Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Οι ρίζες της Παρασκευής και 13

Παρασκευή και 13 σήμερα και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται από που προέρχονται οι ρίζες της εν λόγω κακοδαιμονίας, ενώ σε όλο τον κόσμο, η σημερινή μέρα, έχει ταυτιστεί με σκοτεινούς μύθους, κακοτυχία και δεισιδαιμονίες.
Πιο συγκεκριμένα οι χριστιανικές γραφές, θέλουν τον Ιούδα, ως τον 13ο μαθητή του Ιησού, ενώ με άλλους μελετητές η συγκεκριμένη ημέρα ταυτίζεται με την Σταύρωση. Μέσω της Βίβλου, η δεισιδαιμονία έφτασε και στις διδασκαλίες του Ισλάμ, όπου για τους μουσουλμάνους η μέρα της Παρασκευής ταυτίζεται με τη βρώση του απαγορευμένου καρπού από τον Αδάμ και την Εύα.
Ωστόσο άλλοι μελετητές εκτιμούν η ιδρυτική πράξη του μύθου, βρίσκεται στη μεσαιωνική Ευρώπη και συγκεκριμένα την ημερομηνία που ο Πάπας σε συνεννόηση με τον βασιλιά Φίλιππο Δ' της Γαλλίας αποφασίζει να εκδώσει διάταγμα σύλληψης των Ναϊτών Ιπποτών, του μυστικού θρησκευτικού τάγματος που είχε τεράστια οικονομική και πνευματική ακτινοβολία την εποχή των Σταυροφοριών. Το διάταγμα εκδόθηκε Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307.
Οι σύγχρονοι αστικοί μύθοι από την άλλη μεριά ταυτίζουν τη συγκεκριμένη μέρα με την μοιραία αποστολή Απόλλων 13 της NASA. η οποία εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, διακόπηκε στις 13 Απριλίου.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: