Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ ΦΑΙΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΙΜΣ: Αν επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές θα μοιάζει με «αλκοολικό που του έδωσαν ούζο»

Με «αλκοολικό που του δίνουν να πιει ούζο», παρομοιάζουν την Ελλάδα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς με αφορμή την προοπτική του να επιστρέψει η χώρα μας πρώιμα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.
Μια πρώιμη επιστροφή στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου θα επιβεβαίωνε την στροφή στις τύχες των χωρών της ευρωζώνης. Έχουν περάσει λιγότερο από δυο χρόνια από όταν χρεοκόπησε η Ελλάδα. Αλλά οι διεθνείς επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί απέναντι στα όποια πρόωρα δώρα...Η επιστροφή της Αθήνας στον δανεισμό από τους διεθνείς επενδυτές θα μπορούσε να αποδειχθεί προάγγελος νέων μπελάδων όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Για πολλούς που χαράσσουν πολιτική στην ευρωζώνη, το να επιτρέψεις στην Ελλάδα να δανειστεί κανείς θα είναι σα να δίνεις σε αλκοολικό ένα μπουκάλι ούζο.
«Η Ελλάδα σίγουρα μπαίνει σε πειρασμό. Ακόμη και αν τα κεφάλαια που θα αντληθούν είναι ελάχιστα. Η επιτυχής άντληση μακροπρόθεσμου δανεισμού θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στην ευρωζώνη. Η Αθήνα ξεπέρασε τους στόχους του 2013 για τον προϋπολογισμό, καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα προ καταβολής τόκων», αναφέρουν οι FT.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο Αντώνης Σαμαράς- έχοντας αποδείξει ότι μπορεί να αντλήσει εκ νέου κεφάλαια από τις αγορές- θα μπορέσει να αντισταθεί σε νέα μέτρα λιτότητας. Θα έχει τη χρηματοοικονομική ευελιξία και τα περιθώρια για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: