Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Eισβάλλουν, απολύουν

Πρώτα ειδοποιούν υπηρεσιακώς και εγγράφως, έπειτα «εισβάλλουν» και στρογγυλοκάθονται μία, δύο, τρεις… όσες μέρες χρειαστεί, ανοίγοντας φακέλους, ξεψαχνίζοντας αρχεία, διαβάζοντας προσωπικές ιστορίες μονιμοποίησης στο δημόσιο και ψάξε - ψάξε κάτι θα βρεθεί ώστε να συνταχθεί η λίστα των επόμενων που θα βρεθούν με συνοπτικές διαδικασίες εκτός εργασίας. Λέγονται Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και πριν από τα Χριστούγεννα εγκαταστάθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού, ξεψαχνίζοντας για ποιους θα χτυπήσει η επόμενη καμπάνα.  Μαθαίνουμε, δε,  ότι θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον έξι μήνες.

Αυτή τη φορά «ψάχνουν» εκείνους τους χιλιάδες που εργάζονταν με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της διοίκησης (αρχαιολόγοι, συντηρητές, προσωπικό φύλαξης, διοικητικοί κ.ά.) και που με το γνωστό Π. Δ. Παυλόπουλου το 2004 μονιμοποιήθηκαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Πρόκειται για περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους, δηλαδή περίπου τους μισούς υπαλλήλους του.

Εν ολίγοις, δεν φτάνει που ο Πολιτισμός είναι διαχρονικά ο «φτωχός συγγενής», που υπάλληλοι βγαίνουν κακήν - κακώς σε διαθεσιμότητα, που «μαγειρεύεται» ένας καινούργιος οργανισμός λειτουργίας του ΥΠΠΟΑ, ο οποίος  σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει συρρικνωμένες υπηρεσίες, άρα συρρικνωμένο προσωπικό, που εδώ και κάποια χρόνια κανείς δεν ξέρει τι θέλει, αφού από υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, κατέληξε κατηργημένο και από κατηργημένο ξανάγινε Πολιτισμού – Αθλητισμού, τώρα προσπαθούν να ξηλώσουν και τη διαδικασία με την οποία άνθρωποι που εργάζονταν χρόνια απέκτησαν σταθερή δουλειά, και μαζί ο Πολιτισμός σταθερό και έμπειρο προσωπικό.

Για όλο αυτό, δε, το γιουρούσι στους φακέλους βασίστηκαν σε ανώνυμες καταγγελίες που κατέφθασαν τελευταία για υπαλλήλους που υποτίθεται ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Για να φτάσουν στην «εκπαραθύρωση» χιλιάδων ανθρώπων, τώρα στο ΥΠΠΟ, μετά και αλλού, μια αφορμή πρέπει να βρουν, κάτι το οποίο να διεγείρει να αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού μπροστά στα ανθρωποφαγικά τηλεπαράθυρα… Και τι είναι αυτό; Η διαπόμπευση  όσων δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά τη δουλειά τους. Το ερώτημα είναι ο υπουργός Πολιτισμού τι θέση παίρνει απέναντι σε αυτό; Θα προστατέψει το υπουργείο του οποίου είναι ο πολιτικός προϊστάμενος;

ΓΝΩΜΗ: Δέσποινα Κουτσούμπα,Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

«Είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα του “ελέγχου” που πραγματοποίησε το Σώμα Ελεγκτών για το ωράριο στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου κατάφερε να βγάλει "κοπανατζήδες" εκείνους τους υπαλλήλους που κάθονταν μέχρι το απόγευμα για να βγει η δουλειά. Δυστυχώς, λοιπόν, ξέρουμε τι περιμένουμε. Ομνύουν στο όνομα της "νομιμότητας", ενώ ψάχνουν τις νέες απολύσεις που ζητά η τρόικα. Αν θέλουν να κοιτάξουν τη νομιμότητα, ας κοιτάξουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού από το 1993 έως το 2004 δεν είχε κάνει ούτε μία κανονική πρόσληψη, αλλά κάλυπτε τις ανάγκες του με συμβασιούχους με τυπικές ή "άτυπες" μορφές εργασίας! Αν θέλουν να ψάξουν τη νομιμότητα, ας πάνε σήμερα να δουν τους εργαζόμενους μέσω ΜΚΟ που τους ονομάζουν "ωφελούμενους" ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες, όπως η φύλαξη των Μουσείων. Ας πάνε να δούνε τη δουλειά που κάνουν αυτοί οι συνάδελφοι, η οποία αναγνωρίζεται και βραβεύεται διεθνώς. Αλλά δεν τους νοιάζει η νομιμότητα, τους νοιάζει – με όποιο τρόπο – να απολύσουν εργαζόμενους, να διαλύσουν το υπουργείο Πολιτισμού στον βωμό της τσιμεντοποίησης και του ξεπουλήματος που επιχειρούν. Δεν θα τους αφήσουμε».

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: