Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Αδιάβαστος και... άμπαλος: Ποδοσφαιρικό… μνημόνιο προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Νέα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο εξήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ομιλίας του για την επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.
Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές παλινωδίες των τελευταίων ημερών και αν δείξει σκληρή στάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μία σειρά από αβέβαια μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα καλέσει την ηγεσία της FIFA και της UEFA ώστε να συνταχθεί μαζί με τις ομοσπονδίες και την κυβέρνηση ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ποδοσφαίρου.
«Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνή παρακολούθηση. Στοιχεία που δυστυχώς πρέπει να εισαχθούν και εδώ από την παγκόσμια διεθνή εμπειρία» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι «εάν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι, με δική τους ευθύνη να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους και θα αναλάβουν ενώπιον των φιλάθλων και των οπαδών τους το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από τους ευρωπαϊκούς κανόνες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εμμέσως πλην σαφώς, η βαρυσήμαντη, όπως διέρρεε η κυβέρνηση νωρίτερα, παρέμβαση του πρωθυπουργού για το ποδόσφαιρο εξαντλείται σε τεχνοκρατικού τύπου συζητήσεις με την προειδοποίηση περί εφαρμογής θατσερικών μεθόδων στο… μέλλον.
Νωρίτερα, προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσει για το θέμα της τροπολογίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του ανέλαβαν πρωτοβουλία για «να μην μετατραπεί η κοινωνική ζωή σε ποδοσφαιρική αρένα».
«Δε μιλάμε για αθλητική διευθέτηση, αλλά για παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «για την υπόθεση θα επιληφθεί η αθλητική δικαιοσύνη. Εγώ έκρινα ότι μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική».
«Η μετριοπαθής στάση της κυβέρνησης συγκέντρωσε τα πυρά των οπαδών και από τις δύο πλευρές και μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεσή μας. Επιμένουν να χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατούς απειλώντας ακόμη και βουλευτές, να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φερέφωνα» πρόσθεσε.
Για την εξωτερική πολιτική και την αμυντική συμφωνία
Αναφορικά με το διακύβευμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός ανέφερε:
Μου δώσατε κ. Τσίπρα την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάρη της αντιπολίτευσης. Σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα.
Πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα ότι όταν πήγα στις ΗΠΑ χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανικη πρεσβεια και τα συνθήματα.
Υποστήριξε, ακόμη, ότι «η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα» και συνέχισε λέγοντας «πράγματι είπα στις ΗΠΑ ότι είναι καλό να είσαι προβλέψιμος. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς το πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε που μας οδηγήσατε».
«Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας πολιτικές επιλογές τις οποίες έρχεστε και αναιρείτε» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι «στο όνομα της κοινής εθνικής γραμμής σας καλώ να φανείτε και πάλι απρόβλεπτος παρά τη θέση σας να ψηφίσετε “παρόν” και να αλλάξετε τη θέση σας και να ψηφίσετε μαζί μας».
Απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Ουάσινγκτον ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην επιστολή Πομπέο υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε λάβει αντίστοιχη επιστολή.
Όταν από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ του υπενθύμισαν την επιστολή Τραμπ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «λυπάμαι αλλά δεν έχει την ίδια αξία».
Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός κάλεσε εκ νέου τον κ. Τσίπρα να δηλώσει τι ακριβώς ζητά από τις ΗΠΑ λέγοντας «ζητάτε διμερή αμυντική συμμαχία με την οποία εάν η Ελλάδα δεθχεί επίθεση οι ΗΠΑ θα σπεύσουν να βοηθήσουν; Αν ζητάτε αυτό γιατί δεν το ζητήσατε από τον κύριο Τραμπ όταν πήγατε να τον επισκεφθείτε;».
Αίσθηση προκάλεσε, ακόμη, μία αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού όταν κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει την «πιπίλα» για το πως έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια «αφού τη βάλατε πρώτα», αλλά και το γεγονός ότι κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο για απρέπεια.
«Είναι απαράδεκτο και απρέπεια την ώρα που ο πρωθυπουργός αγωνίζεται να αφήνεται τέτοια υπονοούμενα για τα ταξίδια του. Υπήρχε πάντα πάγια πρακτική των πολιτικών δυνάμεων πως όταν ο πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται στο εξωτερικό, αποφεύγεται η κριτική εντός Ελλάδας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με ακόμη μία αναφορά στο ποδόσφαιρο λέγοντας «εξ΄όσων θυμάμαι ο κ. Μαρινάκης είναι αυτός ο οποίος σας έκανε διθυραμβικά εξώφυλλα στις εφημερίδας του μέχρι που δεν τα βρήκατε κάπου. Ως προς τον κ. Σαββίδη με τον οποίο πηγαίνατε αγκαλιά στη Θεσσαλονίκη αν θυμάμαι καλά αυτός είχε πει ότι ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει πρωθυπουργός».
Στην τελευταία φράση του πρωθυπουργού απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας «και εσάς σας κάνουν συνέχεια πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες τους, άρα κάπου τα έχετε βρει».
Τσίπρας: «Ανίκανοι και ανήμποροι πρωθυπουργός και κυβέρνηση»
Επιθετικός απέναντι στον πρωθυπουργό εμφανίστηκε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας όλη τη βεντάλια των θεμάτων και ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το κυρίαρχο συναίσθημα στην κοινωνία είναι η ανησυχία και η ανησυχία είναι πολιτική, κοινωνικά και ειλικρινής.
Άφησε σαφείς αιχμές για τα όσα τραγελαφικά έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο σημειώνοντας: «Καθημερινά αποδεικνύετε την αδυναμία σας και την επιτελική σας ανικανότητα να διαχειριστείτε προβλήματα. Αντί να λύνετε, γεννάτε προβλήματα ακόμη περισσότερα. Δεν είστε σε θέση να χειριστείτε κάποιους ισχυρούς του χρήματος και των μέσων ενημέρωσης. Τα κάνατε μπάχαλο. Θα διαχειριστείτε μία κρίση, ο μη γένοιτο, στα εθνικά μας θέματα; Εσείς που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες θα διαχειριστείτε τον κύριο Ερντογάν;».
«Η μεγάλη ανησυχία είναι η εξωτερική πολιτική και με όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα θέματα εντείνεται η ανησυχία« πρόσθεσε ο Α. Τσίπρας.
Αναλύοντας περαιτέρω ο επανέλαβε την προειδοποίηση που είχε κάνει προ μηνών ότι η πολιτική της αδράνειας συνεισφέρει στο να αποθρασύνεται η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε ότι «μπροστά στην πιο επιθετική κίνηση της Τουρκίας, τη σύναψη του παράνομου συμφώνου με τη Λιβύη, τόνισα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε τουλάχιστον τα σημαντικά, τα μεγάλα κόμματα, σε μια κοινή εθνική στρατηγική».
Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έσπευσε να υιοθετήσει τις αμερικανικές θέσεις για το 5G τη στιγμή που Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνουν τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς και πως έσπευσε μόνος σε όλη την Ευρώπη να στηρίξει δημόσια την εκτέλεση του Σουλεϊμανί, απόφαση που και οι ίδιες οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να στηρίξουν.
«Τι δουλειά έχουν δικοί μας πύραυλοι που αγοράστηκαν από το υστέρημα του ελληνικού λαού στη Σαουδική Αραβία και τι δουλειά έχουν Έλληνες στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία;» διερωτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός και στηλίτευσε την απόφαση να στείλει η χώρα πυραύλους Πάτριοτ και πάνω από 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην αραβική χώρα.
«Εμπλέκετε τη χώρας σε περιπέτειες » προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρα και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι της συνεννόησης με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Χαρακτήρισε, ακόμη, τραγελαφική την ιδέα για πλωτά φράγματα λέγοντας «τι είναι οι πρόσφυγες, τσούχτρες είναι;» και επισήμανε ότι «σε λίγο δεν θα σας παίρνει κανένας σοβαρά στο εξωτερικό».
«Αδυνατείτε να ξεπληρώσετε να γραμμάτια που υπογράψατε προεκλογικά»
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στην κριτική του για τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο κάνοντας λόγο για πολιτικό εκφυλισμό και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό προσωπικά για λάθος χειρισμούς.
«Το θέμα έχει σχέση με τη σοβαρότητα, ικανότητα και ειλικρίνεια για μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται σοβαρά θέματα. Εκφράζω την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μου στον κ. Αυγενάκη γιατί δε φέρει ευθύνη για τους άθλιους χειρισμούς, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».
Μεταξύ άλλων ο Α. Τσίπρας ανέφερε για το θέμα:
«Δεν υπάρχει Αυγενάκης, υπάρχει ο Μητσοτάκης και το επιτελικό του κράτος. Εσείς αποφασίζετε για τα κρίσιμα, είστε προσωπικά υπεύθυνος για το χάος που έχετε δημιουργήσει. Η διαπλοκή σας με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν να νικήσετε σας οδήγησε εδώ. Αυτό έχει κόστος για τη χώρα, την κοινωνία, τη δικαιοσύνη και πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη».
«Εσείς γνωρίζατε, εάν δεν είστε εκείνος που συμβούλεψε τον κ. Αυγενάκη να αντικαταστήσει τα μέλη της ΕΕΑ χωρίς, όπως προβλέπει ο νόμος, την έγκριση της επιτροπής της Βουλής. Σαν να αλλάζεις τον διαιτητή της αναμέτρησης στο 90’ και να σφυρίζει πέναλτι στο 93’» πρόσθεσε.
«Απόλυτα δική σας και η ιδέα αυτής της τροπολογίας που όξυνε την κατάσταση. Αδυνατείτε να εκπληρώσετε τα γραμμάτια που υπογράψατε με τη διαπλοκή προεκλογικά», σημείωσε.
«Κατανοώ ότι πρέπει να περνάτε δύσκολες ώρες, ιδιαίτερα μετά το ηχηρό άδειασμά σας από τον κ. Σαμαρά. Κι εμείς περνάγαμε δύσκολες ώρες, αλλά για τις απαιτήσεις των δανειστών ή για κρίσιμες εθνικές συμφωνίες. Εσείς περνάτε δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο. Ο καθείς και η μοίρα του ανάλογα με τις ικανότητές του».
«Καλά ξεμπερδέματα, τώρα δε σας λυπάμαι καθόλου»
Ακόμη πιο αιχμηρός εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ή όντως δεν παρακολουθεί».
Αφού άφησε αιχμές για τα ταξίδια και τις απουσίες του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην κριτική για την περίοδο διακυβέρνησής του.
«Εγώ ο απρόβλεπτος είμαι εκείνος με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, κατάφερα να αναβαθμιστεί η αξιοπιστία και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας σε ανατολική μεσόγειο και Βαλκάνια» είπε και συμπλήρωσε «έχετε το θράσος και μιλάτε για κωλοτούμπα. Πού είναι η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών; Την τηρείτε και την τιμάτε».
Κλιμακώνοντας την επίθεση προς τον πρωθυπουργό υπογράμμισε «όταν πήγα στις ΗΠΑ δεν κάθισα βουβός. Εγώ ο απρόβλεπτος δεν σκούνταγα μπας και πω καμία λεξούλα. Είχα εξασφαλίσει συνέντευξη Τύπου ώστε να ακουστούν οι θέσεις μας και να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Και μόνο το γεγονός ότι φτάσατε στο σημείο να πανηγυρίζετε και να κραδαίνετε μια επιστολή του κ. Πομπέο φανερώνει την αποτυχία σας στην Ουάσινγκτον» σημείωσε.
Επιστρέφοντας στα θέματα του ποδοσφαίρου ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις δηλώσεις Μητσοτάκη περί νταβατζήδων λέγοντας «ποιος είναι ο νταβατζής; σας προκαλώ να λάβετε το λόγο και να πείτε ονόματα. Ο κύριος Μαρινάκης; Ο κύριος Σαββίδης; Μιλάτε για φερέφωνα εσείς; Για επιχειρηματίες που με βάση τα συμφέροντά τους γέρνουν τα μέσα ενημέρωσης που κατέχουν; Καλωσορίσατε στη χώρα μας κύριε Μητσοτάκη».
Καταλήγοντας ανέφερε «τις κρίσιμες αποφάσεις τις πήρατε εσείς και τις χρεώνετε στον κακομοίρη τον Αυγενάκη» και υπογράμμισε «με το που βγήκατε μειώσατε κατά 50% την φορολογία κάνοντας δώρο σε αυτή τη διαπλοκή που εσείς καταγγείλατε. Και επειδή εσείς ήσασταν που το κάνατε αυτό, καλά ξεμπερδέματα. Τώρα δε σας λυπάμαι καθόλου».
Γεννηματά: «Τα κάνατε μπάχαλο, κ. Μητσοτάκη, στο ποδόσφαιρο»
Οργίλη ήταν η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά στη συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση της επικαιροποιημένης αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα, ότι αντί να δείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα, επιδόθηκαν σε «κοκορομαχία» για να αποκρύψουν την αλήθεια.
Σημείωσε ότι, αν και δεν προτίθετο να μιλήσει, το κάνει γιατί πρέπει να επισημάνει ξανά την ανάγκη να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ώστε η χώρα να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία και ταυτόχρονα να εκπέμψει προς όλους, στη διεθνή κοινότητα και τους συμμάχους της «μήνυμα πυγμής, αποφασιστικότητας και ετοιμότητας».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιλέγουν να στήσουν κοκορομαχία σε ένα κρίσιμο θέμα, διότι «επιχειρούν να κρύψουν πίσω από βαριές κουβέντες τις ενοχές που φέρουν τις μεγάλες ευθύνες» για την κρίση, αναφέροντας ότι «από το 2015 μέχρι σήμερα είμαστε συστηματικά προβλέψιμοι και δεδομένοι στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που ακολούθησε, τονίζοντας ότι έχει τεράστια ευθύνη για όλες τις δεσμεύσεις, όχι μόνο γιατί διαπραγματεύθηκε την αμυντική συμφωνία, αλλά και για τις επιλογές «στην οικονομία, το υπερταμείο της υποτέλειας, το προσφυγικό, την κατάσταση με την Τουρκία», αλλά και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που επικυρώνει τη συμφωνία.
Όπως είπε, κανείς από τους δύο δεν διασφάλισε τα συμφέροντα της χώρας και τώρα «πετούν την μπάλα στην εξέδρα», σπαταλώντας «χρόνο για το ποδόσφαιρο»
Και απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι η αλήθεια είναι ότι στο θέμα του ποδοσφαίρου «τα κάνατε μπάχαλο, για όλη την πολιτική και όχι μόνο για τη ρύθμιση» και στη συνέχεια σημείωσε ότι «εκ των υστέρων εξαπολύετε αόριστες απειλές»
«Μπήκατε στις διευθετήσεις», επισήμανε, «δεν μπορείτε να επιβάλετε τον νόμο στα επιχειρηματικά συμφέροντα» και «δεν θα αλλάξετε τις εντυπώσεις».
Έκλεισε με μια ακόμη επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αν και απρόβλεπτη «άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της Δεξιάς» στη διακυβέρνηση της χώρας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: