Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ν.Πέλλας: Απάντηση στη ΔΕΕΠ Πέλλας της Ν.Δ.

«Mόλις 192 λέξεις  έφτασαν στη ΔΕΕΠ Πέλλας της Ν.Δ για να περιγράψει την ανυπαρξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας- καμία αναφορά σε όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Έδεσσας»
Είμαστε υποχρεωμένοι, μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης της ΔΕΕΠ Πέλλας της Ν.Δ. με τίτλο «Είναι η ώρα της ευθύνης, όχι του φθηνού λαϊκισμού», ως απάντηση στο δελτίο τύπου του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. Πέλλας σχετικά με την απαράδεκτη συνδικαλιστική δίωξη της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Έδεσσας, να τους υπενθυμίσουμε αυτό που σταδιακά τα προηγούμενα χρόνια και με εμπειρικό τρόπο συνειδητοποιούσε η κοινωνία, ότι δηλαδή οι ουσιαστικές παρεμβάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα της δημόσιας υγείας αντέστρεψαν την ανεξέλεγκτη περιδίνηση και κατάρρευση του ΕΣΥ, κατάσταση στην οποία το βρήκε όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015.
Αρχικά πάντως επισημαίνουμε ότι στην ανακοίνωση της Ν.Δ. δεν γίνεται καμία αναφορά σε όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Έδεσσας, όπου η Διοίκηση των «Αρίστων» της Ν.Δ, σέρνει στα Δικαστήρια την Πρόεδρο του Σωματείου για «διασπορά ψευδών ειδήσεων!!». Η τακτική της συνειδητής τρομοκράτησης των υγειονομικών, της καταστρατήγησης των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης αποτελεί την «γραμμή» της κυβέρνησης της Ν.Δ προς τους κομματικούς Διοικητές των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας. Όσοι «ενοχλητικοί» συνδικαλιστές αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης, που δεν φρόντισε να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό, τις απαραίτητες κλίνες ΜΕΘ, εξοπλισμό και χρηματοδότηση το δημόσιο σύστημα υγείας, θα διώκονται.
Για την αποκατάσταση, λοιπόν, της αλήθειας θα περιγράψουμε τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 στον τομέα της υγείας και όσα έχει κάνει (ή μάλλον δεν έχει κάνει) η κυβέρνηση της Ν.Δ.
Ι. Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019)
Α΄. Προσλήψεις υγειονομικού και λοιπού προσωπικού
Μόνιμοι γιατροί κλάδου Ε.Σ.Υ.
Προκηρύχθηκαν συνολικά 3.360 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. (από τις οποίες οι 600 θέσεις αφορούσαν παλιές εγκρίσεις, που ενεργοποιήθηκαν το 2015 με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ) .
Από αυτές:
– 528 αφορούσαν την κάλυψη θέσεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
– 200 θέσεις για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.)
– 454 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας.
Επικουρικοί Γιατροί:
Την περίοδο 2015-2019 προσλήφθηκαν συνολικά 3.300 επικουρικοί ιατροί. Αναλυτικά: Το 2015 που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, υπηρετούσαν με παράταση 500 επικουρικοί γιατροί, των οποίων οι συμβάσεις ανανεώθηκαν (παράταση για 3 χρόνια συνολικά). Σε αυτούς προστέθηκαν άλλοι 2.800 επικουρικοί γιατροί. Σύνολο: 3.300.
Μόνιμο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό:
Σύνολο: 5026 θέσεις, από τις οποίες:
- 3.530 αφορούσαν νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό όλων των κατηγοριών (παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό κτλ).
- 340 αφορούσαν πληρώματα ασθενοφόρων και διοικητικό και λοιπό προσωπικό για τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ.
- 926 αφορούσαν διοικητικό προσωπικό πανεπιστημιακής, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την προκήρυξη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ 1998.
- 100 θέσεις για το Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου».
- 130 θέσεις για το Νοσοκομείο Σαντορίνης.
Επικουρικό λοιπό προσωπικό:
Την περίοδο 2015-2019 ανέλαβαν υπηρεσία μέχρι τον Ιούλιο 2019, περίπου 1.516 άτομα (λοιπό επικουρικό προσωπικό), ενώ δόθηκαν επιπλέον παρατάσεις στις συμβάσεις άλλων 500 ατόμων (λοιπό επικουρικό προσωπικό που υπηρετούσε ήδη με παράταση την 1.1.2015).
Σύνολο: 2.300 άτομα.
ΟΑΕΔ
- Το Υπουργείο Υγείας σχεδίασε και υλοποίησε από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ προσλήψεις μέσα από το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων, όλων των ειδικοτήτων λοιπού προσωπικού πλην ιατρών, στα τέλη του 2016 με εφαρμογή μέχρι τις αρχές του 2019. Στο πρόγραμμα αυτό προσλήφθησαν συνολικά 3.802 άτομα, ενώ δόθηκαν 2 διαδοχικές παρατάσεις.
- Από το πρόγραμμα «5.500 νέοι επιστήμονες για τη θεσμική αναβάθμιση δημοσίων υπηρεσιών», που υλοποιήθηκε μέσω του ΟΑΕΔ, προσλήφθηκαν περίπου 800 άνεργοι νέοι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών με διάρκεια σύμβασης 12 μηνών, που ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Προγράμματα μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ
Την περίοδο 2015-2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε 2 προγράμματα μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ:
1. Το ένα αφορούσε την πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με 2ετή σύμβαση για την κάλυψη των αναγκών σε ΜΕΘ, ΜΕΝΝ. Με την προκήρυξη αυτή προσλήφθηκαν συνολικά 430 άτομα.
2. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, προσλήφθηκαν 137 υγειονομικοί (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μέσω του προγράμματος του ISF, ενώ στη συνέχεια προσλήφθηκαν άλλα 657 άτομα για την κάλυψη των αναγκών σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες δομές του συστήματος υγείας στις περιοχές της επικράτειας όπου υπήρχαν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών (Philos I).
Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αυτών προκηρύχθηκαν 1.357 νέες θέσεις για την περαιτέρω κάλυψη των αναγκών λόγω της προσφυγικής κρίσης.
ΤΟΜΥ
Για την εύρυθμη λειτουργία τους, προσλήφθηκαν μετά από προκήρυξη συνολικά 1.100 υγειονομικοί (με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης διετούς διάρκειας και με δυνατότητα ανανέωσης έως και 2 χρόνια).
Ακόμη:
• Το Μάρτιο του 2019, εκδόθηκε η 2Κ/2019 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 7/28-3-2019/τ. ΑΣΕΠ) που αφορούσε στην πλήρωση 1.116 θέσεων τακτικού προσωπικού πανεπιστημιακής, τεχνολογικής, δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Φορείς του Υπουργείου Υγείας.
Σε αυτήν είχε το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση το επικουρικό προσωπικό που υπηρετούσε εκείνη τη στιγμή με συνεχείς παρατάσεις στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη εκδοθεί!
• Με την επαναφορά του κανόνα 1:1 (με την αποχώρηση ενός υπαλλήλου προσλαμβάνεται ένας), που εξασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (αντί του 1:5 της προηγούμενης κυβέρνησης), είχε προγραμματιστεί μια παρέμβαση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, που προέβλεπε την πρόσληψη 2.500 υγειονομικών στον τομέα της υγείας για το 2019 και 10.000 συνολικά σε βάθος τετραετίας. Για τις 2.500 θέσεις του έτους 2019, εκδόθηκε και ΠΥΣ.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού:
- Στις 17/5/2019 δόθηκε η έγκριση για προκήρυξη 904 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ, την οποία όμως η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (της Ν.Δ.), μέσα από μια πρωτοφανή και σκόπιμη διαδικασία, επέλεξε να παγώσει για 7 μήνες. Προχώρησε στην προκήρυξη των παραπάνω θέσεων τελικά τον Φεβρουάριο του 2020.
- Είχε σχεδιαστεί προκήρυξη για την κάλυψη 1.500 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε λόγω των εκλογών να προχωρήσει. Ακόμη δεν έχει προχωρήσει ούτε αυτή.
Συνολικά λοιπόν έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 19.500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και συμβασιούχων, από τις οποίες οι 8.500 αφορούν μόνιμο προσωπικό. Η καθαρή εισροή στο σύστημα υγείας συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιοδοτήσεων την περίοδο 2015-2019 είναι πάνω από 11.000 ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.
Β΄. Παρεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:
- Αύξησε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία από 4,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2014, σε 5,1% ΑΕΠ. Αύξηση περίπου 1 δισ. ευρώ.
- Ανέταξε τα οικονομικά των νοσοκομείων, τα οποία έγιναν ξανά ικανά να προμηθεύονται χωρίς εμπόδια.
- Αύξησε τα όρια δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Η χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ από 80 εκατ. ευρώ το 2014 έφτασε στα 670 εκατ. ευρώ το 2018.
- Αύξησε κατά 30% τις κλίνες ΜΕΘ του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι σε λειτουργία σε όλη τη χώρα (574 από 438 κλίνες ΜΕΘ που παρέλαβε σε λειτουργία το 2015).
Ακόμη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται:
- Η ίδρυση και λειτουργία 120 ΤΟΜΥ .
- Η καθιέρωση της καθολικής δωρεάν πρόσβασης των περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στο δημόσιο σύστημα υγείας.
- Η διαγραφή οφειλών 28 εκ. ευρώ σε ανασφάλιστους.
- Η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
- Η θέσπιση του Οικογενειακού Ιατρού .
- Η οδοντιατρική φροντίδα για 800.000 παιδιά.
- Η τηλεϊατρική στα νησιά.
- Η χρηματοδότηση 239 τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας σε όλη την χώρα.
- Η έκτακτη επιχορήγηση ύψους 790.000 ευρώ σε δομές υγείας που δέχονται προσφυγικές ροές .
- Η έκτακτη επιχορήγηση στα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας.
- Ο εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων της Αττικής.
- Η προμήθεια αξονικών τομογράφων για 19 νοσοκομεία. Ανάμεσά τους και τα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών.
- Η καθιέρωση υποχρεωτικής κάρτας υγείας αθλητή.
- Το ρεκόρ στο πλεόνασμα των Νοσοκομείων και τη χρηματοδότηση τους από τον ΕΟΠΥΥ .
- Η παραπομπή των σκανδάλων στη δημόσια υγεία ύψους 85 δισ. ευρω στην δικαιοσύνη).
Και όλα αυτά μέσα σε συνθήκες οικονομικής στενότητας, σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και επιτήρησης και χωρίς βέβαια να υπάρχει πανδημία!
ΙΙ. H ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Α΄. Η διαχρονική στρατηγική των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των λουκέτων από τη Ν.Δ.
Ο πρώτος διδάξας και σταυροφόρος της απαξίωσης και κατεδάφισης του συστήματος δημόσιας υγείας ήταν – ποιος άλλος; – ο Άδωνις Γεωργιάδης. Από τον Ιούνιο του 2013, όντας τότε υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά, δήλωνε έτοιμος να κλείσει νοσοκομεία πλειοδοτώντας στις επιταγές της τρόικας: «Μέχρι τον Σεπτέμβριο», έλεγε σε συνέντευξή του στο Έθνος, «θα έχω ελέγξει τα πάντα. Νοσοκομεία, ζημίες, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες. Εάν χρειαστεί να κλείσω νοσοκομεία, θα τα κλείσω». Και εξηγούσε ευθαρσώς ότι προτεραιότητα δεν ήταν η δημόσια υγεία αλλά το κόψιμο των δαπανών: «Χρωστάμε», έλεγε, «περίπου 1,7 δισ. θα προχωρήσω πολύ γρήγορα ακόμη και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη αυτά».
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη το 2013 ότι, αν κάνει απολύσεις υγειονομικών, θέλει να πάρει ο ίδιος τη δόξα και όχι ο Τρόικα, γιατί βαρέθηκε να του παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν; Ή όταν στον «αέρα» είχε πει προς τους υγειονομικούς της Πολυκλινικής Αθηνών: «Ντροπή σας. Ντροπή σας. Έπρεπε να σας απολύσουμε για να καταλάβετε τι εστί βερίκοκο». Μάλιστα, δεν είχε παραλείψει να τονίσει ότι η ΝΔ είναι υπέρ της συγχώνευσης νοσοκομείων! Ας μην ξεχνάμε φυσικά ότι είχε αυξήσει τη συμμετοχή των ασθενών στα 25€ για τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο.
Ζήλο αντάξιο του Άδωνι Γεωργιάδη έχει επιδείξει και ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου. Ήταν τον Μάρτιο του 2017 όταν ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απειλούσε από το βήμα της Βουλής πως η Ν.Δ. θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ανάμεσά τους και των εργαζομένων σε μονάδες δημόσιας υγείας. Όπως έλεγε, όσοι είχαν προσληφθεί «παράνομα» την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ θα απολυθούν. «Δεν θα τους πάρουμε κληρονομιά. Όλοι Χ. Σας το λέω εγώ. Αν εξαρτάται από εμένα, όλοι Χ θα φάνε». Είχε εξηγήσει μάλιστα πως αναφέρεται σε διοικητές, καθαρίστριες, υπαλλήλους ασφαλείας και εργαζόμενους σε τοπικές μονάδες υγείας, τις οποίες χαρακτήρισε «σοβιέτ». «Όλες οι προσλήψεις που κάνατε είναι παράνομες. Θα φάνε Χ. Και τα σοβιέτ των ΤΟΜΜΥ…», διακήρυττε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Κλείσιμο και γκρέμισμα δημόσιων νοσοκομείων της χώρας ζητούσαν τον Μάιο του 2019 ο τότε δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ και σήμερα βουλευτής της Ν.Δ., Μπάμπης Παπαδημητρίου, και ο Άρης Πορτοσάλτε, με στόχο να μας...σώσουν οι ιδιώτες.
Μπάμπης Παπαδημητρίου: Εγώ έχω ακούσει ως ιδέα, ότι ενδεχομένως από τα κρατικά νοσοκομεία τα μισά τουλάχιστον πρέπει να κλείσουν. Γιατί είναι φορείς ασθενειών, γιατί έχουν πρόβλημα.
Άρης Πορτοσάλτε: Πρέπει να γκρεμιστούν κιόλας, όχι να κλείσουν.
Μπάμπης Παπαδημητρίου: Ναι, να γκρεμιστεί. Μπορεί να συζητηθεί αυτό; Μόνο αν υπάρξει ηρεμία. Αν όμως έχεις τον Τσίπρα ως πρωθυπουργό και λέει αυτά που λέει, δεν μπορείς να κάνεις μια σοβαρή συζήτηση...
Η δε μυστικοσύμβολος του Κ. Μητσοτάκη Μιράντα Ξαφά είχε δηλώσει κυνικά: «Δεν χρειάζονται κρατικά νοσοκομεία. Όλα πρέπει να είναι ιδιωτικά».
Φαντάζεστε σήμερα με την πανδημία να είχαν επικρατήσει αυτές οι πολιτικές θέσεις;
Β΄. Η αγοραία «μετάλλαξη» του ΕΣΥ
Κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε, παρά τις αντιδράσεις από υγειονομικούς εργαζόμενους, πολίτες, φορείς και κόμματα, «πιλοτικό» πρόγραμμα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τρία νοσοκομεία του ΕΣΥ, με στόχο την εκχώρηση των «φιλέτων» του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη δημιουργία «ζωτικού χώρου» κερδοφορίας για τον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα.
Το σχέδιο της Ν.Δ. είναι οι ΣΔΙΤ και η μετατροπή των νοσοκομείων σε Ν.Π.Ι.Δ.. Το ξεκίνησε ήδη και θα το εφαρμόσει μόλις υποχωρήσει η πανδημία.
Γ΄. Η Ελλάδα δεύτερη από το τέλος σε ολόκληρη την Ε.Ε. σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας μας καθησύχαζαν ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε κλίνες και ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε καθοριστικά (το ίδιο επαναλαμβάνεται και στην ανακοίνωση της ΔΕΕΠ Πέλλας της Ν.Δ.). Και μέσα σε λίγες μέρες το ΕΣΥ καταρρέει. Πότε έλεγαν αλήθεια και πότε ψέματα;
Η αλήθεια είναι ότι πριν από την πανδημία η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν άνοιξε ούτε μία ΜΕΘ, αλλ’ ούτε και προγραμμάτισε να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία κλινών ΜΕΘ.
Πολλές από τις κλίνες που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι άνοιξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας (για τον ακριβή αριθμό πάντως υπάρχουν διαφορετικές δηλώσεις από τα στελέχη της Ν.Δ., π.χ. άλλα έχει πει ο κ. Πέτσας και άλλα η κ. Μπακογιάννη, ενώ ο κ. Κικίλιας στις 10-11-2020 δήλωσε ότι οι κλίνες ΜΕΘ ήταν 1.082) ήταν μετατροπές κλινών που ήδη λειτουργούσαν και όχι νέες. Επίσης στον συνολικό αριθμό των κλινών ΜΕΘ η κυβέρνηση αθροίζει και αυτές του ιδιωτικού τομέα. Η λεπτομέρεια είναι ότι αυτές υπήρχαν και πριν. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός είναι εξαιρετικά μικρός, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή ήταν η βασική δουλειά που είχε η κυβέρνηση να κάνει και ότι οι υγειονομικοί κάθε μέρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της έλλειψης των απαραίτητων κλινών.
Για να μη θυμηθούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπος, που εν μέσω έκρηξης κρουσμάτων και διασωληνωμένων, χαρακτήρισε «πεταμένα λεφτά» την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ!
Η αλήθεια επίσης είναι ότι αυτή τη στιγμή στους δημόσιους φορείς υγείας εργάζονται 6.000 λιγότερα άτομα από πέρυσι.
Η αλήθεια επίσης είναι ότι το σύνολο της επιπλέον ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο δημόσιο σύστημα υγείας για το 2020 θα είναι κάτω από 400 εκατ. ευρώ. Η λαθροχειρία της Ν.Δ., που κάνει λόγο για αύξηση κατά 786 εκατ. των δαπανών για την υγεία λόγω της πανδημίας (αυτή είναι η αύξηση κατά το 25%, που αναφέρει η ανακοίνωση της τοπικής Ν.Δ.;) είναι ότι αθροίζει στις επιπλέον δαπάνες τις ασφαλιστικές εισφορές των αναστολών εργασίας.
Να τώρα και ένα διάγραμμα, που ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, η χώρα μας είναι δεύτερη από το τέλος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επιπρόσθετες δαπάνες υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας:
Αποδεικνύεται λοιπόν με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι απλά εγκληματικά ανίκανοι να διαχειριστούν την πανδημία του κορωνοιού, είναι κάτι χειρότερο: εγκληματικά ιδεοληπτικοί.
Αυτό φάνηκε εξ άλλου και από το γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας επέλεξαν να νοικιάσουν κρεβάτια εντατικής από τον ιδιωτικό τομέα σε διπλάσια τιμή από την ισχύουσα και να δώσουν 30 εκατομμύρια ευρώ για αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων -κλινικών και ιδιωτών- για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου για τον ιό.
Τόσους μήνες δεν ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας από άποψη. Γι αυτό δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό και προσέφυγαν στην είσοδο ιδιωτών γιατρών στις δημόσιες δομές υγείας με προνομιακούς όρους. Είναι συνειδητή τους επιλογή. Γιατί να ενισχύσουν άλλωστε το ΕΣΥ με υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, αφού ο σχεδιασμός τους για αύριο είναι να το ιδιωτικοποιήσουν;
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας πάντοτε ήταν η υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας και η υποβοήθηση της ιδιωτικής διείσδυσης σε αυτό. Αυτό είναι πάγιο ιδεολογικό χαρακτηριστικό της σε πολλαπλές εκδοχές, το οποίο ποτέ δεν έκρυψε.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι ήδη υπόλογη στη συνείδηση των πολιτών και ο κ. Μητσοτάκης φέρει ακέραια την ευθύνη για όσα τραγικά συμβαίνουν τούτη την ώρα.
Δ΄. Προϋπολογισμός 2021: 600 εκ. ευρώ λιγότερα στις δημόσιες δαπάνες υγείας
Η απέχθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. για το δημόσιο σύστημα υγείας, που από την αρχή σήκωσε όλο το βάρος της πανδημίας, φαίνεται στην κατάθεση του προϋπολογισμού, στον οποίο προβλέπονται περικοπές περίπου 600 εκ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες υγείας! Μέσα στη δίνη της πανδημίας και επιδεικνύοντας κοινωνική αναισθησία η κυβέρνηση αρνείται να αντιληφθεί ότι το ΕΣΥ έχει υπερβεί το όριο ασφαλούς υγειονομικής λειτουργίας, τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και το προσωπικό σε συνθήκες υπερεργασίας, η λοιπή νοσηρότητα έχει εξοστρακιστεί, οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, οι ελλείψεις σε τεστ - αντιδραστήρια - απαραίτητο εξοπλισμό καθιστούν
επισφαλή την εργασία και αποτελούν αιτίες διασποράς, δεκάδες υγειονομικοί νοσούν, οι ΜΕΘ στα περισσότερα νοσοκομεία είναι καλυμμένες και έχουν αρχίσει οι διακομιδές ασθενών και οι αναμονές με αρνητικές για την υγεία τους επιπτώσεις. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκάλεσε με τις ιδεοληπτικές της εμμονές και τους εγκληματικούς χειρισμούς της, πεθαίνουν δεκάδες συνάνθρωποί μας, όχι μόνο από covid αλλά και άλλες ασθένειες, που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Πρόκειται για έγκλημα με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΙΙΙ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Από την αρχή της έναρξης του δεύτερου κύματος -για το οποίο οι επιστήμονες δήλωναν ότι θα είναι σφοδρότερο- ο ΣΥΡΙΖ ΠΣ κατέθεσε εκ νέου τις προτάσεις
για τη στελέχωση και ενδυνάμωση του ΕΣΥ, για την ενίσχυση και ενεργή εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για τη μαζική και δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ, ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες, για την επίταξη του ιδιωτικού τομέα με όρους διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και τη συστράτευση όλων των υγειονομικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Στην ίδια κατεύθυνση και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής.
Ήταν μακροσκελής η απάντησή μας.
Αλλά οφειλόμενη.
Για να δούμε, επιτέλους, ποιοι κρύβουν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα!

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΠΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: