Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Διαθεσιμότητα για 3.000 στους δήμους

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμα 3.000 υπάλληλοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο αποκαλύπτει το «Εθνος».
Η διεύθυνση προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών σε επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 2014, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την περικοπή περίπου 100 εκατ. ευρώ από την επιχορήγηση των ΟΤΑ, επικαλείται τη μείωση της μισθοδοσίας λόγω των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Αναφερόμενο σε στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκαλύπτει ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου έχει υπολογιστεί ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμα 3.000 δημοτικοί υπάλληλοι στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος κινητικότητας εκ των οποίων:
  • 1.500 υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα για έναν μήνα, στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε κενές θέσεις σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
  • 1.500 δημοτικοί υπάλληλοι που θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα έως και 8 μήνες και αναμένεται να τοποθετηθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Από τα στοιχεία που παραθέτει η επιστολή του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται από το πρώτο κύμα της κινητικότητας έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα από το 2013 συνολικά 4.989 δημοτικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων 1.993 σχολικοί φύλακες και 2.996 δημοτικοί αστυνομικοί. Σημειώνει επίσης ότι η εξοικονόμηση των ποσών προκύπτει από μη καταβολή των αποδοχών 6.489 δημοτικών υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και θα επανατοποθετηθούν σε άλλους φορείς του Δημοσίου, απ΄ όπου και θα πληρώνονται μετά την οκτάμηνη παραμονή τους στο καθεστώς κινητικότητας, όπου αμείβονται με το 75% του μισθού τους.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, όπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και το δεύτερο κύμα της κινητικότητας άλλων 12.500 υπαλλήλων. Στους 8.500 εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, θα προστεθούν ακόμα 3.000 δημοτικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων μόνο 1.500 θα μετακινηθούν σε άλλους δήμους.
Η κοινοποίηση των στοιχείων αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και συνδικαλιστές, καθώς η πρόβλεψη για μετακίνηση 1.500 δημοτικών υπαλλήλων σε άλλους φορείς του Δημοσίου -όπως αναφέρουν στελέχη της ΠΟΕ ΟΤΑ στο «Εθνος»- δεν αποτελεί εγγύηση για τη μεταφορά του προσωπικού. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης υποκρύπτουν απολύσεις προσωπικού από τους δήμους και μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της διαθεσιμότητας και κατά την προεκλογική περίοδο. Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η εκλογική νομοθεσία απαγορεύει τη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων δύο μήνες πριν από τις εκλογές και μέχρι την τοποθέτηση των νέων διοικήσεων στους δήμους και στις περιφέρειες. Για τον λόγο αυτό η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να επιτρέπει την επανατοποθέτηση διαθέσιμων υπαλλήλων σε νέες θέσεις καθώς και την ένταξη εργαζομένων σε καθεστώς κινητικότητας, ακόμα και την κρίσιμη προεκλογική περίοδο.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΥΠΟ ΑΠΟΛΥΣΗ»
«Η κυβέρνηση ψάχνει εθελοντές υπό απόλυση», δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, απαντώντας για το περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Μπαλασόπουλος προαναγγέλλει κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και τονίζει ότι το έγγραφο «επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των εργαζομένων ότι η δήθεν διαδημοτική κινητικότητα θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα - απόλυση χιλιάδες εργαζόμενοι, για να υπολοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και των αιρετών στην τρόικα», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ υπογραμμίζει πως η δήλωση της ομοσπονδίας ότι με την ενδοδημοτική κινητικότητα «ψάχνουν για εθελοντές υπό απόλυση επιβεβαιώνεται με το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών» και συμπληρώνει:
«Η κυβέρνηση προωθεί τις διαδικασίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, γι' αυτό δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός από την πλευρά των εργαζομένων», καταλήγει ο Θέμης Μπαλασόπουλος.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: