Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Διεξαγωγή Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού Καγκουρό από την Ομάδα Μαθηματικών Γιαννιτσών

■ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
Το Καγκουρό είναι ένας διεθνής μαθηματικός διαγωνισμός με προσανατολισμό την προώθηση των μαθηματικών με διασκεδαστικό τρόπο ώστε να απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο σε εκείνους που έχουν υψηλή επίδοση στα μαθηματικά.
Ξεκίνησε το 1994 από 8 χώρες, σήμερα αριθμεί 77, στην Ελλάδα διεξάγεται από το 2006 και στα Γιαννιτσά για πρώτη φορά πέρυσι με πρωτοβουλία της Ομάδας Μαθηματικών Γιαννιτσών με το σκεπτικό ότι καλλιεργείται η αγάπη για τα μαθηματικά και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Το 2019 έλαβαν μέρος περισσότεροι από 6 εκατομμύρια μαθητές και στην Ελλάδα περισσότεροι από 14 χιλιάδες.
Τα θέματα κατασκευάζονται από κοινού από εκπροσώπους των χωρών μελών. Οι διαγωνιζόμενοι γράφουν σε κοινά θέματα με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό ερωτήσεων. Οι διαφορές είναι μόνο οι απαραίτητες ώστε να ληφθούν υπ’ όψη οι εκπαιδευτικές ιδιαιτερότητες και διαφορές στο αναλυτικό πρόγραμμα κάθε χώρας μέλους.
■ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Απευθύνεται σε μαθητές από Β΄ Δημοτικού έως και Γ΄ Λυκείου. Κατηγορίες:
● Β΄ Δημοτικού
● Γ΄-Δ΄ Δημοτικού (Επίπεδο 1)
● Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού (Επίπεδο 2)
● Α΄-Β΄ Γυμνασίου (Επίπεδο 3)
● Γ΄ Γυμνασίου-Α΄ Λυκείου (Επίπεδο 4)
● Β΄-Γ΄ Λυκείου (Επίπεδο 5)
■ ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ - ΔΟΜΗ ΘΕΜΑΤΩΝ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ο χρόνος εξέτασης είναι 90' (δυνατή αποχώρηση 30' μετά την έναρξη) και περιλαμβάνει 30 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής (με εξαίρεση τη Β΄ Δημοτικού που περιλαμβάνει 21 και τις Γ΄-Δ΄ Δημοτικού που περιλαμβάνει 24) κλιμακούμενης δυσκολίας και με πέντε διαφορετικές απαντήσεις σε κάθε ερώτηση. Το πρώτο ένα τρίτο των ερωτήσεων βαθµολογούνται από 3 µονάδες η καθεµία και είναι ιδιαίτερα εύκολες, το επόµενο ένα τρίτο βαθµολογούνται από 4 µονάδες η καθεµία και είναι επίσης αρκετά εύκολες, και το τελευταίο ένα τρίτο βαθµολογούνται από 5 µονάδες η καθεµία και είναι κατά τι δυσκολότερες. Για κάθε λάθος απάντηση αφαιρείται 1 μονάδα. Οι περισσότερες ερωτήσεις είναι πρωτότυπες και πολλές διατυπώνονται µε διασκεδαστικό τρόπο. Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για να απαντηθούν οι ερωτήσεις. Οι γνώσεις των µαθητών µέσα στην τάξη τους, ο κοινός νους και η αγάπη για τα μαθηµατικά είναι αρκετά εφόδια για τον διαγωνισµό.
■ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ
Την ημέρα του διαγωνισμού, ο μαθητής χρειάζεται να έχει μαζί του ένα στυλό ή μολύβι με το οποίο θα σημειώνει τις απαντήσεις του στο φύλλο απαντήσεων που θα του δοθεί. Θα δοθούν και φύλλα για πρόχειρο. Στις απαντήσεις δεν επιτρέπεται η χρήση διορθωτικού (μπλάνκο), γι' αυτό καλό είναι να σημειώνει κανείς την απάντηση που θεωρεί σωστή μόνο αφού είναι εντελώς βέβαιος. Αν υπάρχει ασάφεια στο ποια απάντηση σημειώθηκε, θα θεωρηθεί ως λάθος απάντηση. Τα γεωμετρικά όργανα δεν είναι απαραίτητα. Δεν θα ζητηθεί να σχεδιάσουν οι διαγωνιζόμενοι κάτι από το οποίο θα βαθμολογηθούν. Όμως, μπορεί τα γεωμετρικά όργανα να φανούν χρήσιμα σε κάποιους, όταν εργάζονται στο πρόχειρό τους. Οι υπολογιστές τσέπης δεν επιτρέπονται. Τα κινητά τηλέφωνα την ώρα της εξέτασης θα αφήνονται.
■ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Ο διαγωνισμός για τη φετινή χρονιά θα διεξαχθεί το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 στις 9 π.μ. στο 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών.
■ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
Την Κυριακή 15 Μαρτίου στις 11 π.μ. έως τις 12:30 μ.μ. στο 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών (σχολείο διεξαγωγής) και με πρωτοβουλία της Ομάδας θα πραγματοποιηθεί ένα μάθημα προετοιμασίας για τους αιτούντες μαθητές.
■ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΔΩΡΑ
Κάθε μαθητής παραλαμβάνει:
1) Την ημέρα του Διαγωνισμού
α) Βεβαίωση Συμμετοχής
β) κάποια μικρά δώρα (μία διαφάνεια με ένα μαγικό τρικ και ένα ακόμη παιχνίδι)
ε) Απόδειξη πληρωμής
2) Περίπου 3 εβδομάδες μετά τον Διαγωνισμό, λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα,το βιβλίο «Καγκουρό: Μαθηματικά για όλους», πολυτελή έγχρωμη έκδοση 112 σελίδων μεγέθους Α4 με τα θέματα και τις συστηματικές λύσεις του φετινού διαγωνισμού και άλλη ύλη, το ουσιαστικότερο από τα δώρα που δίνονται
3) Όταν διορθωθούν τα γραπτά, λίγο μετά τις διακοπές του Πάσχα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, ένα δισέλιδο με φωτογραφία του γραπτού, λεπτομερή βαθμολογία και μικρή ανάλυση της βαθμολογίας, και,
αν διακριθεί (διακρίνεται ένας στους έξι μαθητές, ανά τάξη, Πανελλαδικά) παραλαμβάνει επιπλέον
α) Αριστείο Διάκρισης
β) Έγχρωμη εκπαιδευτική αφίσα διπλής όψης διαστάσεων 50 cm x 70 cm
γ) Ένα χαρτονάκι με ένα μαθηματικό παιχνίδι
(επιπλέον, τα ονόματα των διακριθέντων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του Καγκουρό http://www.kangaroo.gr/).
■ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Κόστος συμμετοχής: 12,5€. Στα αδέρφια που συμμετέχουν, το δεύτερο, το τρίτο κτλ μπορεί είτε να συμμετάσχει με 3,5€ το οποίο θα πάρει όλα τα δώρα του εκτός από το βιβλίο, είτε να συμμετάσχει με 12,5€ και να πάρει όλα του τα δώρα και μία παλιότερη έκδοση του βιβλίου της επιλογής του αντί του φετινού, είτε βέβαια να συμμετάσχει με 12,5€ και να πάρει το φετινό βιβλίο, κανονικά χωρίς καμία διαφοροποίηση.
■ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Η αίτηση συνεπάγεται τη σύμφωνη γνώμη του κηδεμόνα ως προς τη συμμετοχή και την τήρηση των κανόνων λειτουργίας που αφορούν την έγκαιρη προσέλευση, το σεβασμό της τάξης και εύρυθμης λειτουργίας του διαγωνισμού.
Η αίτηση επικυρώνεται με την καταβολή του ποσού συμμετοχής (χωρίς τις ενδεχόμενες κρατήσεις που προκύπτουν π.χ. από κατάθεση από άλλη τράπεζα) στον τραπεζικό λογαριασμό της Ομάδας (Λογαριασμός Eurobank, Δικαιούχος: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ, Αρ. Λογ.: 0026.0219.20.0200878323, IBAN: GR3902602190000200200878323) και με το ονοματεπώνυμο του μαθητή στο πεδίο "Αιτιολογία". Αιτήσεις γίνονται δεκτές έως την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020.
Η Ομάδα Μαθηματικών Γιαννιτσών διατηρεί το δικαίωμα της απόρριψης της αίτησης για λόγους πρακτικούς ή ακόμη και την αναβολή της διεξαγωγής του διαγωνισμού με την υποχρέωση της επιστροφής των χρημάτων.
■ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα www.facebook.com/KangarooGiannitsa και στα τηλέφωνα 6942065887 (Παντελής Πετρίδης) και 6977717103 (Θεόφιλος Τραπεζανλίδης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: