Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

«Ηρωες» αντιμέτωποι με ΕΔΕ

Μηνύσεις και αγωγές αποζημιώσεων από συγγενείς θυμάτων της πανδημίας εναντίον γιατρών της πρώτης γραμμής, ενώ κάποιοι άλλοι διώκονται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων επειδή ανέδειξαν τα προβλήματα ● Μιλούν στην «Εφ.Συν.» οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του νομού Πέλλας που σχεδιάζει να επισκεφτεί σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Μπορεί ο πρωθυπουργός να αναφερόταν ξανά χθες στο συνέδριο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε «ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες», λέγοντας ότι «η ευγνωμοσύνη όλων μας θα εξακολουθήσει να σας συνοδεύει», μένει όμως να αποδειχτεί ότι η ευγνωμοσύνη δεν θα είναι κούφια, διότι το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι τους ήρωες, εκτός από τους μόνιμους κινδύνους, τους συνοδεύουν ήδη ΕΔΕ, μηνύσεις και... αγωγές αποζημιώσεων από συγγενείς θανόντων.
Είναι άγνωστο, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές αυτές, αν ο πρωθυπουργός στη σχεδιαζόμενη επίσκεψή του σήμερα στα νοσοκομεία Εδεσσας, Γιαννιτσών και Βέροιας θα κοιτάξει στα μάτια γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι σύρονται σε ΕΔΕ από τις διοικήσεις των νοσοκομείων επειδή ανέδειξαν τα προβλήματα που κλήθηκαν να διαχειριστούν.
«Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για την άφιξη του πρωθυπουργού, δεν έχουμε καμία πρόσκληση, είμαστε έτοιμοι αν θελήσει να μιλήσουμε μαζί του», δηλώνουν ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Πέλλας, Χαράλαμπος Αποστολίδης, και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, Σίμος Φωστηρόπουλος, ο οποίος προσθέτει ότι «δυστυχώς περιμένω να μου δοθεί το έγγραφο για έναρξη ΕΔΕ σε βάρος μου».
Το θέμα είχε καταγγελθεί από την ΠΟΕΔΗΝ που, αναφερόμενη και στην παράλληλη δίωξη της προέδρου του σωματείου του Νοσοκομείου Εδεσσας, Ελένης Σταυρακάκη -η οποία καθαιρέθηκε ενώ νοσούσε (!) γιατί είχε καλέσει ιδιώτες να συνεισφέρουν-, έκανε λόγο για επιχείρηση φίμωσης «κάθε φωνής που αντιδρά και αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα που παρουσιάζονται στα νοσοκομεία» και κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια να «ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση και να καταπνίγεται κάθε φωνή που παρουσιάζει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά».
«Είναι θέμα ή όχι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών; Ενα υγιές σωματείο οφείλει να αναδεικνύει τα προβλήματα; Είναι σκοπός μας τα ζητήματα υγείας των πολιτών, τα προβλήματα των συναδέλφων;» αναρωτιέται μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο κ. Φωστηρόπουλος, καταθέτοντας με πικρία ότι «αντί να σκύψουν οι διοικήσεις στα προβλήματα, κάνουν ΕΔΕ και απειλούν με μηνύσεις γιατί μιλάμε γι’ αυτά». Κι όπως τονίζει, «μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά δρούμε στα πλαίσια της νομιμότητας και κάνουμε το καθήκον μας, δεν προσβάλαμε κανέναν, δεν βρίσαμε, μόνο μιλήσαμε. Και δεν φοβόμαστε».
Διώξεις συνδικαλιστών
«Η συνδικαλιστική δράση δεν αντιμετωπίζεται με διώξεις, δεν το δεχόμαστε και θα απαντήσουμε», σχολιάζει ο κ. Αποστολίδης, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση έδειξε με κραυγαλέο τρόπο πώς εννοεί την ενίσχυση του ΕΣΥ, μειώνοντας τον προϋπολογισμό. Αλλά αν μας συναντήσει ο πρωθυπουργός -όπως δεν έκανε ο υφυπουργός Κοντοζαμάνης- θα του πούμε για την υπερκόπωση του προσωπικού...».
Τον διακόπτουμε για να θυμίσουμε ότι ανακοινώθηκε η μεταφορά γιατρού από νοσοκομείο της Αθήνας και απαντά αμέσως πως «οι μετακινήσεις είναι απαράδεκτη πρακτική, αν και αγαπημένη όλων των κυβερνήσεων για να αποφεύγουν τις προσλήψεις, εμείς αντιδρούμε διότι κανένα νοσοκομείο δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει προσωπικό, πόσο μάλιστα στην Αθήνα όπου υπάρχει ήδη το πρόβλημα της Δυτικής Αττικής».
Στη περιοχή πάντως η πανδημία δείχνει να είναι σε ύφεση, αφού χθες στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών νοσηλεύονταν στην κλινική Covid-19 περί τους 40 ασθενείς (είχαν ξεπεράσει τους 100) και υπήρχαν και 3 κρεβάτια ΜΕΘ κενά (από τα συνολικά 14). Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Εδεσσα.
Την ίδια στιγμή που πέφτουν -ευτυχώς- οι ροές εισαγωγών στα νοσοκομεία, φαίνεται ότι ανοίγει κύκλος περιπέτειας για τους υγειονομικούς καθώς συγγενείς θανόντων έχουν ξεκινήσει ήδη στη Θεσσαλονίκη διαδικασίες αστικών αγωγών για ελλιπή παροχή υπηρεσιών ή γιατί οι άνθρωποί τους εστάλησαν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο αντί να κρατηθούν στο δημόσιο νοσοκομείο. Η «Εφ.Συν.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι αγωγές αυτές αφορούν υποθέσεις δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και απροσδιόριστο αριθμό για άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Αρνηση μεταφοράς
Παράλληλα, όπως έχουμε επισημάνει και πριν μία εβδομάδα, υπήρξε μαζική άρνηση ασθενών και των συγγενών τους να μεταφερθούν στην ιδιωτική κλινική «Αρωγή». Θυμίζουμε ότι στην κλινική αυτή μεταφέρθηκαν ασθενείς από κορονοκλινικές των δημόσιων νοσοκομείων και ειδικά όσοι βρίσκονταν σε φάση αποθεραπείας, προκειμένου να απελευθερώνονται κρεβάτια για τις νέες εισαγωγές.
Οσοι στοιχειωδώς γνωρίζουν ή έχουν μιλήσει με κάποιον γιατρό της πρώτης γραμμής, ξέρουν ότι ο Covid-19 έχει πολύ περίεργο κύκλο για τους ασθενείς, οι οποίοι τη μία μέρα μπορεί να έχουν βελτίωση και την επόμενη να χρειάζονται διασωλήνωση. Οταν όμως οι ΥΠΕ ζητούν εγγράφως τη μεταφορά ασθενών, τα περιθώρια για τους γιατρούς δεν υπάρχουν.
Τουλάχιστον μία περίπτωση ασθενούς -υπερήλικης γυναίκας- που μεταφέρθηκε στην «Αρωγή» είχε δυστυχώς τη χειρότερη εξέλιξη και η γυναίκα κατέληξε. Ο γιος της τώρα θα κινηθεί νομικά ζητώντας αποζημιώσεις. Το ερώτημα είναι πλέον αν η κυβέρνηση, η υπεύθυνη κατά περίπτωση ΥΠΕ και οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα στηρίξουν τους γιατρούς που σήκωσαν όλο -κυριολεκτικά- το βάρος της πανδημίας και μοιάζει να επιβαρύνονται -ενώ η πανδημία συνεχίζεται- με την έγκλησή τους να πληρώσουν επιπλέον τις έγγραφες εντολές της πολιτείας.

Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: