Τρίτη 4 Μαΐου 2021

ΑΡΜΕ: Ανακοίνωση για την Απεργία της 6ης Μάη

Η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί την πανδημία ως σημαία ευκαιρίας για να υλοποιήσει το αντικοινωνικό και αντεργατικό πρόγραμμά της. Επέλεξε να μην στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, τροφοδοτώντας με τις πολιτικές της τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, της μείωσης της ζήτησης, της ανεργίας, της φτώχειας και της ανασφάλειας. Οδήγησε στην εκ περιτροπής εργασία και τη μείωση μισθού (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), στην αναστολή σύμβασης με επίδομα αναστολής 534 ευρώ ή στην ανεργία και με επαναλαμβανόμενο πρόσχημα την πανδημία έλαβε μια σειρά από «έκτακτα μέτρα» που παραβιάζουν τα εργασιακά δικαιώματα και καθιστούν αδύνατους τους ελέγχους ενισχύοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία και την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να δηλώνει κυνικά ότι η εργασία στην Ελλάδα είναι «ακριβή» και ότι χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίησή της. Μας παρουσιάζει το σχέδιο Πισσαρίδη, όπου οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα και όχι ως η λύση του προβλήματος ως την μοναδική πρόταση για την «ανάπτυξη» και προβάλλει ως αναγκαιότητα την περαιτέρω ελαστικοποίηση και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την διατήρηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα.
Κορωνίδα αυτής της πολιτικής αποτελεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται το τελειωτικό χτύπημα, στο ωράριο, στους μισθούς, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Πρόκειται για έναν «εργασιακό οδοστρωτήρα»:
  • Κατάργηση του οκταώρου και θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας
Οι εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου, «εξοφλούν» τις ώρες, με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας. Ο εργοδότης θα έρχεται σε ατομική συμφωνία με τον εργαζόμενο, που θα προβλέπει την επιπλέον εργασία (2 ώρες) για τον εργαζόμενο, για μια περίοδο αναφοράς, με την δυνατότητα, του εργαζομένου να δουλέψει λιγότερες ώρες, σε άλλη περίοδο. Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, (αρ. 42 του ν. 3986/2011), ο εργαζόμενος επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) να εργάζεται ημερησίως περισσότερες ώρες (έως 10 ώρες) και σε άλλη χρονική περίοδο (περίοδος μειωμένης απασχόλησης) να εργάζεται λιγότερες ώρες αντίστοιχα, ή να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών ανάπαυσης. Προϋπόθεση όμως εφαρμογής του συστήματος αυτού σήμερα, είναι η ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων. Η διευθέτηση χρόνου μπορεί να καθορίζεται, μόνο με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με συμφωνία του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου που αφορά τα μέλη του ή με συμφωνία με το συμβούλιο εργαζομένων ή με ένωση προσώπων.
Οι αστείες δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη για την περίφημη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και της δυνατότητας που θα παρέχεται στους εργαζόμενους να εξοντώνονται δουλεύοντας απλήρωτα 10ωρα και 12ωρα εβδομαδιαίως για να «κερδίσουν» μία επιπλέον ημέρα ανάπαυσης ώστε να μαζεύουν τις ελιές τους! δείχνουν την πρόθεσή τους να μοιράσουν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς! Θέλουν να μας πείσουν ότι οι απαιτήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων αποτελούν φιλεργατική πολιτική!
Πιστή στο δόγμα της «ατομικής ευθύνης» η κυβέρνηση επιδιώκει σήμερα να ακυρώσει τον ρόλο των συνδικάτων και να θεσπίσει αντί της συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών την συμφωνία με ατομική σύμβαση εργαζομένου και εργοδότη προκειμένου να υπερβεί το οκτάωρο.
  • Αλλαγή του Συνδικαλιστικού Νόμου 1264/82
Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται δεν αποτελούν παρά ένα πρόσχημα για την ωμή επέμβαση και χειραγώγηση των σωματείων. Περιορίζεται σημαντικά ακόμα και το δικαίωμα να κηρύσσουν και να πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις. Η εγγραφή στο μητρώο, ως προϋπόθεση άσκησης του συνδικαλιστικού δικαιώματος, ''φακελώνει'', περιορίζει την συλλογική αυτονομία των συνδικάτων και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι όπως κατοχυρώνεται στο ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 23).
Αδυνατίζει η «καρδιά» των σωματείων που είναι η Γενική Συνέλευση, αφού για τη λήψη απόφασης απεργίας, θα πρέπει η ΓΣ να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικώς) ενώ θα πρέπει να αναφέρονται και τα αιτήματα και οι λόγοι που τα θεμελιώνουν.
Το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας (ασφαλείας), που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 30-40%, ενώ η παράλειψη εκτέλεσης αυτού θεωρείται ποινικά κολάσιμη πράξη. Απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη. Μετατρέπουν το δικαίωμα στην απεργία σε ιδιώνυμο αδίκημα.
  • Τηλεργασία
Καθιερώνονται οι νέου τύπου, εξ αποστάσεως, εργασιακές σχέσεις με βάση τα τετελεσμένα που δημιουργήθηκαν με πρόσχημα την πανδημία: σπίτια-εργασιακές γαλέρες, μειώσεις μισθών, εργαζόμενοι έρμαια στην ασυδοσία του εργοδότη, για τον τρόπο απασχόλησης και για την κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας. χωρίς δικαίωμα αποσύνδεσης, σε αποξένωση, με έλλειψη ελευθέρου χρόνου και προσωπικής ζωής.
  • Μειώσεις μισθών
Καθιερώνει τις απλήρωτες υπερωρίες συγχέοντας σκόπιμα δύο απόλυτα διακριτές μορφές αυτή της υπερεργασίας κι αυτή της υπερωριακής απασχόλησης, ακόμη και το Σαββατοκύριακο και ταυτόχρονα διαλύει και οποιοδήποτε πλαίσιο ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Έτσι νομιμοποιώντας την εργοδοτική παραβατικότητα και την απλήρωτη εργασία, το μήνυμα προς τους εργοδότες είναι ξεκάθαρο: συμφέρει πιο πολύ να πληρώσεις πρόστιμο, παρά να πληρώσεις υπερωρίες. Μειώνονται οι υποχρεωτικές αργίες σε 2 (1.1 και 28.10) ενώ για την εργασία τις Κυριακές μπορεί να δίνεται μόνο ΡΕΠΟ. Καταργείται το επίδομα γάμου.
  • Μαζικές απολύσεις
Οι καταχρηστικές απολύσεις δεν θα έχουν καμία διοικητική και οικονομική επίπτωση για τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες. Προβλέπεται απλώς «έξτρα» αποζημίωση μερικών επιπλέον μισθών στον εργαζόμενο στην περίπτωση καταχρηστικής απόλυσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης, ακόμα και αν απέλυσε παράνομα τον εργαζόμενο της επιχείρησης, δεν θα έχει την υποχρέωση επαναπρόσληψης, αλλά θα μπορεί να δώσει ορισμένους μισθούς, ως αστική ποινή και μόνο αν τα οικονομικά της επιχείρησης το επιτρέπουν!
Η επίλυση συλλογικών διαφορών από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας (ΣΕΠΕ) ανατίθεται στον ΟΜΕΔ
Διευκολύνονται ακόμα περισσότερο οι αντεργατικές μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες στους χώρους δουλειάς, και η διαδικασία επίλυσης των εργατικών διαφορών μεταφέρεται στον ΟΜΕΔ όπου κυριαρχούν οι εργοδοτικοί φορείς.
Ο πρώτος σταθμός της «μητέρας όλων των μαχών» είναι στις 6 Μαΐου, στη μεγάλη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετέχουν και συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα.
ΤΟ ΑΡΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Οι εργαζόμενοι μπορούμε συλλογικά και ενωτικά να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Πέμπτη 6 Μάη στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00
Εκατό τριάντα πέντε χρόνια, μετά την Εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, το σύνθημα «8ώρες δουλειά, 8ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ατομικός χρόνος καθίσταται δραματικά επίκαιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: