Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025

Δημοψήφισμα 2015: Τα πρακτικά “καίνε” τους μύθους της ΝΔ

Επανέρχεται το αίτημα Τσίπρα να γίνουν επισήμως γνωστά τα όσα ειπώθηκαν στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου μετά την δημοσιοποίηση αποσπασμάτων
Νέα διάσταση αποκτά το θέμα της επίσημης δημοσιοποίησης των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα της ίδιας χρονιάς. Η έλευση στην δημοσιότητα αποσπασμάτων των γραπτών αυτών ντοκουμέντων αλλά και η… σιωπή της κυβέρνησης, διαμορφώνουν μία νέα πολιτική συνθήκη, που δεν σχετίζεται αποκλειστικά με ότι συνέβη πριν από 10 χρόνια, αλλά με το σήμερα.
Όπως αναφέραμε αποσπάσματα των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών εμφανίζονται σε ρεπορτάζ του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου στην ιστοσελίδα in.gr. Εκεί παρατίθενται έγγραφα πρακτικών με τοποθετήσεις τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και άλλων πολιτικών αρχηγών που μετείχαν στο συμβούλιο όπως ο πρόεδρος της Ν.Δ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η εκλιπούσα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κι τότε πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Τα πολιτικά στοιχεία
Από τα αποσπάσματα που είδαν το φώς της δημοσιότητας προκύπτουν 3 βασικά πολιτικά στοιχεία:
Το πρώτο: Δεν καταγράφεται καμία διαφοροποίηση ανάμεσα στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης Τσίπρα με την οποία αποφάσισε την διενέργεια του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και τα όσα ο τότε πρωθυπουργός υποστήριξε στο Συμβούλιο. Ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφεται να δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο στόχος του δημοψηφίσματος ήταν η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας μία καλύτερης συμφωνίας από αυτή που προτάθηκε από τον τότε εκπρόσωπο των θεσμών Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ.
Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφεται να δηλώνει πως «διαμόρφωσα την πρόταση της 30ης Ιουνίου προς το Eurogroup για ένα πρόγραμμα διετές με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χρέος και βάσει το πρόγραμμα Γιούνγκερ με λίγες αλλαγές. Αυτή την πρόταση την οποία σας καταθέτω τώρα, επιχείρησα να τη διαμορφώσω και τις πρώτες μέρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος».
Προκύπτει λοιπόν – με βάση τα δημοσιοποιημένα αποσπάσματα – ότι δεν υπήρξε ουσιαστικά ζήτημα αλλαγής πορείας της τότε κυβέρνησης μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Ούτε επίσης τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ζητά την γνώμη των πολιτικών αρχηγών ώστε «να μιλήσουμε για μια συμφωνία μεσοπρόθεσμης διάρκειας που θα περιλαμβάνει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα ένα ισχυρό πακέτο αναπτυξιακών επενδύσεων και δεσμεύσεις για αναδιάρθρωση χρέους». Ζητώντας να ενσωματωθεί στην πολιτική που θα ακολουθηθεί η λαϊκή βούληση όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα.
Το δεύτερο: Η Νέα Δημοκρατία, εκπροσωπούμενη από τον τότε πρόεδρό της Βαγγέλη Μεϊμαράκη εμφανίζεται να μην θεωρεί ως απαραίτητο στοιχείο μιας – τυχόν- νέας συμφωνίας που θα προκύψει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Πιο συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρει για τον χρέος πως «για μένα δεν υπάρχει βιώσιμο και μη βιώσιμο υπάρχει διαχειρίσιμο και μη διαχειρίσιμο, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν εκείνη την ώρα και στον κάθε χρόνο». Πιο συγκεκριμένα συσχετίζει την συμφωνία με την σχέση χρέους και Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος υποστηρίζοντας ότι η αύξηση του δεύτερου είναι η διέξοδος για την βιωσιμότητα του πρώτου.
Ουσιαστικά ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (που λίγες εβδομάδες αργότερα ήταν ο επικεφαλής της όταν «κατέβηκε» στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015) διαφώνησε με την διαδικασία αναδιάρθρωσης που τελικά συμφωνήθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και του δανειστές. Επίσης ήταν ο βασικός μοχλός ώστε να πάψει η τυπική ισχύς των μνημονίων το 2018 αντί να δημιουργηθούν συνθήκες συνεχούς… ανανέωσης μιας σχέσεις δανεισμών υπό επιτροπεία. Αυτό ενώ τα επόμενα χρόνια 2016 και 2017 η Νέα Δημοκρατία κατέθετε προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Το τρίτο: Από τα αποσπάσματα που είδαν το φώς της δημοσιότητας, τόσο Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται να επιβεβαιώνουν το πνεύμα του κοινού ανακοινωθέντος που εκδόθηκε μετά από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Οι προαναφερόμενοι εμφανίζονται να συμφωνούν στην συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Ο Βαγγέλης Μειμαράκης φαίνεται να συναινεί στην πρόταση που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις επιφυλάξεις του για το χρέος, ενώ αντίστοιχη στάση τηρεί τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και η – εκλιπούσα σήμερα- Φώφη Γεννηματά.
Οι εν λόγω πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν δίχως ενστάσεις και στο σκέλος που ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει την ανάγκη περεταίρω χρηματοδότησης της Ελλάδας. Πράγμα που εμφανώς έρχεται σε αντίθεση με την κριτική που ασκήθηκε στην συνέχεια περί του πρώτου 6μήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «που κόστισε στην Ελλάδα 90 δις».
Την διαφωνία του με το συνολικό πλαίσιο συζήτησης εξέφρασε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Άλλωστε ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε.
Δημοσιοποίηση
Η προαναφερόμενη «εικόνα» των όσων ειπώθηκαν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών έρχεται σε αναντιστοιχία με την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσιπρα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή που είχε ως κύριο φορέα την Νέα Δημοκρατία. Επιπρόσθετα το γεγονός ότι χθες δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από το κυβερνών κόμμα παρά την δημοσιοποίηση αποσπασμάτων των πρακτικών του συμβουλίου, αντικειμενικά, δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία δεν αμφισβητεί το περιεχόμενο αυτό και τις αναφορές που γίνονται.
Γεγονός που ουσιαστικά επαναφέρει το αίτημα που διατύπωσε πριν από 10 ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Μια προοπτική που δεν αρνήθηκαν 3 ακόμη από τις εμπλεκόμενες πολιτικές δυνάμεις (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ). Αρνήθηκε όμως – και μάλιστα δύο φορές – ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας.
Αιτιολογώντας την έκκλησή του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε μεταξύ άλλων πως «δέκα χρόνια προπαγάνδας και διαστρέβλωσης της αλήθειας είναι αρκετά.Και γιατί έφτασε, νομίζω, η στιγμή να αποτιμηθεί νηφάλια αυτή η ιστορική περίοδος. Ίσως η πιο δύσκολη για τον τόπο μας από τη μεταπολίτευση και μετά.Και ο καλύτερος τρόπος είναι να μιλήσουμε με ντοκουμέντα και όχι με προπαγανδιστικές κατασκευές».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: