Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Θύελλα αντιδράσεων για τις διατάξεις που περνούν με τους πλειστηριασμούς

-Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
-Αποσύρει διατάξεις ο υπουργός Οικονομικών.
Σε μερική υπαναχώρηση αναγκάστηκε η κυβέρνηση όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς και τις άσχετες φορολογικές και άλλες διατάξεις που περιείχε μετά τη διακοπή της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ενστάσεις προκάλεσε το γεγονός ότι στη ρύθμιση συμπεριλήφθησαν διατάξεις για τις κατασχέσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για τη ΛΑΡΚΟ, το ΤΑΙΠΕΔ, τον ΟΔΙΕ αλλά και η διαδικασία του κατεπείγοντος.  
Μετά την διακοπή εμφανίστηκε στην Επιτροπή ο Γ. Στουρνάρας και απέσυρε κάποιες διατάξεις όχι όμως και τη διάταξη για τα νέα αυστηρά πρόστιμα επί των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τις κατασχέσεις. Απέσυρε το άρθρο 9 παρ. 1-18 που αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, το άρθρο 10 για τράπεζες, το άρθρο 11 για ΠΑΕ, και το άρθρο 13 για οργανωτικά θέματα του υπουργείου Οικονομικών (για τη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων).
Νωρίτερα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πρόθυμος να αποσύρει από το νομοσχέδιο τις διατάξεις για τις οποίες δεν υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες και μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά επεσήμανε ότι πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο γιατί δεν υπάρχει χρόνος και γιατί όπως είπε δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Επίσης ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να εξειδικευθούν οι διατάξεις για τις οποίες επείγει η ψήφισή τους από τον ίδιο τον Γ. Στουρνάρα, μόλις εκείνος προσέλθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Ο ίδιος αποδέχθηκε ότι “οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση της διαδικασίας του κατεπείγοντος” αλλά σημείωσε ότι κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών απαιτεί ρύθμιση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους και γι' αυτό επιβάλλεται να ενεργοποιείται η κοινοβουλευτική διαδικασία του κατεπείγοντος. 
Για “πονηρές διατάξεις” και διαδικασία που ευτελίζει το Κοινοβούλιο έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και ζήτησε να μείνει ανοιχτή η Βουλή κατά τη διάρκεια των εορτών για να ρυθμιστεί το θέμα. Την ίδια άποψη, δηλαδή να μην κλείσει η Βουλή τις επόμενες ημέρες ζήτησε και η βουλευτής της ΝΔ Φ.Πιπιλή.
Ανιτδράσεις προέβαλε και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Θ. Μωραΐτης, ο οποίος επίσης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς.
Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι επανακαταθέτει την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς ζητώντας την προστασία των πολιτών από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και την απαγόρευση μεταβίβασης κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε funds. 

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: