Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025

Γιατί είναι καλό να ασχοληθεί η κόρη σου με το ποδόσφαιρο;

Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ιδρώτας, προπόνηση και αγώνες. Eίναι αυτοπεποίθηση, πάθος, ελευθερία, δύναμη, συνεργασία και τρόπος ζωής. Εσύ, αλήθεια, πώς αντιμετωπίζεις αυτό το άθλημα και τι θα έλεγες στην κόρη σου εάν είχε ταλέντο στην μπάλα;
Έχουμε σίγουρα κάνει μεγάλα βήματα αλλά ας παραδεχτούμε ότι οι προκαταλήψεις γύρω από το ποδόσφαιρο γυναικών καλά κρατούν ακόμα και εν έτει 2025. Εμείς ζητήσαμε από την expert του είδους Βασιλική Ράπατα, πιστοποιημένη προπονήτρια ποδοσφαίρου και γυμνάστρια, να απαντήσει σε ερωτήσεις μας που ελπίζουμε να φωτίσουν το τοπίο για πολλούς γονείς.
Η ενασχόληση μιας γυναίκας με το ποδόσφαιρο πώς βοηθά στη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία;
Η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο σωματικά συμβάλλει στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, της μυϊκής ενδυνάμωσης και της ευλυγισίας. Ψυχικά, βοηθά στη μείωση του στρες, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την κοινω- νικότητα, στοιχεία καθοριστικά για την ευεξία μιας γυναίκας.
Εξηγήστε μας λίγο πιο συγκεκριμένα, πώς βοηθά το ποδόσφαιρο στη μείωση του στρες στην καθημερινότητα μιας παίκτριας;
Το ποδόσφαιρο λειτουργεί αποσυμπιεστικά επιτρέποντας να εκτονώνονται η ένταση και το άγχος της καθημερινότητας. Μέσω της σωματικής δραστηριότητας ο οργανισμός εκκρίνει ενδορφίνες, που βελτιώνουν τη διάθεση και ενισχύουν την ψυχική ισορροπία. Επίσης, προσφέρει έναν διάδρομο διαφυγής από τις υποχρεώσεις δίνοντας μια αίσθηση ελέγχου και αυτοπραγμάτωση, ιδίως σε γυναίκες με έντονη καθημερινότητα.
Από ποια ηλικία και μετά μπορεί να ξεκινήσει ένα κορίτσι το ποδόσφαιρο;
Ένα κορίτσι μπορεί να ξεκινήσει το ποδόσφαιρο από την ηλικία των 4-5 ετών, εφόσον υπάρχει πρόγραμμα υποδομής ή ακαδημία για μικρές ηλικίες. Σε αυτές τις ηλικίες οι δραστηριότητες είναι παιγνιώδεις και στοχεύουν στην ανάπτυξη της κινητικότητας, της συνεργασίας και της βασικής επαφής με την μπάλα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, από τα 6-7 έτη ξεκινά η συστηματική εκμάθηση, ανάλογα πάντα με την ωριμότητα, την κινητικότητα, την αντίληψη και το ενδιαφέρον.
Πόσες ώρες και πόσο συχνά μέσα στην εβδομάδα είναι καλό να ασκείται κανείς;
Η συχνότητα εξαρτάται από την ηλικία, το επίπεδο και τους στόχους της αθλήτριας. Για ένα κορίτσι που ξεκινά ή βρίσκεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για 1-1,5 ώρα ανά προπόνηση είναι ιδανικές.
Σε πιο αγωνιστικό επίπεδο, τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα, που συνδυάζουν φυσική κατάσταση με τεχνική, τακτική και αποθεραπεία, είναι κατάλληλες.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μάθεις τις βασικές τεχνικές της "στρογγυλής θεάς";
Οι βασικές τεχνικές πάσας, κοντρόλ, σουτ και τοποθέτησης μπορούν να κατακτηθούν σε διάστημα 6-8 μηνών έως και 1 έτους. Πάντοτε εξαρτάται από την ηλικία, την αντίληψη των παιδιών, τη συστηματικότητα που δουλεύονται στις προπονητικές μονάδες δύο και τρεις φορές την εβδομάδα. Η εμπειρία μέσα από φιλικά και επίσημα παιχνίδια είναι καθοριστική για την εξέλιξη, αφού μόνο από εκεί αποκτάς την αίσθηση του ρυθμού, της πίεσης και της συνεργασίας.
Τι θα λέγατε σε ένα κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο έχοντας και η ίδια αρκετή εμπειρία μέσα στο γήπεδο;
Θα της έλεγα να ακολουθήσει την αγάπη της για το άθλημα χωρίς φόβο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο για τα αγόρια, είναι πάθος, δύναμη και τρόπος ζωής. Να πιστέψει στον εαυτό της, να μην αποθαρρυνθεί από τα στερεότυπα ή τις προκαταλήψεις όσον αφορά το ποδόσφαιρο γυναικών και το σταματήσει. Θα βρει δυσκολίες, αλλά και στιγμές που θα τη γεμίσουν υπερηφάνεια. Το πιο σημαντικό είναι να πιστεύει στον εαυτό της και να θυμάται ότι μέσα στο γήπεδο μετράει η δουλειά, το πάθος και η ψυχή, όχι το φύλο. Μέσα εκεί παίζει η καρδιά.
Ποιο είναι το status του ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τους μισθούς, τις εγκαταστάσεις, την προβολή;
Το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα έχει κάνει μικρά βήματα μπροστά, αλλά σημειώνει μια σταθερή πρόοδο. Υπάρχουν πλέον περισσότερες γυναικείες ομάδες, αυξανόμενο ενδιαφέρον κοριτσιών από τις νεαρές ηλικίες, καλύτερη οργάνωση και συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ωστόσο, οι μισθοί παραμένουν πολύ χαμηλοί ή και ανύπαρκτοι σε αρκετές περιπτώσεις, οι εγκαταστάσεις συχνά δεν είναι οι κατάλληλες και η προβολή από τα ΜΜΕ περιορισμένη. Παρ’ όλα αυτά, η αφοσίωση των αθλητριών και η στήριξη από κάποιους συλλόγους και οργανισμούς δείχνουν ότι το μέλλον μπορεί να είναι πιο αισιόδοξο, αρκεί να υπάρξει πραγματική επένδυση και ισότητα.

ΑΠΟ ΤΟ SHAPE IOYNIOY 2025
Aπό τη Ζωή Αθανασιάδου
Ευχαριστούμε για τη βοήθειά της τη Βασιλική Ράπατα, πιστοποιημένη προπονήτρια ποδοσφαίρου, γυμνάστρια  
Πηγή: themamagers.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: