Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025

Ακου Νομική στην Κομοτηνή; Καθίστε εδώ, έχουμε ξένο παράρτημα!

Ο ταξικός κυνισμός της Σοφίας Ζαχαράκη με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των μηχανογραφικών
Η ωμή υποβάθμιση των περιφερειακών ΑΕΙ, η ενίσχυση της ανισότητας στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και ταυτόχρονα η αναβάθμιση της επιλογής των ιδιωτικών Πανεπιστημίων διά στόματος της υπουργού Παιδείας προκάλεσαν αντιδράσεις ● Η προτροπή στους αποφοίτους των λαϊκών οικογενειών να καταφύγουν στις επιλογές του παράλληλου μηχανογραφικού για τα ΣΑΕΚ, προκειμένου «να μπορέσουν να κάνουν μια επιλογή των δυνατοτήτων τους», ήταν αποκαλυπτική των κυβερνητικών προθέσεων.
Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού και ακόμα συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην πρόσφατη προτροπή της υπουργού Παιδείας προς τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών να συμπληρώσουν το δελτίο «με μεγάλη προσοχή», με «γεωγραφικά κριτήρια», αλλά και «να θυμηθούν και το παράλληλο μηχανογραφικό» με τις τεχνικές σχολές.
Είναι εντυπωσιακό ότι κατάφερε να χωρέσει όλο το πακέτο της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε συσκευασία φιλικής συμβουλής, αλλά είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό ότι δεν δίστασε να μετακυλήσει την ευθύνη της πολιτείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όχι στις οικογένειες αλλά στα ίδια τα παιδιά! Πρέπει να ζυγίσουν με ακρίβεια όνειρα και σχέδια. Η κυβέρνηση ασχολείται με άλλες δουλειές, θα έπρεπε να προσθέσει η κ. Ζαχαράκη, αλλά φημίζεται για τους καλούς της τρόπους.
Οι αντιδράσεις είναι έντονες στην απρόσμενη προσχώρηση της κ. Ζαχαράκη στο κυβερνητικό λεξικό της ωμότητας και μάλιστα από το βήμα της Βουλής (την προηγούμενη εβδομάδα, απ’ όταν επαναλάμβανε τις γνωστές εξαγγελίες για το Εθνικό Απολυτήριο, το «νέο Λύκειο» και ανακοίνωνε ότι θα προλάβουν να βγουν στις 25 Ιουλίου οι βάσεις). Εστω και καμουφλαρισμένη, ήταν ωμή η υποβάθμιση των περιφερειακών ΑΕΙ, η ενίσχυση της ανισότητας στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και ταυτόχρονα η αναβάθμιση της επιλογής των ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Διλήμματα
«Πόσο εύκολα μπορεί να πας να σπουδάσεις στην Κομοτηνή;» ή «Αν πάμε σ’ ένα Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας ή στην Κρήτη, θα μπορέσει η οικογένεια ν’ αντεπεξέλθει;». Αυτά ακριβώς έλεγε, έμπλεη προβληματισμού και με το γνωστό προσηνές ύφος της η νέα υπουργός. Δεν γνωρίζουμε αν έχει επηρεαστεί από τον προσωπικό της κύκλο -που ενδεχομένως αντιμετωπίζει τέτοια διλήμματα- ή από την οικονομική πίεση και κοινωνική δυσφορία που βλέπει, πια, παντού. Τέτοια τρικλοποδιά, όμως, στο κατώφλι των σπουδών τους δεν πρέπει να την περίμεναν τα παιδιά.
Νομική; Στην Κομοτηνή; Τι φιλοδοξία είναι αυτή; Καθίστε εδώ, έχουμε ξένο παράρτημα. Περνάτε στη Δυτική Μακεδονία; Πιάνετε τη βάση για Κρήτη; Πολύ μακριά φτάνουν αυτά τα σχέδια. Ελάτε πιο κοντά, στην τριτο-τεταρτο-δέκατη επιλογή σας ή σ’ ένα εντελώς διαφορετικό τμήμα. Είναι δωρεάν οι δημόσιες σπουδές. Αν δεν σας αρέσει, όλο και κάτι θα βρεθεί στα αστικά κέντρα. Τόσες ιδιωτικές σχολές υπάρχουν. Αν πάλι, επιμένετε, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε και την οικογένεια. Θα πληρώσει ακριβά τη «δωρεάν δημόσια ανώτατη εκπαίδευση» στην περιφέρεια. Αφήστε που υπάρχουν και τα τεχνικά επαγγέλματα. Για δείτε το παράλληλο μηχανογραφικό. Υπάρχουν οι ΣΑΕΚ. Είναι τα πρώην ΙΕΚ. Βέβαια, αναβαθμίστηκαν μόνο στο μηχανογραφικό, όχι στην πραγματικότητα, αλλά σκληρή είναι και η ζωή, σκληρή και η πραγματικότητα για τα νεανικά όνειρα. «Είναι πολλά τα έξοδα», όπως είπε και η ίδια η υπουργός, και τόνισε επί λέξει: «Αντιλαμβάνομαι ότι είναι μια κουβέντα που πρέπει να γίνει. Και τι γίνεται με τη φροντίδα των παιδιών, τη φοιτητική μέριμνα, στο δεύτερο κομμάτι». Με λίγα λόγια, όλα είναι χάλια μαύρα, πρέπει να το καταλάβετε καλά, θα ήθελε πολύ να προσθέσει αλλά, μην ξεχνάμε, δεν την αφήνουν οι καλοί της τρόποι.
«Για μια ακόμη φορά η υπουργός Παιδείας προέβη σε δηλώσεις που ακυρώνουν τον ρόλο της και ομολογούν τη βαθύτερη στόχευση της πολιτικής της κυβέρνησης», αναφέρει στη σκληρή ανακοίνωσή της η Κίνηση Πανεπιστημιακών ΔΗΠΑΚ (που αναφέρεται στο ΚΚΕ), η οποία προστέθηκε στις αντιδράσεις και άλλων οργανώσεων και διδασκόντων της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση: «Η υπουργός προτρέπει όσους/ες αποφοίτους του Λυκείου δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μη δηλώσουν τμήματα σε περιφερειακά Πανεπιστήμια! Κάλεσε τους/τις αποφοίτους που συμπληρώνουν μηχανογραφικό να σκεφτούν “...πόσο εύκολα μπορεί να πας να σπουδάσεις στην Κομοτηνή...” και αν θα μπορούν “να αντεπεξέλθουν οι οικογένειές τους” στο οικονομικό κόστος που συνεπάγονται οι σπουδές σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο εκτός Αθήνας ή Θεσσαλονίκης».
Ανισος χαρακτήρας
Πρόκειται -συμπληρώνουν- «για δηλώσεις που αποδεικνύουν τον ξεκάθαρα ταξικό και άνισο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μια που φοιτητές/τριες που δεν έχουν την απαιτούμενη οικονομική στήριξη από τις οικογένειές τους καλούνται από τα πλέον επίσημα χείλη να μη σπουδάσουν σε μια σχολή ενός περιφερειακού Πανεπιστημίου την οποία προτιμούν ή στην οποία επιτυγχάνουν».
Και... «Σαν να μην έφτανε αυτό, η υπουργός προέτρεψε τους αποφοίτους των λαϊκών οικογενειών να καταφύγουν στις επιλογές του παράλληλου μηχανογραφικού για τα ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) προκειμένου “να μπορέσουν να κάνουν μια επιλογή των δυνατοτήτων τους”. Με άλλα λόγια, αφού η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεσμοθέτησε τα μηχανογραφικά και τις σχολές των δύο ταχυτήτων, έρχεται τώρα να δηλώσει με τον πιο κυνικό τρόπο ότι δεν πρέπει ούτε μπορεί να είναι ίδιες οι επιλογές για τα παιδιά των οικογενειών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά».
● Την ίδια στιγμή, ο μηχανισμός αποπροσανατολισμού δουλεύει στο φουλ: «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ΕΠΑΛ σε σωφρονιστικό κατάστημα» (στη Λάρισα). «Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας στο Καρπενήσι, σ’ ένα από τα 430 σχολεία που ανακαινίζονται» και, το ακόμη καλύτερο, «4,7 εκατ. ευρώ σε Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για τεχνική υποστήριξη και ασφάλεια».

Αννα Ανδριτσάκη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: