσακοπιάκο, Πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο κύριος Τσακοπιάκος που καθόταν και σε περίοπτο θέση στην πρώτη συνάντηση της νέας υπουργού με τους δημοσιογράφους, υπήρξε, ας θυμίσουμε, συνδικαλιστής της ΔΗ.ΣΥ. (πρώην ΠΑΣΚΕ) και επί δεκαέξι χρόνια πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Η θητεία του στο «αμαρτωλό» ταμείο (γνωστό και ως «Μικρό ΚΕΕΛΠΝΟ») συνδέθηκε με την περίοδο που αυτό, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., χρηματοδοτούνταν με ποσοστά από τα έσοδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων του ΥΠΠΟΑ για τη λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού για τα παιδιά των υπαλλήλων του υπουργείου, της μόνης κοινωφελούς δραστηριότητάς του, αλλά και με έκτακτες επιχορηγήσεις για την πληρωμή των κατασκηνώσεων των παιδιών των υπαλλήλων σε όλη την επικράτεια. Τα ποσά που ήταν τεράστια ωστόσο διοχετεύονταν και σε πλήθος άλλων δραστηριοτήτων…
Η οργανική θέση του κυρίου Τσακοπιάκου είναι εργατοτεχνίτης στη Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία είχε να εμφανιστεί επί σειρά ετών, αφού, όπως διαπίστωσε το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, μέχρι το 2012 είχε συνδικαλιστική άδεια ως πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και έκτοτε, μέχρι το 2016, διοριζόταν με διαδοχικές Υπουργικές Αποφάσεις πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Δεν επέστρεψε στην εργασία του ούτε όταν διακόπηκε η διάθεσή του στο ταμείο με την Υπουργική Απόφαση Μπαλτά. Αντιθέτως, αποσπάστηκε στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της που επικυρώθηκε από Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Τον Μάιο του 2018 η τότε υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, είχε υπογράψει την παραπομπή του κ.Τσακοπιάκου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ για την «επί οκτώ μήνες αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία του», σύμφωνα με το πόρισμα της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, βάσει του οποίου ο κ. Τσακοπιάκος απουσίαζε από την εργασία του ενώ δεν είχε συνδικαλιστική άδεια, ούτε ήταν αποσπασμένος πλέον στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, αφού η απόσπασή του είχε αρθεί με την Υπουργική Απόφαση Μπαλτά το φθινόπωρο του 2016. Πληρωνόταν, ωστόσο, κανονικά. Πάντως αυτό το Πειθαρχικό δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι στιγμής..
Παρόλα αυτά να που ο Γιάννης Τσακοπιάκος χρήζει της πλήρους εμπιστοσύνης της νυν υπουργού Πολιτισμού. Αλλιώς η κυρία Μενδώνη δεν θα τον τοποθετούσε στην ομάδα εργασίας μαζί με τον Κωνσταντίνο Φρυσιρα Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και την Αναστασία Κουμούση, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Κατά τα άλλα ,όπως διευκρινίζει η υπουργική απόφαση:
Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι ο έλεγχος των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της κατάστασης των κτηριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Yπηρεσιών, με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ασφάλειας των εργαζομένων του ΥΠ.ΠΟ.Α. Επιπλέον, η Ομάδα Εργασίας δύναται να αναφέρεται και να συνεργάζεται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες σε περίπτωση διαπίστωσης προβλημάτων σχετικών με την υλικοτεχνική υποδομή του Υπουργείου.
Η Ομάδα Εργασίας θα συνεδριάζει εντός και εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί συλλογικών οργάνων. Τα πορίσματα - προτάσεις της Ομάδας Εργασίας θα κατατίθενται στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η Ομάδα Εργασίας θα ασκεί τα καθήκοντά της από την έκδοση της παρούσας απόφασης μέχρι τις 31-12-2020 και θα είναι άμισθη.
 
Ναταλί Χατζηαντωνίου
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: