Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Και εγένετο το Ινστιτούτο Νέας Πολιτικής

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 6:30μμ στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Αθήνα), γίνεται η πρώτη δημόσια εκδήλωση του Ινστιτούτου Νεας Πολιτικής (ΙΝεΠ), μιας νέα δεξαμενής πολιτικής σκέψης που ιδρύθηκε πρόσφατα από επιστήμονες, επιχειρηματίες, ανθρώπους με γνώσεις στη δημόσια διοίκηση και καλλιτέχνες.
Στόχος του είναι να συμβάλλει στην δημιουργία και επεξεργασία νέων προοδευτικών προτάσεων για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τον δημόσιο τομέα.
Η πρώτη εκδήλωση του ΙΝεΠ φιλοξενεί έναν από τους κορυφαίους  πολιτικούς φιλοσόφους του κόσμου,  τον Philippe van Parijs, καθηγητή  φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Louvain. Ο Philippe van Parijs είναι εκτός από συγγραφέας ενός από τα πιο σημαντικά βιβλία για την ισότητα, (Real Freedom for All) και ενεργός πολίτης στη χώρα του το Βέλγιο και την ΕΕ, αλλά και ένας από τους  θεμελιωτές του διεθνούς κινήματος για το Βασικό Εισόδημα (Βasic Income Earth Network). Η διάλεξη του θα έχει τίτλο «Το Μέλλον της Ευρώπης – Europe’s Destiny». Ο ίδιος προλογίζει την ομιλία του ως εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα από τα κύρια επιτεύγματα του 20ου αιώνα. Δεν πρόκειται να διαλυθεί. Πρέπει όμως να αλλάξει ριζικά. Η ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων, υπηρεσιών, αγαθών και κεφαλαίων όπως και το κοινό νόμισμα έχουν στην πράξη περιορίσει την ικανότητα παροχής της αναγκαίας κοινωνικής προστασίας εντός των κρατών μελών. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το θεμελιώδες πρόβλημα, έχουμε ανάγκη από ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Και αυτές δεν θα είναι πολιτικά εφικτές αν δεν υπάρξει ένας πολύ πιο δυναμικός πανευρωπαϊκός δημόσιος διάλογος και ένα πολύ πιο στιβαρό, αυτοδύναμο και αξιόπιστο πανευρωπαϊκό κίνημα.»
Η Διάλεξη θα γίνει στην αγγλική γλώσσα με συντονίστρια την Λενιώ Μυριβήλη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Νέας Πολιτικής). Στην ομιλία θα απαντήσουν με σύντομες παρεμβάσεις ο Παύλος Ελευθεριάδης (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) και ο Μάνος Ματσαγγάνης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο). Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η κ. Μυριβήλη δήλωσε τα εξής:
«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ιδρύεται στην Ελλάδα ένα Ινστιτούτο πολιτικής σκέψης, έξω από το πλαίσιο (την χρημοτοδότηση και την πολιτική χειραγώγηση) πολιτικών κομμάτων και κομματικής λογικής. Ξεκινάμε με έναν πραγματικά διακεκριμένο ομιλητή, και με ένα θέμα που αφορά τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρωπαική Ένωση. Το Ινστιτούτο έχει ξεκινήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Ευρωζώνη και Δικαιοσύνη» και ελπίζει να φέρει κοντά έλληνες και ξένους ειδικούς που θα προτείνουν συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις στην βαθιά κρίση της ευρωζώνης με έμφαση τόσο στην βιώσιμη ανάπτυξη όσο και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, ελπίζουμε γρήγορα να είμαστε σε θέση να παράγουμε σημαντικό έργο. Φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε πλήρεις, συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες και προοδευτικές προτάσεις δημόσιας πολιτικής που τόσο χρειάζεται ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας».
Περισσότερες πληροφορίες για το ΙΝεΠ θα βρείτε στην προσωρινή του ιστοσελίδα εδώ:  www.innpol.blogspot.gr

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: