Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Ο απολογισμός του έτους και οι στόχοι για το 2021 στον αθλητισμό από τον Υφυπουργό Αθλητισμού στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Στον απολογισμό της πολιτικής, των πρωτοβουλιών και των δράσεων για το 2020, αλλά και στην οριοθέτηση των στόχων για το 2021, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2021.
«Στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, η εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών μας εγκαταστάσεων προς όφελος των αθλητών και των αθλουμένων, αλλά και η προώθηση των αξιών του αθλητισμού και του Ολυμπισμού στην κοινωνία», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι για το έτος που φεύγει ήταν «μια δουλειά, η οποία έγινε κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που μας επέβαλε η πανδημία».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε:
  • τη διαχείριση της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης που λήφθηκαν, τόσο στην 1η όσο και στη 2η καραντίνα, στα οποία εντάχθηκε όλη η αθλητική οικογένεια.
  • τα φορολογικά μέτρα και κίνητρα για σωματεία, αθλητές και προπονητές,
  • την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 12 εκατ. ευρώ στα ερασιτεχνικά σωματεία,
  • τη δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων και τη δρομολόγηση Μητρών Προπονητών και Αθλητών,
  • την ενίσχυση του θεσμού Άθληση για Όλους και τις εκατοντάδες δράσεις του Be Active,
  • τη θέσπιση του ΕΟΚΑΝ και τα βήματα προόδου στην καταπολέμηση του ντόπινγκ
  • την επανενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών
  • τα ψηφιακά συστήματα αξιολόγησης και διαφάνειας της επιχορήγησης των Ομοσπονδιών «Χίλων» και της καταγραφής των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ελλάδας, «Πέλοπας»,
  • το μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών,
  • τη συγκρότηση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων
  • τις διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, εν μέσω πανδημίας, με πιστή τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων
  • την Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την επεξεργασία δύο κομβικών θεμάτων, τα οποία αφορούν στην Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό.
Σε ότι αφορά στον Τομέα Αθλητισμού:
Η παρούσα συζήτηση έρχεται μετά από 18 μήνες πολύ ουσιαστικής δουλειάς. Μιας δουλειάς η οποία είχε και έχει στο επίκεντρό της την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, την εξωστρέφεια του ελληνικού αθλητισμού, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών μας εγκαταστάσεων προς όφελος των αθλητών και των αθλουμένων, αλλά και την προώθηση των αξιών του αθλητισμού και του Ολυμπισμού στην κοινωνία.
Μια δουλειά, η οποία έγινε κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που μας επέβαλε η πανδημία.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Θα εθελοτυφλούσαμε αν δεν αντιλαμβανόμασταν ότι ο τομέας του αθλητισμού καταπονήθηκε σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Πρωταθλήματα σταμάτησαν, διεθνείς διοργανώσεις που με κόπο διεκδικήσαμε και προγραμματίσαμε, ανεστάλησαν, εγκαταστάσεις έκλεισαν.
Καταλαβαίνω την συναισθηματική πίεση όλων όσοι μέχρι και σήμερα αναγκάζονται να στερηθούν το δεύτερό τους σπίτι, τον χώρο που αθλούνται και να παραμείνουν στο σπίτι τους.
Παρόλα αυτά, δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια για την ουσιαστική οικονομική στήριξη του αθλητισμού στο σύνολό του.
Κατά την περίοδο της καραντίνας και της 1ης φάσης και της 2ης, λάβαμε πολύ έγκαιρα και άμεσα μέτρα για την στήριξη της αθλητικής οικογένειας.
Μεριμνήσαμε αστραπιαία για την ένταξη των αθλητικών σωματείων στην κοινωνική ομπρέλα αντιμετώπισης των συνεπειών από τον κορωνοϊό, με την υπαγωγή τους στους επιπλέον ΚΑΔ για τα Μέτρα Στήριξης και κατά τη διάρκεια του 2ου λοκντάουν.
Παράλληλα, τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα που εποπτεύονται από την Γ.Γ.Α., προχώρησαν σε γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώ, υλοποιήσαμε πρόγραμμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και με τον ΟΑΕΔ για 599 «αθλητικές» θέσεις, σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ.
Προχωρήσαμε και σε φορολογικές ελαφρύνσεις, προς όφελος του αθλητισμού. Τα εισιτήρια των αθλητικών αγώνων υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13% από το 24%) και η φορολόγηση των εισοδημάτων των προπονητών εξομοιώθηκε με αυτή των αμειβόμενων αθλητών (στο 22% από το +45%), όσον αφορά την μετεγγραφή, την ανανέωση ή τη λύση του συμβολαίου συνεργασίας τους.
Επιπλέον, μειώσαμε το φορολογικό συντελεστή σε 22% από 45% για τα ποσά που καταβάλλονται από αθλητικές ανώνυμες εταιρείες σε αθλητές για την υπογραφή συμβολαίου μετεγγραφής ή την ανανέωση ή λύση συμβολαίου συνεργασίας, αλλά και τη μείωση του φόρου κατά 20% από 10%, επί των ποσών δωρεών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
Δώσαμε λύση σε ένα εύλογο και καίριο αίτημα πολλών ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις  των αθλητών τους, όπου δίνουμε τη δυνατότητα στους Δήμους για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών και αθλητικών ομάδων.
Όλα αυτά που ανέφερα έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία στην «ανάσα» που δίνουμε στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με το να λαμβάνεις χρήματα απευθείας. Γιατί είναι διαφορετικό να ξέρεις ότι το κράτος είναι δίπλα σου, βάζει πλάτη για να σε βοηθήσει να προχωρήσεις και σε στηρίζει εμπράκτως, επιβραβεύοντάς σε για την νοικοκυροσύνη σου και την συνέπειά σου.
Με αυτή τη φιλοσοφία και σε άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών προχωράμε, αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, στην απευθείας χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων με το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ.
ΜΗΤΡΩΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Για να καταλάβετε την απόλυτη προχειρότητα που επικρατούσε, η κάθε Ομοσπονδία δήλωνε κατά προσέγγιση πλασματικούς αριθμούς των σωματείων που διέθετε, οι οποίοι καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Θυμάμαι καλά ότι από αυτό εδώ το βήμα, στον περσινό προϋπολογισμό, ανέφερα ότι στο ποδόσφαιρο μόνο έχουμε 4.500 σωματεία! Λυπάμαι, αλλά αυτήν την πληροφόρηση θέλανε ορισμένες Ομοσπονδίες να έχουμε.
Κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ζητήσαμε τον ακριβή αριθμό των σωματείων της κάθε Ομοσπονδίας. Και εκεί φανερώθηκε η απόλυτη αταξία.  Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, επισπεύσαμε το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, με το οποίο θέσαμε κανόνες και με όρους διαφάνειας  βάζουμε τάξη στο ερασιτεχνικό αθλητικό τοπίο, καταγράφοντας τα αθλητικά σωματεία και προωθώντας τη νομιμότητα.
Στο ίδιο πλαίσιο σχεδιάζουμε άμεσα το Μητρώο Αθλητών και το Μητρώο Προπονητών.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Η εικόνα που αντικρύσαμε όταν, στην αρχή της θητείας αυτής της Κυβέρνησης,  επισκεφθήκαμε από τις μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι τις μεγάλες και εμβληματικές, όπως το ΟΑΚΑ, ήταν απογοητευτική.
Σήμερα, όπως γνωρίζετε, η εικόνα αυτή αλλάζει άρδην. Κι αυτό γίνεται χάρη σε ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, συντήρησης και ενεργειακής αναβάθμισης που υλοποιούμε στις αθλητικές υποδομές μας.
Χορηγήσαμε 21 εκατ. ευρώ στις Εθνικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις μας για την κάλυψη των αναγκών τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως πετύχαμε για πρώτη φορά, 16 χρόνια μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την πρώτη αξιοποίηση Ολυμπιακού ακινήτου, του Κλειστού στα Λιόσια, ενώ εργαζόμαστε και προετοιμάζουμε και άλλες τέτοιου είδους αξιοποιήσεις, ανοίγοντας τις πύλες των εγκαταστάσεών μας, στους αυριανούς αθλητές και πρωταθλητές.
Συνοπτικά, αντίστοιχα σχέδια αξιοποιήσεων έχουν αναπτυχθεί για το Σχιστό, τα γήπεδα τένις του ΟΑΚΑ, το Ολυμπιακό Χωριό, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το Σπίτι του Κλειστού Στίβου και του Βόλεϊ στην Παιανία, το Σκοπευτήριο Βύρωνα και όλα μας τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα σε όλη την επικράτεια.
Την ίδια ώρα έχουμε καταφέρει να απορροφήσουμε ακόμη περισσότερα ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ έχουμε εντάξει 16 νέα μεγάλα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ και έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα 2,2 εκατ. ευρώ σε έργα που εκτελούνται.
Στόχος μας είναι, ας μου επιτραπεί η έκφραση, να «στεγνώσουμε» το ΠΔΕ του αθλητισμού και να καταφέρουμε να δώσουμε σε όλους τους πολίτες νέες, σύγχρονες, προσβάσιμες και κυρίως ασφαλείς αθλητικές υποδομές.
Την ίδια ώρα, για το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, έχουμε εγκρίνει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, 280 έργα συνολικού ύψους 199 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται και από ιδίους πόρους.
Επιπλέον, μέσα από τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει, μεγάλο μέρος όλων όσων πασχίζουμε να υλοποιήσουμε, διεκδικούμε να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που συμφωνήθηκε από την Κομισιόν στο πλαίσιο του 7ετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διεκδικούμε, δηλαδή, μέρος από τα συνολικά 32 δις που θα διατεθούν στη χώρα, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και πιο συγκεκριμένα 150 εκατ. ευρώ να κατευθυνθούν σε εργασίες αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και κυρίως ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών μας εγκαταστάσεων.
Δουλεύουμε συστηματικά και όταν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά.
Εργαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς και για το πρώτο αθλητικό κέντρο για ΑμεΑ στην Ελλάδα, το πιο σύγχρονο κέντρο στην Ευρώπη, το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Ραφήνας.
Προγραμματίζουμε την ολοκλήρωση των μελετών το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.
ΠΕΛΟΠΑΣ
Με την ΚΕΔΕ υλοποιήσαμε την ψηφιακή πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ», στην οποία καταγράφεται κάθε αθλητική εγκατάσταση στη χώρα, έτσι ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε στοχευμένα και αποτελεσματικά τα επόμενα έργα και να θέτουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει λογαριασμό 200 Δήμοι και η καταχώρηση γίνεται με αμείωτο ρυθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: