Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ελληνικό βαμβάκι: ανταγωνιστικό... με επιδότηση ως 60% - Αυξήθηκε η παραγωγή

Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για τέλμα στον κλάδο του βάμβακος στη χώρα μας, καθώς μπορεί το προϊόν να εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό- ως και 60% από τις επιδοτήσεις -ωστόσο οι επιχειρηματίες του χώρου δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη και εξακολουθούν να δουλεύουν, συστηματικά και με επιμονή, για τη διατήρηση της θέσης που κατέχει η χώρα μας στη διεθνή σκακιέρα.
Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια της χώρας περισσότερα από 845 εκατ. κιλά βάμβακος, έναντι των 777.246.402 κιλών πέρυσι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι και τη λήξη του τρέχοντος μήνα- οπότε και λήγει η εκκοκκιστική περίοδος -δεν αποκλείεται να υπερβούμε τα 850 εκατ. κιλά.
Η φετινή, καλή χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στο γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκαν ασθένειες που να προσβάλλουν το προϊόν και να το καταστήσουν άχρηστο, όπως έγινε πέρυσι με το πράσινο σκουλήκι.
Επιπροσθέτως, ενώ κατά την περσινή εκκοκκιστική περίοδο καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα (κατά 400.000), η απόδοση ήταν σημαντικά μικρότερη έναντι της φετινής, οπότε και σπάρθηκαν συνολικά (στη χώρα) 2.470.571 στρέμματα.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, φέτος δήλωσαν ότι θα παραδώσουν προϊόν συνολικά 47.807 παραγωγοί- κυρίως Βορειοελλαδίτες, από τη Λαμία και πάνω -εκ των οποίων έχουν προσέλθει, μέχρι στιγμής, οι 47.220 στα εκκοκκιστήρια (έναντι 53.065 πέρυσι, στο σύνολο).
Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι, φέτος, η τιμή για τον παραγωγό διαμορφώθηκε στα 50 λεπτά/κιλό, έναντι των 40-42 λεπτά/κιλό πέρυσι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: