Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Τρεις Ιεράρχες: Σύλλογοι γονέων ζητούν διευκρινίσεις για την απαλλαγή μαθητών

«Θα θέλαμε να υπάρξει διευκρίνιση για τη δυνατότητα απαλλαγής των αλλόθρησκων ή ετερόδοξων ή άθρησκων μαθητών από τις εκδηλώσεις αυτές εφόσον οι γονείς και κηδεμόνες το δηλώσουν ρητώς», σημειώνουν οι γονείς σε επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας.
Διευκρινίσεις για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία ζητούν με επιστολή τους στο υπουργείο Παιδείας Σύλλογοι Γονέων.
Οι διευκρινίσεις αφορούν τη δυνατότητα απαλλαγής των αλλόθρησκων ή ετερόδοξων ή άθρησκων μαθητών από τις εκδηλώσεις αυτές εφόσον οι γονείς και κηδεμόνες το δηλώσουν ρητώς. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους νομικούς συμβούλους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.
Αναλυτικά η επιστολή των γονέων:
Προς ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Π/ΘΜΙΑΣ, Δ/ΘΜΙΑΣ
ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ
ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Β΄,
Υπόψη:
Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κεραμέως
Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζαχαράκη
Κοινοποίηση
Νομική Σύμβουλο Δ.Ο.Ε., κ. Τσίπρα
Νομικό Σύμβουλο ΟΛΜΕ, κ. Φιλιππίδη
Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2020
Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
Αξιότιμη κ. Υφυπουργέ,
Με βάση την τελευταία εγκύκλιο για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και την ενημέρωση που λάβαμε ότι θα «…πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν εκκλησιασμός.» με ταυτόχρονη τήρηση του ωρολόγιου προγράμματος και με δεδομένο ότι πρόκειται για την πρώτη θρησκευτική γιορτή στο σχολείο θα θέλαμε να υπάρξει διευκρίνιση για τη δυνατότητα απαλλαγής των αλλόθρησκων ή ετερόδοξων ή άθρησκων μαθητών από τις εκδηλώσεις αυτές εφόσον οι γονείς και κηδεμόνες το δηλώσουν ρητώς.
Πιο συγκεκριμένα η Υ.Α. με αρ. πρωτ.12773/Δ2/23-01-2015 ορίζει τον τρόπο με τον οποίο απαλλάσσονται οι μαθητές από την υποχρεωτική παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών. Κατά τη γνώμη μας, το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν καλύπτει το δικαίωμα απαλλαγής των μαθητών κάθε τάξης από τις εορταστικές εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχόμενου, αφού δε γίνεται πουθενά λόγος για αυτές (η Υ.Α. αναφέρεται μόνο στο μάθημα και τον εκκλησιασμό).
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να κάνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις με επίσημο τρόπο, προκειμένου να μην υπάρξουν παρανοήσεις, αλλά και παραβίαση δικαιωμάτων οποιουδήποτε μαθητή.

Με εκτίμηση,
Νέος Σύλλογος Γονέων 36ου δημοτικού σχολείου Αθηνών syllogosgoneon36ds@gmail.com
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 14ου δημοτικού σχολείου Αθηνών goneis14athinon@gmail.com
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 35ου δημοτικού σχολείου Αθηνών syl.goneon.35@gmail.com
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 40ου δημοτικού σχολείου Αθηνών syllogos40dimotiko@gmail.com
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 7ου νηπιαγωγείου Ν. Σμύρνης syllogosgoneon2019@gmail.com
 
Πηγή: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: