Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Μύθοι και αλήθειες για τα spread ομολόγων

Επικοινωνιακά παιχνίδια. Διεθνώς ενισχύεται το κόστος δανεισμού από τα χαμηλά.
Κοντά στα επίπεδα του 2010 γυρνά η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου στη δευτερογενή αγορά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επαίρεται. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει σε μια ρηχή σε τζίρους αγορά, ουσιαστικά ανύπαρκτη. Κάτι που αποφεύγει να πει ο Γ. Στουρνάρας, αν και εμφανίζεται συγκρατημένος, ακροβατώντας ανάμεσα στη μαύρη τρύπα των αγορών και των μνημονίων διαρκείας. 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά κυμαίνονταν στο 7,63%. Ιστορικά, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κυμαίνονταν στα επίπεδα αυτά στις αρχές του 2010. Πριν, δηλαδή, ενταχθεί η Ελλάδα στο μηχανισμό του μνημονίου.
Παραμονές της υποβολής αίτησης ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από την τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, στις αρχές Μαίου 2010, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είχε εκτιναχθεί στο 12,5%. Μετά την υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου, το spread (περιθώριο: διαφορά απόδοσης από το αντίστοιχο γερμανικό), συρρικνώνεται στο 5,76%.
Πόσο αντιπροσωπευτική είναι η υποχώρηση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα, όταν ο όγκος συναλλαγών είναι ελάχιστος, όπως δείχνει το σχετικό διάγραμμα; 
Επίσης, σε περιβάλλον τσιμπήματος επιτοκίων μετά το «φρένο» στα πιεστήρια δολαρίου που έβαλε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, όσο παρουσιάζονται από ορισμένα οικονομικά επιτελεία στα ΜΜΕ.
Ιδιαίτερα εάν σκεφτεί κάποιος πως οι 11 μεγαλύτερες οικονομίες (G7 + BRIC) σύμφωνα με το Bloomberg, θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν χρέη (ομόλογα) αξίας 7,43 τρισ. δολ. το 2014, σε συνθήκες ανόδου των αποδόσεων (επιτόκια) των ομολόγων από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Γεγονός που απειλεί να ενισχύσει το κόστος δανεισμού διεθνώς καθώς μια σειρά χώρες προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς με λιτότητα, στον έναν ή στον άλλο βαθμό.
Στις ΗΠΑ, τη "Μέκκα" των αγορών που προσεύχονται για διέξοδο από το μακρόσυρτο τούνελ της κρίσης, τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων έπιασαν το 3%, από το 1,5% στα χαμηλά τον Μάιο του 2013.
Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι κάθε άνοδος κατά μια μονάδα μειώνει την αξία των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες παγκόσμια κατά 2,3 τρισ. δολ. 
Πάντως,  ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μιλώντας το πρωί με ξένους δημοσιογράφους εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος κάνοντας λόγο για «περιορισμένη πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2014». Είπε για πρώτη φορά πως η Ελλάδα θα επιχειρήσει να δανειστεί από τις αγορές πιθανότατα με την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου.
Επισήμανε δε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσον η χώρα θα χρειαστεί και ένα νέο δάνειο από τον μηχανισμό στήριξης προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014- 15 το οποίο ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ. Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι θα ήταν ιδανικό για τη χώρα να μην χρειαστεί ένα νέο δάνειο από την τρόικα.
Πάντως, στην Ευρώπη η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή για ομόλογα της Ιρλανδίας που βγήκε από το μνημόνιο (με τη λιτότητα να παραμένει) καθώς οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 14 δισ. ευρώ, πενταπλάσιο μέγεθος από το αρχικό ποσό της διάθεσης.
Η ισχυρή ζήτηση, ωστόσο, αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για υψηλότερες αποδόσεις και ανάληψη κινδύνου (κερδοσκοπία).

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: