Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Τέλος εποχής... Κατεδάφιση του παλιού Μουσείου Πέλλας με ταυτόχρονη ανάδειξη της αρχαίας πόλης

Η κατεδάφιση του παλιού κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας γίνεται για τις ανάγκες του έργου "Συντήρηση - ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Πέλλας και περιοχής της, Β' φάση"

Το παλιό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πέλλας, που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Πέλλας, κατεδαφίζεται και αφήνει χώρο για την ανάδειξη του ιστού της αρχαίας πόλης της Πέλλας. Το κτίριο κτίστηκε τη δεκαετία του ‘60 και ανήκε στον ΕΟΤ. Παραχωρήθηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία το μετασκεύασε σε μουσείο. Έκτοτε επισκευάστηκε πολλές φορές, για να καταλήξει σήμερα να είναι ένα άδειο κτίριο, αφού τα πάντα, εκθέματα, υπηρεσίες, αποθήκες, έχουν μεταφερθεί στο νέο Μουσείο της Πέλλας, όπου εκτίθενται περισσότερα από 3.000 αντικείμενα, τη στιγμή που τα εκθέματα στο παλιό μουσείο, δεν ξεπερνούσαν τα 250, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τον συντηρητισμό που λέει να μην γκρεμίζεται τίποτα και να καθαριστούν οι αρχαιολογικοί χώροι από τέτοια κτίρια”, δήλωσε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ κα Λίνα Μενδώνη, στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), εξαίροντας ταυτόχρονα την πρωτοβουλία της επιστημονικής επιτροπής και της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ να αναπτυχθεί ένα σημαντικό κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου.

Σύμφωνη είναι και η κα Μαρία Λαγογιάννη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΤ, με το σκεπτικό ότι η κατεδάφιση είναι απαραίτητη για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας. Για να μην ξεχαστεί όμως και το έργο που επί χρόνια επιτελούσε το κτίριο, πρότεινε να τοποθετηθεί μια ενημερωτική πινακίδα στο νέο μουσείο με την καταγραφή της ιστορίας του.

Πηγή: traveldailynews.gr με πληροφορίες απόΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του παλιού Μουσείου, αποτελούν ο εργασιακός βίος καθώς και οι αναμνήσεις των εργαζομένων, που «στεγάσθηκαν» επί σειρά ετών κι αυτά στο παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο. Έστω κι αν ήταν προδιεγεγραμμάνη η κατεδάφιση του παλιού Μουσείου, αφού την θέση του πήρε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο "κόσμημα" από το 2009, τα έντονα συναισθήματα και η συγκίνηση, πραγματικά ήταν απερίγραπτα για ορισμένους...


















































1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=zkybUz3IXbQ