Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Δώρα στους «εργολάβους - επενδυτές»

Ακόμη ένα «μνημονιακό έγκλημα», με σοβαρότατες περιβαλλοντικές, οικιστικές και οικονομικές επιπτώσεις, συντελείται στη χώρα. Δημόσιες εκτάσεις αφήνονται στο έλεος «αρπακτικών» κάθε είδους, η πολεοδόμηση θα γίνεται με συγκεκριμένα ad hoc κριτήρια που θα συμφέρουν τους εκάστοτε «επενδυτές», οι οικιστικοί κανόνες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, που δεσμεύουν τους πάντες, τίθενται εκτός ισχύος. 
Αυτό θα συμβεί με την κατάργηση του Οργανισμού της Αθήνας (μαζί με ακόμη 21 άλλους δημόσιους φορείς), που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη. Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι ο Οργανισμός, που ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Α. Τρίτση για να βάλει τάξη στο πολεοδομικό χάος της Αττικής και κινεί μέχρι σήμερα όλες τις διαδικασίες για το νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας, ολοκλήρωσε το έργο του!
Υπό το μανδύα, λοιπόν, της μείωσης του κράτους και της περικοπής δαπανών και υπαλλήλων, το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, λίγο πριν ψηφιστεί από τη Βουλή, ξαναμπαίνει στο συρτάρι! Παράλληλα τινάζονται στο αέρα τα σχέδια ένταξης στο σχέδιο 60.000 στρεμμάτων σε 65 δήμους της Αττικής και «παγώνει» επ' αόριστον η οριοθέτηση περιοχών με αυθαίτερη δόμηση.
Ευρύτερου ενδιαφέροντος πολεδομικά, αναπτυξιακά και επενδυτικά έργα, όπως η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και η ένταξη του ευρύτερου κέντρου του Δήμου Αθήνας, καθώς και των υποβαθμισμένων συνοικιών του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής, στα Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης θα μείνουν σε εκκρεμότητα ή θα συνεχιστούν χωρίς τη παρακολούθηση του Οργανισμού.
Επίσης, νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία περιοχών, όπως το Θριάσιο, ο Ελαιώνας, το πάρκο Γουδή ή το Ελληνικό, θα μείνουν πλέον χωρίς αντίκρισμα, αφού αυτές εκπορεύονταν πάντα από τον Οργανισμό.
Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού της Αθήνας στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και χρονοβόρες είναι και αναποτελεσματικές. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να υποβαθμίσει την περιβαλλοντική προστασία της Αττικής, στο όνομα μιας άφαντης και αόριστης ανάπτυξης.
Διαλύοντας οριστικά και αμετάκλητα τη μοναδική δημόσια υπηρεσία που επέβαλλε πολεοδομικούς κανόνες και προστάτευε, έστω υπολειτουργώντας, τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, ανάβει το πράσινο φως για το ξεχαρβάλωμα της πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ο Οργανισμός ήταν όλα αυτά τα χρόνια ο θεματοφύλακας του δημόσιου συμφέροντος στην αξιοποίηση της γης. Η επαναφορά στο προηγούμενο μοντέλο της γενικευμένης πολεοδομικής αυθαιρεσίας, της αδιαφορίας απέναντι στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον είναι προ των πυλών. Και μας οδηγεί ολοταχώς πίσω στις μαύρες εποχές της εργολαβικής αρπαχτής και της ανέλεγκτης αντιπαροχής.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: