Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

H τελική λύση για τη διαδοχική ασφάλιση

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
Διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι λόγω εμπλοκής στο σύστημα διαδοχικής ασφάλισης δίνει το υπουργείο Εργασίας. Με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ δρομολογεί την ταχεία χορήγηση των συντάξεων με κριτήρια ενιαία για μισθωτούς και επαγγελματίες.
Οριστική λύση στο καθεστώς συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων που έχουν διαδοχική ασφάλιση προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοινώνει τη συγκρότηση επιτροπής, με στόχο να «ξεμπλοκάρει» η καταβολή των συντάξεων και να αρθεί το αδιέξοδο.
Η επιτροπή -στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ- καλείται να παραδώσει πόρισμα με τις προωθούμενες αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης. Στη συνέχεια θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, που θα βάζει τέλος στον «εγκλωβισμό» των ασφαλισμένων και θα καθιερώνει ενιαίο πλαίσιο στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν κυρίως ασφαλισμένους με ένσημα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ (κυρίως του ΤΕΒΕ) αλλά και και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που έχουν προσληφθεί στον δημόσιο τομέα.
Μεταξύ άλλων επηρεάζονται μητέρες ανηλίκων, άντρες και γυναίκες με 10.000 ημέρες ασφάλισης αλλά και όσοι θέλουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με 35ετία.
Πρόκειται για «παλαιούς» ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993 (καθώς για τους νέους ασφαλισμένους υπάρχει ενιαίο καθεστώς).
Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εργασίας είναι να αρθούν οι στρεβλώσεις που έχουν προκύψει και να διορθωθούν αδικίες από κακή ερμηνεία της υπάρχουσας νομοθεσίας. Οι ρυθμίσεις θα έχουν ενιαία εφαρμογή σε όλα τα Ταμεία, ώστε να μην υπάρχουν ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων. Σημειώνεται ότι το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης είχε συζητηθεί και σε συνάντηση του υπουργού με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ.
Ουσιαστικά η επιτροπή καλείται να δώσει λύση στο ποιο Ταμείο έχει την ευθύνη για την έκδοση της απόφασης. Από αυτό εξαρτάται και το πώς θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, καθώς οι διακυμάνσεις -μεταξύ των Ταμείων- στα όρια ηλικίας φτάνουν ακόμα και τα 15 έτη. Για να γίνει αντιληπτή η έκταση του θέματος αρκεί να αναφερθεί πως μητέρα ανήλικου τέκνου με 5.500 ημέρες ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 δικαιούται πλήρη σύνταξη στο ΙΚΑ στα 55 και μειωμένη στα 50.
Η ίδια ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ δικαιούται πλήρη σύνταξη στα 65, καθώς στο Ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών δεν υπάρχει ευνοϊκό καθεστώς για μητέρες. Επομένως το Ταμείο που θα εκδώσει τη σύνταξη της ασφαλισμένης παίζει καθοριστικό ρόλο για την ηλικία «εξόδου».
Στο τραπέζι θα μπει και το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών έκδοσης της σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης. Οσοι καλύπτονται από δύο Ταμεία είναι οι αδικημένοι του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς η έκδοση της πολυπόθητης απόφασης μπορεί να καθυστερήσει έως και 24 μήνες.
Μιλώντας στο «Εθνος» ο Δημήτρης Μπούρλοςσημειώνει: «Μετά την έκδοση της τελευταίας εγκυκλίου από το ΙΚΑ -που δημιούργησε πολλά προβλήματα σε ασφαλισμένους που είχαν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης- είναι απαραίτητη η επανεξέταση των θεμάτων της διαδοχικής ασφάλισης, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε λύσεις που στην ουσία θα ανεβάζουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, παραβιάζοντας τον γενικό κανόνα του ότι δεν θίγονται τα κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα».
Το αλαλούμ
Εγκλωβισμένοι 150.000 ασφαλισμένοι
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται περίπου 150.000 ασφαλισμένοι, καθώς επικρατεί «αλαλούμ» με το καθεστώς συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Μια σειρά εγκυκλίων -που είτε εφαρμόστηκαν είτε αποσύρθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες- έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας για να αρθεί το αδιέξοδο.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά στο ΙΚΑ, όπου εγκύκλιος περιόρισε σημαντικά τα περιθώρια «εξόδου» στη σύνταξη όσων είχαν ένσημα και στον ΟΑΕΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να βρεθούν «παγιδευμένοι» στην αγορά εργασίας λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας από 5 έως 12 έτη (σε ορισμένες περιπτώσεις μητέρων η αύξηση του ορίου υπολογίζεται σε 17 έτη).
Παράδειγμα
Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: μητέρα ασφαλίστηκε στο ΙΚΑ και στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ όπου το 2009 είχε 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη το 2011 επέστρεψε στο ΙΚΑ αλλά το παιδί είχε ενηλικιωθεί.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο η συγκεκριμένη ασφαλισμένη δεν θεμελίωνε δικαίωμα με τις ευνοϊκές διατάξεις των γυναικών με ανήλικα (καθώς στον ΟΑΕΕ δεν υπάρχει ανάλογο καθεστώς). Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως αν η συγκεκριμένη ασφαλισμένη είχε όλες τις ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ θα έπαιρνε πλήρη σύνταξη στα 55 (δηλαδή δέκα χρόνια νωρίτερα από το όριο του ΟΑΕΕ).
Λίγους μήνες νωρίτερα είχε «παγώσει» εγκύκλιος του ΟΑΕΕ, που έδινε διευκρινίσεις για τις προϋποθέσεις εξόδου όσων έχουν διαδοχική ασφάλιση. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος είχε αποσυρθεί για να διαπιστωθεί αν άνοιγε... παράθυρο πρόωρης εξόδου και μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει οριστική απάντηση στο θέμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: