Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ολοι «δεδομένοι» και «προβλέψιμοι» για τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Επικυρώθηκε η κατάπτυστη Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Με 175 ψήφους υπέρ, 33 κατά και 80 «παρών» επικυρώθηκε χτες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η κατάπτυστη Στρατηγική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, με την οποία επεκτείνονται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, για να χρησιμοποιηθεί ως πολυεπίπεδο πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων σε βάρος των λαών της ευρύτερης περιοχής, μετατρέποντας ταυτόχρονα τη χώρα σε στόχο των ανταγωνισμών.
Η Συμφωνία κατατέθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ με μορφή νομοσχεδίου με τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» και υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ενώ «παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τη Συμφωνία, ανέδειξε πως αυτή είναι καθοριστικός κρίκος για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, βάζοντας τη χώρα και το λαό σε τεράστιους κινδύνους και απαίτησε την απόσυρσή της, καλώντας το λαό να εντείνει την πάλη του απέναντι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.
Από την άλλη πλευρά, η συζήτηση στην Ολομέλεια - παρά τον υποκριτικό καβγά για τα «ανταλλάγματα» που εξασφάλισε για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης η κυβέρνηση - έδωσε μια «πρώτης τάξης» ευκαιρία σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, για να εκφράσουν τη συναίνεσή τους στα «εθνικά» προτάγματα του κεφαλαίου και να παρουσιάσουν το πόσο δεδομένοι είναι για τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ: Η Συμφωνία αυτή δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ στη συνείδηση του λαού μας και της νεολαίας
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, μετέφερε τη λαϊκή απαίτηση για την άμεση απόσυρση της κατάπτυστης ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση αυτό το έκτρωμα «δεν θα νομιμοποιηθεί ποτέ στη συνείδηση του λαού μας και των παιδιών του. Ο αγώνας θα συνεχιστεί γιατί η ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις είναι καθοριστικός κρίκος στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, βάζει τη χώρα και το λαό σε τεράστιους κινδύνους».
Περιγράφοντας την πορεία μέχρι την υπογραφή της κατάπτυστης Συμφωνίας, ο Γ. Μαρίνος επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έδωσε και την ψυχή του στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συνυπέγραψε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και σήμερα συνεχίζει η ΝΔ». «Ακόμα και οι πιο διστακτικοί εργαζόμενοι - τόνισε - μπορούν να αντιληφθούν την παραπλανητική και ύπουλη συνθηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ περί "προοδευτισμού" και να σκεφτούν πόσο αντιλαϊκή, αντιδραστική είναι η πολιτική που αποθεώνει την καπιταλιστική ανάπτυξη, τα συμφέροντα των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, η πολιτική που προσπάθησε να χτυπήσει τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού μας και να πλασάρει ως αναγκαίες τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα».
Υπενθύμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε τη βάση της Σούδας, αυτό το φρούριο του ιμπεριαλισμού στη Μεσόγειο, το φονικό άντρο από το οποίο φορτώθηκαν πολλοί πύραυλοι που εκτόξευσαν τα αμερικανικά αντιτορπιλικά, υποβρύχια και αεροσκάφη κατά των λαών του Ιράκ, της Συρίας, της Λιβύης. Δημιούργησε την αμερικανική μονάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, έδωσε στις ΗΠΑ το λιμάνι στην Αλεξανδρούπολη για να προωθούνται ΝΑΤΟικά στρατεύματα».
Οσον αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ σημείωσε ότι «αξιοποιεί τη στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα και φουλάρει τις μηχανές. Αναβαθμίζει το καθεστώς των αμερικανικών βάσεων και ανοίγει το δρόμο να φυτέψουν όσες βάσεις θανάτου επιθυμούν οι ΗΠΑ σε μονάδες του ελληνικού στρατού, δυναμώνοντας την πρόσδεσή του στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που υλοποιούν έναν εφιαλτικό σχεδιασμό, με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας, που αφορά ακόμα και το πρώτο πυρηνικό πλήγμα».
Αναλαμβάνετε τεράστιες ευθύνες
Χαρακτήρισε έγκλημα από την κυβέρνηση την ετοιμασία για εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο, την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, στη Σ. Αραβία και παραμύθια τα περί ειρηνευτικών αποστολών, σημειώνοντας ότι «παίζετε κορόνα - γράμματα τη ζωή των αξιωματικών και στρατιωτών». «Το ΚΚΕ σάς καταγγέλλει και σας προειδοποιεί. Αναλαμβάνετε τεράστιες ευθύνες και δεν θα ξέρετε πού θα κρυφτείτε. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιδρομών και παράλληλα σε μαγνήτη επιθέσεων, αντιποίνων», επισήμανε.
Ο Γ. Μαρίνος ανέφερε ότι η όλο και βαθύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση, με την υποστήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, προωθείται «για να υπηρετήσετε τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση γιατί σ' αυτήν δίνετε λογαριασμό, για να αρπάξει κομμάτι της λείας, να κατακτήσει νέα πεδία επενδύσεων και κερδοφορίας».
Οσο για την πρόκληση να εμφανίζονται από την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα ως φιλειρηνικές δυνάμεις οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αφού υπενθύμισε τη χούντα, τη διχοτόμηση της Κύπρου κ.ά., σημείωσε ότι η κυβέρνηση υμνεί τον Μακρόν όταν «η Γαλλία παίζει τα δικά της γεωστρατηγικά παιχνίδια και στοχεύει να δυναμώσει το ρόλο της στα επιθετικά σχέδια της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας».
Εφερε ως παράδειγμα πως «η γαλλική "Total" μαζί με την αμερικανική "ExxonMobil" και την ιταλική "Eni" ελέγχουν τα ενεργειακά οικόπεδα του νησιού αλλά η κατοχή συνεχίζεται, η Τουρκία καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα, τα γεωτρύπανά της τρυπούν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
«Καμαρώνετε - ανέφερε - για τις στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή και το ρόλο των γαλλικών πλοίων, αλλά το ελικοπτεροφόρο "Dixmude" πριν από λίγες μέρες ήταν σε κοινές ασκήσεις με τουρκικές φρεγάτες».
«Καλλιεργήσατε συνειδητά εφησυχασμό για την τουρκική επιθετικότητα, ακουμπώντας τις ελπίδες σας στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ», όταν «η προκλητικότητα της Τουρκίας στηρίζεται στις πλάτες των ΗΠΑ που προσπαθούν να την κρατήσουν πάση θυσία στο ΝΑΤΟικό, στο δυτικό στρατόπεδο, να αποσπαστεί από την επιρροή της Ρωσίας. Ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός έχει μεγάλα συμφέροντα στη γειτονική χώρα».
Ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι «εξυφαίνονται σενάρια συμβιβασμών και σ' αυτά εντάσσεται η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης με συνυποσχετικό και ξαναρωτάμε: Τι θα περιέχει το συνυποσχετικό; Το κρύβετε κι ενώ η τουρκική πλευρά θέτει τις γκρίζες ζώνες, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και θα αξιοποιήσει τις άθλιες συμφωνίες του κ. Σημίτη στη Μαδρίτη και το Ελσίνκι, του 1997 και 1999, με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», σημειώνοντας πως «τώρα, εσείς και οι μηχανισμοί σας πλασάρετε το ψεύτικο δίλημμα "συμβιβασμός, συνεκμετάλλευση ή πόλεμος" για να φοβίσετε και να χειραγωγήσετε το λαό».
Προειδοποίησε ότι «είστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί» και κάλεσε το λαό να στρατευτεί με το ΚΚΕ στον αγώνα για να ακυρωθεί η Συμφωνία, να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις, να δυναμώσει ο αγώνας κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ: Ολοι «δεδομένοι» και «προβλέψιμοι» για τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Ως παράγοντες «ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας» εμφάνισαν και χτες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ προκαλώντας ανοιχτά το λαό και δείχνοντας ότι όλοι τους είναι «δεδομένοι» και «προβλέψιμοι» σε ό,τι αφορά τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας και του λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Ολοι εξάλλου - παρά την «ανταλλαγματολογία» που επιστράτευσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και οι λοιποί σχετικά με το πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα της αστικής τάξης - στάθηκαν στην ανάγκη για ...«ομοψυχία» και «κοινή εθνική γραμμή» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με «σταθερά» τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Αλλωστε, αυτή η σύμπνοια ανάμεσα στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα αναγνωρίστηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, ο οποίος παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια ανέφερε: «Νομίζω ότι η ευρύτατη αντίληψη του πολιτικού κόσμου της χώρας - με τις εξαιρέσεις που όλοι γνωρίζουμε - έχουν την αντίληψη ότι η διεύρυνση του αμερικανικού αποτυπώματος στην Ελλάδα υπηρετεί την εθνική μας ασφάλεια». Σε αυτό το πλαίσιο ισχυρίστηκε πως «η απόλυτη εθνική ομόνοια» είναι «απαραίτητη συνθήκη για την εθνική μας ύπαρξη (!) και κατά συνέπεια έχουμε όλοι την απόλυτη υποχρέωση και βεβαίως πρώτη η κυβέρνηση να υπηρετούμε αυτή την ανάγκη».
Ο δε εισηγητής της ΝΔ, Ανδρ. Νικολακόπουλος, παρουσιάζοντας τη Συμφωνία και τα «οφέλη» της, εμφάνισε τους στόχους που θέτει η αστική τάξη ως «εθνικούς» στόχους, σημειώνοντας πως «μέσα από τη Συμφωνία και τη σχετική πρόβλεψη για την πρόσβαση και χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης αξιοποιείται και αναβαθμίζεται η στρατηγική αξία της συγκεκριμένης εγκατάστασης αλλά και της ευρύτερης περιοχής» και πως «με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο εθνικός στόχος της χώρας μας για την αναβάθμιση του ρόλου» της Ελλάδας. Χαρακτήρισε εξάλλου τη Συμφωνία, που κάνει τη χώρα ορμητήριο πολέμων και επεμβάσεων και στόχο των ανταγωνισμών, «πρόσθετη ομπρέλα προστασίας πάνω από τη χώρα». Απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού υπενθύμισε ότι η προετοιμασία της Συμφωνίας έγινε από τη δική του κυβέρνηση αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να μας ζητάτε τώρα να κωλυσιεργήσουμε ως προς την ολοκλήρωση μιας Συμφωνίας την οποία εσείς είχατε κρίνει μερικούς μήνες πριν ως κυβέρνηση ως επωφελή και αναγκαία για τη χώρα».
«Παραπονούμενος» εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ δεν εξασφάλισε «σοβαρές, δεσμευτικές διαβεβαιώσεις που δεν χρειάζεται να δοθούν κατ' ανάγκη δημόσια» ως αντάλλαγμα για την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα δολοφονικά αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, «με όρους αμοιβαιότητας». «Ξεπλένοντας» εξάλλου ξεδιάντροπα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και εμφανίζοντάς τους λίγο - πολύ ως «φιλειρηνικές» δυνάμεις ανέφερε ότι ανήκουν «πια στο παρελθόν ο ρόλος των Αμερικανών ως παρεμβατικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και οι σχέσεις υποτέλειας» και πως «αν και παραμένουμε μικρή χώρα» τώρα πια μπορούν να κλειστούν «συμφωνίες με όρους ισοτιμίας, αμοιβαιότητας και με υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού»! Ολα αυτά μιλώντας για τη Συμφωνία μετατροπής της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση, την οποία προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Γ. Φραγκίδης, επέρριψε ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, λέγοντας ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση προετοίμασε τη Συμφωνία χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα και συνεχίζει η σημερινή στο ίδιο μοτίβο», πρόσθεσε ότι το σχετικό «πρωτόκολλο είναι κομμένο και ραμμένο κυρίως στα μέτρα των συμφερόντων των ΗΠΑ», ωστόσο σημείωσε ότι «το ΚΙΝΑΛ, έχοντας συναίσθηση της κρίσιμης συγκυρίας, θα την ψηφίσει τη Συμφωνία».
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας, αφού διευκρίνισε ότι «δεν είμαστε κατά των Αμερικανών» και ότι «το εθνικό συμφέρον δεν είναι πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων», εντούτοις εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «τα δίνετε όλα χωρίς αντάλλαγμα».
Ανάλογες ήταν οι διαφωνίες που εξέφρασε και η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σ. Σακοράφα, λέγοντας ότι «δεν οφείλουμε να συμπορευόμαστε με τις ΗΠΑ ως άβουλος εντολοδόχος και με τυφλή αφοσίωση. Οφείλονται να αποτυπώνονται στις συμφωνίες και τα εθνικά μας συμφέροντα», κ.λπ.
 
Πηγή: rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: