Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

You'll never walk alone, το τραγούδι που σημαίνει... Λίβερπουλ

Το λατρεμένο You'll never walk alone των φίλων της Λίβερπουλ αποτελεί με διαφορά το πιο αντιπροσωπευτικό τραγούδι για έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει την τρομερή ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες του...
Στα πρόσφατα φιλικά της Λίβερπουλ σε Ινδονησία και Μελβούρνη οι μεγάλοι πρωταγωνιστές δεν ήταν άλλοι από τους πιστούς και αφοσιωμένους φίλους των "reds" που κατέκλυσαν τις εξέδρες και συγκλόνισαν με το τραγούδι τους.
Η μεγάλη στιγμή πάντως και στις δύο περιπτώσεις ήταν λίγο πριν από τη σέντρα, όταν όλοι μαζί τραγούδησαν το You'll never walk alone και προκάλεσαν σεισμικές δονήσεις από τα ντεσιμπέλ που δημιούργησαν.
Αλήθεια όμως, πόσο μακριά πρέπει να γυρίσουμε πίσω το ρολόι του χρόνου για να βρούμε πότε γεννήθηκε το You'll never walk alone και κατάφερε να ενώνει τόσο πολύ εκατομμύρια ανθρώπους στους οποίους ρέει το κόκκινα χρώμα... της Λίβερπουλ στο αίμα τους; Πάμε να πάρουμε τις απαντήσεις:
Πώς το You'll never walk alone έγινε τραγούδι-θρύλος
Η γέννηση του τραγουδιού που έμελε να εμπνέει, να συγκινεί, να καθηλώνει και να δονεί γενιές και γενιές οπαδών της Λίβερπουλ, έλαβε χώρα λίγο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου του 1945.
Τότε, ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ "Carousel" (με την υπογραφή των Ρίτσαρντ Ρότζερς και Όσκαρ Χάμερσταϊν) που συνιστά ένα από τα πιο φημισμένα έργα του μουσικού θεάτρου, με το You'll never walk alone να ακούγεται δις στη δεύτερη πράξη του μιούζικαλ και να κλέβει τις εντυπώσεις.
Η "έκρηξη" πάντως στη δημοτικότητα του εν λόγω κομματιού στη Μεγάλη Βρετανία έγινε αρκετά χρόνια έπειτα, το 1963, στη μουσική version ενός ποπ συγκροτήματος από το Λίβερπουλ, των "Gerry and the Pacemakers".
Το τραγούδι κατάφερε να μείνει στην κορυφή των singles chart για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες και οι φανατικοί οπαδοί των "κόκκινων" δεν άργησαν καθόλου να το κάνουν κτήμα τους, να το αγαπήσουν και να το τραγουδούν με ασίγαστο πάθος και απίστευτη ένταση πριν από κάθε ματς της Λίβερπουλ στο "Άνφιλντ".
Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρία του παλιού παίκτη των "κόκκινων", Τόμι Σμιθ, το τραγούδι είχε προκαλέσει ενθουσιασμό και στον θρυλικό Μπιλ Σάνκλι, όταν του είχαν βάλει κασέτα να το πρωτακούσει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας το καλοκαίρι του 1963.
"Ο Σανκς αισθάνθηκε δέος μπροστά σε αυτό που άκουγαν τα αυτιά του. Οι δημοσιογράφοι από τις τοπικές εφημερίδες μας ακολουθούσαν και πεινασμένοι όπως ήταν για ιστορίες μεταξύ των αγώνων, ενημέρωσαν τους αρχισυντάκτες τους στα έντυπα που εργάζονταν πως είχαμε υϊοθετήσει το τραγούδι του Gerry Mandsen ως τον ύμνο του συλλόγου".
Από την πλευρά του, ο Mandsen έχει αποκαλύψει σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC στα μέσα της δεκαετίας του '60 πως ο DJ στο Άνφιλντ έπαιζε το Τοπ-10 των εμπορικότερων τραγουδιών, ξεκινώντας με αυτό που ήταν στη χαμηλότερη θέση για να φτάσει στο Νο 1 λίγο πριν τη σέντρα.
Η έμπνευση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι θεατές να τραγουδούν και εκείνοι και το εντυπωσιακό είναι πως ακόμα και όταν το "You'll never walk alone" βγήκε εκτός 10άδας, εκείνοι συνέχισαν να το τραγουδούν στις εξέδρες!
Η δυναμική του συγκεκριμένου τραγουδιού είναι μάλιστα τέτοια όπου εκτός από τους "scousers" της Λίβερπουλ που το τραγουδούν κοντά στα 50 χρόνια, έχει υϊοθετηθεί και από οπαδούς άλλων ομάδων, όπως των: Σέλτικ, Φέγενορντ, Ντόρτμουντ, Καϊζερσλάουτερν, Γκλάντμπαχ, Μπριζ και αρκετές ακόμα...
Οι λέξεις δε "You'll never walk alone" κοσμούν μία από τις βασικές εισόδους του γηπέδου του Άνφιλντ, την Shankly Gate (προς τιμή του αναμορφωτή της Λίβερπουλ τη δεκαετία του '60) ενώ για πάρα πολλά χρόνια ήταν πάνω από το σήμα στη φανέλα της Λίβερπουλ.


Ο ύμνος της Λίβερπουλ μαζί με τη μετάφρασή του

When you walk through a storm
Όταν περπατάς μέσα από την καταιγίδα
hold your head up high
κράτα το κεφάλι ψηλά
And don’t be afraid of the dark.
και μην φοβάσαι το σκοτάδι
At the end of a storm is a golden sky
στο τέλος της καταιγίδας υπάρχει ένας χρυσός ουρανός
And the sweet silver song of a lark.
και το γλυκό ασημένιο κελάηδισμα του αηδονιού
Walk on through the wind,
Περπάτα / Συνέχισε μέσα από τον αέρα
Walk on through the rain,
Περπάτα / Συνέχισε μέσα από την βροχή
Tho’ your dreams be tossed and blown.
Παρόλο που τα όνειρα σου και θα διαλυθούν (από την άερα και την βροχή)
Walk on, walk on with hope in your heart
Περπάτα / Συνέχισε με ελπίδα στην καρδιά
And you’ll never walk alone,
Και δεν θα περπατάς ποτέ μόνος
You’ll never, ever walk alone
Δεν θα περπατά πότε, ποτέ μόνος
Walk on, walk on with hope in your heart
Περπάτα / Συνέχισε με ελπίδα στην καρδιά
And you’ll never walk alone,
Και δεν θα περπατάς ποτέ μόνος
You’ll never, ever walk alone.
Δεν θα περπατά πότε, ποτέ μόνος.

Πηγή: Sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: