Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Τα πνευματικά δικαιώματα σε 10 απλά βήματα για αρχάριους

Όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες για το θέμα στον χώρο των συνθετών και των στιχουργών.
1. Υπενθυμίζουμε και διαχωρίζουμε: τα πνευματικά δικαιώματα αφορούν τους συνθέτες, τους στιχουργούς και τους κληρονόμους αυτών. Τα συγγενικά δικαιώματα αφορούν τους τραγουδιστές, τους μουσικούς και τους παραγωγούς των ηχογραφημάτων (δίσκοι, cd κοκ.).
2. Σε όλο τον κόσμο, τα δικαιώματα, πνευματικά και συγγενικά, τα εισπράττουν μη κερδοσκοπικοί Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), που φτιάχνουν οι ίδιοι οι δημιουργοί. Στην Ελλάδα, είχαμε το παράδοξο, για δεκαετίες, τα πνευματικά δικαιώματα να τα εισπράττει μια Ανώνυμη Εταιρεία, ένας Ανεξάρτητος Οργανισμός Διαχείρισης (ΑΟΔ), η αμαρτωλή όπως αποδείχθηκε ΑΕΠΙ. Υπήρχε και υπάρχει ένας ΟΣΔ, η «Αυτοδιαχείριση», αλλά είναι μικρότερου βεληνεκούς. Ευτυχώς, τα συγγενικά εισπράττονται από τον (ΟΣΔ) «GEA», που δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη των μη κερδοσκοπικών οργανισμών των παραγωγών GRAMMO, των τραγουδιστών ΕΡΑΤΩ και των μουσικών ΑΠΟΛΛΩΝ (το GEA προκύπτει από τα αρχικά τους).
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, έκλεισε την ΑΕΠΙ και το υπουργείο Πολιτισμού προσφέρθηκε να βοηθήσει τους δημιουργούς να στήσουν επιτέλους τον δικό τους, μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ). Και έφτιαξε, σε συνεργασία με τη συντριπτική πλειονότητα των δημιουργών, την Ειδική Υπηρεσία Εκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ), τοποθετώντας επικεφαλής της την κρατική επίτροπο Μαριάνθη Βλάχου. Η ΕΥΕΔ είναι προσωρινή (έως 2 χρόνια), μέχρι οι δημιουργοί να καταφέρουν να στήσουν τον δικό τους ΟΣΔ.
4. Οπερ κι εγένετο. Φτιάχτηκε η Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της ΕΥΕΔ. Η ΕΔΕΜ είναι έτοιμη εδώ και μήνες, αλλά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν της δίνει άδεια, χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες, ζητώντας τους business plan, κι ας μην το απαιτεί ο νόμος.
5. Εβγαλε και ανακοίνωση η Λίνα Μενδώνη, τη Δευτέρα. «Το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει ότι ο νέος οργανισμός πρέπει να είναι κατά νόμο (4481/2017) βιώσιμος, άλλως τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δημιουργών. Με την προσκόμιση της έκθεσης, η οποία θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα, θα ακολουθηθεί η κατά νόμον διαδικασία αδειοδότησης».
6. Η απάντηση της ΕΔΕΜ ήταν άμεση. «Στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά της έχει προσκομίσει και η ΕΔΕΜ. Εχει προσκομίσει κατάλογο των μελών της αλλά και των δικαιούχων που προτίθενται να αναθέσουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους στην ΕΔΕΜ, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται. Τα ρεπερτόρια των μελών και δικαιούχων της ΕΔΕΜ αντιπροσωπεύουν σε οικονομική και εμπορική αξία το 90% των εισπράξεων της ΕΥΕΔ. Συνεπώς, και μόνον από την οικονομική και εμπορική αξία των εκπροσωπούμενων ρεπερτορίων, ελληνικών και ξένων, αποδεικνύεται άνευ ετέρου η βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ».
7. Εν τω μεταξύ, ξαφνικά, εμφανίζεται ένας καινούργιος Ανεξάρτητος Οργανισμός Διαχείρισης (ΑΟΔ), μια νέα Ανώνυμη Εταιρεία, όπως η ΑΕΠΙ δηλαδή, που λέγεται «IP HUB Α.Ε.». Η κ. Μενδώνη σπεύδει χωρίς καθυστέρηση να εκδώσει διαπιστωτική πράξη για τη λειτουργία της. Μάλιστα, η διοίκηση της «IP HUB» μαζί με τον επιχειρηματία της 24 Media και διαφόρων στοιχηματικών εταιρειών, Δημήτρη Μάρη, έστειλαν επιστολή στην ΕΥΕΔ και στην ΕΔΕΜ, «με την οποία καλεί τη διοίκηση των φορέων σε διάλογο και συνεργασία, με στόχο την αποτελεσματική επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων».
8. Τι είχε πει κατά λέξη, στις 16 Απριλίου 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού; Ηταν εκεί, μαζί του, οι Σαββόπουλος, Πορτοκάλογλου, Νικολόπουλος, Δεληβοριάς, Πλιάτσικας, Φοίβος, Δρογώσης, Αναστασιάδης, Γιαννατσούλια και Φιλίππου. Είχε πει το εξής: «Να δημιουργηθεί, τους αμέσως επόμενους μήνες, ένας ανεξάρτητος οργανισμός συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων. Ενας οργανισμός τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι οι τραγουδοποιοί μας, με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους. Θα στηρίξω αυτό τον στόχο, γιατί όλοι οι δημιουργοί, νεότεροι και παλιότεροι, πρέπει να μπορούν να ζουν από τη δουλειά τους». Τους κορόιδεψε και αυτούς...
9. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, με ανακοίνωσή του, τη Δευτέρα, δεν μάσησε τα λόγια του, μιλώντας για «ιδεολογική απέχθεια των κυβερνώντων για κάθε τι συλλογικό, αδέσμευτο και ακηδεμόνευτο». Και θυμήθηκε την παραπάνω συνάντηση: «Ολοι οι συνάδελφοι, που οργάνωσαν και παραβρέθηκαν στη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, έχουν χρέος απέναντί μας, να απαιτήσουν νέα συνάντηση μαζί του, ώστε να δώσει εξηγήσεις για την ανακολουθία του». Και κατέληξε «καρφώνοντας» τον Δημήτρη Μάρη: «Αν είμαστε ενωμένοι, κανένας ιδιώτης δεν θα μπορέσει να κάνει παιγνίδι στον χώρο των πνευματικών μας δικαιωμάτων. Πάμε στοίχημαν;».
10. Σήμερα, οι δημιουργοί έχουν συνάντηση και συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο αντίδρασής τους, καθώς και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Εννοείται πως είμαστε 100% στο πλευρό τους. Και με την ΕΔΕΜ. Και μακάρι η «Αυτοδιαχείριση» να συνεργαστεί μαζί τους. Η «Εφ.Συν.» έκανε ρεπορτάζ επί μήνες για το θέμα της ΑΕΠΙ, υπέρ των δημιουργών και των δικαιωμάτων τους.
 
Δημήτρης Κανελλόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: